5 grunner til å se Skylines på Netflix

Skylines byr på hard gangsterrap, kynisk forretningsverden og tett familiedrama. Her er 5 grunner til at du bør sjekke ut Netflix nye tyske serie.

Vi er i hjertet av Europa, langs elven Main som flyter majestetisk gjennom den tyske finanshovedstaden Frankfurt. Rap-produsenten Jinn blir oppdaget av mektige Skyline Records, hvor rapperen Khalifa er eier og stjerne.

Jinn vil helst ikke forlate makkeren Tonik, en drømmende backpack-rapper, men via omveier sitter han brått i det fjongeste studioet til Skyline Records og lager blytunge rapbeats for Tysklands bestselgende gangsterrappere.

Khalifas barndomsvenn og partner Semir driver businessen med hard gatehånd, men klarer ikke å forhindre at Khalifas hjemkomne, ultrakriminelle bror Ardan manøvrerer seg inn i selskapets kjeller. Kan det velte Skyline Records forhandlinger med plateselskapsgiganten Global Records?

Samtidig forsøker Jinns far, en av byens mest kyniske forretningsmenn, å forholde seg til en ambisiøs blockchain-investerende kelner som driver med utpressing.

Hva driver egentlig albanerne med på nattklubben nede i byens gater, og kommer politikvinnen til å få noe vettugt ut av informantene hun har ute i de harde Frankfurt-gatene? En ting er raskt sikkert, alle hovedpersonenes veier kommer til å møtes i denne eksplosive tyske miksen av gatekrim, gangsterrap, finans og familiedrama.

Her er fem grunner til å se på Skylines:

1. Du får sett nærmere på fenomenet tysk gangsterrap
— Dramareiret som er tysk gangsterrap er voldsomt fascinerende å følge med på, og mye av historien i Skylines virker hentet ut fra virkeligheten. Khalifas anstrengelser for å holde det ekte samtidig som han selger ut må være inspirert av Bushidos tabloide konflikter med klansjefen Arafat Abou-Chaker, slåssgjengen på Yo MTV Raps-scenene kan fort være 187 Strassenbande, og jommen om ikke tyskukraineren Olexesh (sjekk hva han holder på med til daglig) dukker opp i en birolle som spradebass i Skylines studio. Tysk gangsterrap er heller ikke et undergrunnsfenomen, for eksempel gikk nevnte Olexesh helt opp til 1. plass på den tyske albumlisten med sitt forrige album.

2. Frankfurt = Crankfurt?
— Frankfurt er en interessant by. På den ene siden er det en av verdens finanshovedstader, med blankskinnende skyskrapere, poserende kunstmuseer og altfor dyre hoteller og restauranter. På den andre siden har Frankfurt, som så mange andre byer, et veldig synlig narkomiljø rundt byens Hauptbahnhof. Mellom dem finner du bebartede hipstere som sigger utenfor gentrifiseringskafeer, en sterk gangsterrapscene og et fotballag som har mer høylytte og organiserte fans enn noen andre klubber i Europa. Alt dette får boltre seg på samme scene i Skylines.

3. Se når gamle Tyskland møter nye Tyskland
— Fortellingen om Skyline Records og Frankfurts finansbransje er også historien om gamle Tysklands møte med nye Tyskland. De lukkede finansmiljøene av gamle tyske penger og institusjoner som plutselig må forholde seg til vellykkede bedrifter startet av unge tyskere med tyrkisk, kurdisk, iransk, russisk eller hvilken som helst annen bakgrunn.

4. Gatekrimen henger på greip
— Gatekrimen i Skylines formidles via blåkopien serier som The Wire og Top Boy har laget, med tett fokus på både daglig drift, konsekvenser og utfordringer. Serien viser i tillegg hvordan tysk mafia, klaner og organisert kriminalitet har fått holde på med sitt lenge nok til å få dype røtter og ordentlig fotfeste, før politiet først reagerer hardt når volden når gatene og treffer tilfeldige.

5. Utfordringene som serveres er troverdig trøbbel
— Folk som lager dramaserier snakker ofte om at hovedpersonene må ha utfordringer, problemer å løse. Uansett hvor interessante mennesker hovedpersonene er, må de støte på noe som er et åpenbart problem. Slike konflikter blir ofte litt kunstige, men Skylines’ store dramatiske styrke er at alle hovedpersoner får troverdig trøbbel  i fanget. Det seg være sjefer som ikke vil gi dem opprykk, utpressere som angriper dem, heroindealing i nær familie eller hva det måtte være. Jeg skal ikke gå i detaljer og avsløre alt som skjer, men handlingens mange tråder samler seg til et flott, dystert teppe av skjebner og liv.