5 grunner til å se Counterpart med en gang

Berlin er kulissen, J.K. Simmons spiller to hovedroller, Morten Tyldum regisserer. Spionserien Counterpart er muligens det beste på TV akkurat nå.

Berlin nå om dagen: Howard Silk jobber som byråkrat i en FN-basert organisasjon tåkelagt av voldsomt hemmelighold. Faktisk vet Howard etter 30 år knapt hva han gjør i jobben, men han er likevel interessert i opprykk til en mellomlederstilling.

Den får han ikke, men en dag introduserer sjefene hans ham for seg selv. Koko? Ganske, men det blir ryddig og logisk forklart. En gang på slutten av den kalde krigen har et eksperiment gjort at Berlin har klonet seg selv, og de to byene lever parallelt ved siden av hverandre.

I tiårene som har gått har byene utviklet seg i helt forskjellige retninger, så det trengs grensevakter for å holde orden på kaoset. Kun et utvalg toppfolk har tilgang til den hemmelige portalen hvor man kan bevege seg mellom verdenene.

Howard 2 som kommer inn i rommet til vår Howard i episode 1, er en versjon av ham selv, som – for å si det mildt – har utviklet seg til noe annet. På den andre siden er Howard 2 en arrogant, munnrapp agent, og nå er han i Howard 1s verden for å fange en snikmorder som har sneket seg gjennom portalen. Møtet er ikke akkurat en suksess, eller som Howard 2 selv oppsummerer: «You know, they say it’s so great to meet yourself. Bullshit. It’s like losing your virginity, you know? You wait your whole life for it and then 20 seconds later you’re disappointed.»

https://youtu.be/c3Bu2DOM66g

Hvem har sendt snikmorderen? Hvem leter hun etter? Hvem er hennes dobbel i vår verden? Er det en grunn til at Howard 1 og 2 treffes nå? Hvorfor ligger egentlig konen til Howard 1 i koma? Hva er jobben til Howard 2s fraskilte kone på den andre siden? Vil man egentlig treffe seg selv? Counterpart pisker opp så mange spørsmål, fra det mest eksistensielle til det mest spenningsdrivende, og jeg tok meg selv i å være fullstendig hektet i løpet av et par episoder.

Her er fem grunner til å kaste seg over Counterpart med en gang

1— Counterpart er vilt spennende og deilig uforutsigbart. Serien bruker egentlig god tid på fortelle oss hva plottet egentlig er bygget på, men handlingen fenger fra første scene. Morten Tyldum regisserte første episode, og han har gjort en strålende jobb med Justin Marks tydelige manus. Portaler mellom verdener er ikke noe nytt (Fringe) og agenter som må kjempe mot egne sjefer i surrealistiske omgivelser har vi sett før (The Prisoner), men Counterpart fremstår som noe helt eget i serieuniverset 2018.

2— Tinker Tailor Soldier Spy med scifi-vri? Gjerne, Counterpart bygger en spionhistorie – med lag på lag av kontraspionasje, svik og mistenksomhet – slik le Carré gjør på sitt beste, men det ferdige resultatet smaker som noe helt annet fordi det er kokt på en kraft av science fiction. Snedig utført, men i sum serien oppleves mer som menneskelig drama og spionthriller enn rar sci-fi.

3— Oscar-vinneren J.K. Simmons leverer vilt bra i tvillingrollen som Howard Silk ganger 2. Makan. Både James Franco i The Deuce og Tom Hardy i Legend har levert godt i sjangeren seneste år, men Simmons er helt briljant her. Han har finjustert alt fra store personlighetstrekkene (arrogant vs jovial) til de mest subtile ansiktsbevegelsene, og sammen blir det overveldende.

4-— Olivia Silk er også bunnsolid som Emily, Howards kone i koma/fraskilte kone. I og med at hun er livløs i den ene verden, får hun foreløpig ikke boltre seg i dobbel rolle, men jeg vedder en 20-pakning på at det skjer i løpet av sesongen.

5—Jeg elsker når byer blir en del av handlingen, og Berlin med øst/vest-historien og muren som splittet byen i nesten 30 år er en typisk og mye brukt filmby. Både Homeland, Atomic Blonde og Berlin Station har brukt byen de seneste årene, men jeg kan  knapt tenke meg en serie eller film hvor byen brukes kulere enn i Counterpart. Serie utnytter byen til å vise hvordan de to verdenene har blitt annerledes, men uten å falle for alle Berlin-klisjeene. Teletårnet dukker opp her og her og der, elven Spree får en liten rolle, og byens miks av nybygg og gamle signalbygg gir den perfekte bakgrunnen for spionasje og fiksfakseri. Elegant gjort, akkurat som det meste annet i Counterpart. Kast deg over fjernkontrollen og press play.

Counterpart er tilgjengelig på ViaPlay. Foreløpig er fem av ti episoder i første sesong ute, nye slippes hver mandag.