5 grunner til å se Snabba Cash

Hard gangsterlingo. Perfekt gategarderobe. Karakterer med blikket rettet mot suksess og overlevelse. Snabba Cash på Netflix er må-se TV for fans av skandikrim.

Tech-gründer og alenemor Leya trenger 1, 5 millioner for å holde drømmen i live. Hun låner penger fra gangstersjef Ravy, som skal ha to millioner tilbake. Eller «to kaniner», som han sier.

Pengene kjøper ut tidligere investorer. Da kommer hun under vingene til tech-kjendisen Tomas Storm. Pengene er selvsagt også plastret med forpliktelser. Prisen for raske penger er en verden av brutalitet, kjipe valg og folk som lever etter gatekoden mer enn lovens bokstav.

Tech-rikmann Tomas Storm tar Leya under sine vinger når hun skal lansere gründerbedriften Target Coach.

Dette er en kode Leya kjenner. Siden mannen ble drept i et gangsteropprør har Leya lovet seg selv og sønnen Sami at hun skal ha blikket festet på målet: gründersuksess og tech-millioner. Det er ikke lett.

I løpet av seks episoder brettes historien ut. Selv om Snabba Cash henter navn fra Jens Lapidus høyoktans kokafinansthrillere fra Stockholms natte- og underverden, møter vi ferske figurer og konflikter. Snabba Cash på Netflix er en ny tolkning av bøkene og filmene mer enn en fortsettelse 

Om det funker? Veldig. Her er fem grunner til at du bør kaste deg over Snabba Cash.

1— Sterk start. Allerede fra anslaget skjønner man at Snabba Cash har kontroll. Leya introduseres hardt. Hennes spagat mellom familieliv, gründertempo og gater styrt av gangsters etableres med skarp presisjon. At den crackrøykende, melankolske og pistolbærende bryllupssangeren og Salim plasseres som en overlapper mellom verdenene hennes fungerer overraskende bra.

2— Solid håndverk. Utfordringene i Snabba Cash er solid montert. Manusforfatter Oscar Söderlund viste med Ettor och Nullor i 2014 en fingerfølelse for Sveriges kriminelle underverden. I Snabba Cash skrur han det godt til. Plottet er avhengig av at noen tilfeldigheter inntreffer her og der, men figurenes motivasjon er alltid tydelig og troverdig. Den harde gangsterlingoen er tight som åpningsbeaten fra 1.Cuz og Greekazo.

Les mer: Ettor och NullorThe Wire i Göteborg

3— Angående det! Du må for Guds skyld ikke trykke på idiotknappen HOPP OVER INTRO. Tittelsekvensen med partybilder, polaroides og selfies er perfekt tonelagt av «Försent», en melodiøs retroklingende gangstersymfoni fra 1.Cuz. Sjelden har jeg opplevd å bli satt så effektivt i stemning for en serie.

4— En gangsters garderobe. Det er mange gode skuespillerprestasjoner i Snabba Cash. Dada Fungula Bozela som den strebende gangsterbossen Ravy er én av dem. Hans lille gråsone mellom forståelsesfull gjengleder og kortluntet morder gjør ham skummel og effektiv. Den perfekt komponerte gategarderoben må også nevnes. Treningsdresser i alle farger og allover-print fra Versace smyger seg inn med 2021s frekkeste frisyre og nonchalant slikkepinne i munnviken. At han strør om seg med brautende Breilting-klokker og rolige Rolex-ur kler ham.

Dada Fungula Bozela spiller Ravy i Snabba Cash. Her med sin kjære Moncler-vest, slikkepinn og to undersåtter. Sjekk konturene av den frekke frisyren, som kommer til sin rett i serien.

5— (SPOILER-VARSEL) Frekt frampek. Jeg elsker avslutningen hvor Leya tar tak i en liane av penger, og slenger seg rundt og over Ravys forretningsmodell. Det er perfekt setup for sesong to. Der har de for øvrig handlingsmessig knute som skal løses. Serien MÅ involvere politiarbeid. Det er greit nok med lovløse Svenske Tilstander i seks episoder, men det må vises at politiet får med seg at det skytes med maskinpistol på åpen gate og at folk drepes i skogen. Der synes jeg Top Boy løste fraværet elegant i sin nye sesong. De siste minuttene hvor det plutselig vises et kriminelt mood board på politikontoret var briljant tvist. Kanskje Snabba Cash kunne laget en mash-up med Den tynne blå linjen? Slå sammen de to seriene og plasser dem i samme by, så har du Skandinavias beste serie noensinne!