5 grunner til å se Dopesick i helgen

Anmeldelsen min av Dopesick er snart ute hos Aftenposten. Her kan du få en liten rapport om det store narkodramaet hos Disney+.

12. november har Disney+ premiere på Dopesick. Det er en seks episoders miniserie om opioidepidemien som har sendt USA inn i en avhengighetskrise av verste dødelige sort.

Dramaserien er basert på dokuboken Dopesick: Dealers, Doctors and the Drug Company that Addicted America av Beth Macy. Episodene følger landsbylegen Dr. Samuel Finnix.

Etter lovnader fra en ivrig salgsrepresentant for medisinprodusentene Perdue Pharma begynner han å gi Oxycontin til sine pasienter. De jobber i gruver i Virginia, og trenger noe for å døyve smerter etter arbeidsulykker og jobbslitasje. Selgeren sier at ingen blir avhengig av Oxy, og henviser til FDAs klassifiering av Oxycontin som et mildt opioid.

Derfra følger vi Dr. Finnix og hans pasienter. De blie avhengige, doktoren utvikler skepsis. Vi spoler tilbake til Richard Sacklers aggressive lansering av Oxycontin. DEA etterforsker. Det hele er like spennende som det er brutalt tragisk. Her er fem grunner til at du må sette av tid til Dopesick:

1— Michael Keaton er fantastisk som Dr. Samuel Finnix. Enkemann, hobbyfisker, samvittighetsfull lege, real kar. Keaton er superstjerne, men er best i bransjen på å spille ut vanlige følelser.

2— James Bond-skurk? Michael Stuhlbarg gestalter Richard Sackler på helt annet vis enn Keaton med Finnix. Han spiller Sackler-familiens ondeste som en James Bond-skurk med labfrakk, pent sengetøy og null samvittighet. Også briljant.

3— Nært og sterkt. Dopesick forteller den store historien om Oxy-helvete gjennom å fokusere på enkeltskjebner og nære situasjoner. Det seg være på DEA, hos The Sacklers eller dypt nede i minene. Slik blir historien enda sterkere.

Les også: Dopesick – ny serie om dopet som skulle frelse USA

4— Sterk hånd på rattet. Regissør Barry Levinson vant Oscar for Rain Man. 35 år senere viser han hvilken mesterlig dramaregissør han er med Dopesick.

5— Naturlig fortsettelse Dopesick føles som den naturlige oppfølgeren til store dokumentarer som The Crime of the Century. At Disney+ byr på så ramsalt kritikk av Big Pharma, amerikanske myndigheter og tingenes tilstand betyr forhåpentligvis at diskusjonen rundt Sackler og dere Perdue Pharma blir enda mer høylytt.

Les også: 10 tanker om Bosch sesong 5, Oxycontin-sesongen av den fabelaktige LAPC-serien