5 grunner til at du må se Mindhunter

En svær komiker setter seg på samme benk som Anthony Hopkins’ ikoniske Hannibal Lecter. Det er bare å sette av ti timer til Netflix’ Mindhunter.

Denne helgen slipper Netflix hele første sesong av Mindhunter. Serien er basert på John Douglas selvbiografiske Mindhunter: Inside The FBIs Elite Serial Crime Unit, hvor han forteller historier som tidligere har inspirert filmer som Manhunter og The Silence of the Lambs, samt serier som Criminal Minds.

Rett på sak: er det bra greier? Ja, veldig! Hvert fall basert på de to episodene vi fikk se på forhånd, regissert av selveste David Fincher. Altså karen som ga oss Zodiac, Fight Club og Seven, pluss stablet House of Cards på beina for Netflix.

Les også: Mindhunter – seriemordere, David Fincher og Netflix

Her er 5 grunner til å sette av ti timer i helgen til Mindhunter, og så kan du lese komplett 6-anmeldelse hos Aftenposten:

1. Cameron Britton er et funn. Den svære komikeren spiller Ed Kemper, den første seriemorderen Holden Ford (som John E. Douglas underlig nok har blitt omdøpt til i serien) intervjuer i fengsel. Ikke hørt om Ed Kemper? Han drepte bestemoren, slapp ut fra psykiatrisk fordi han overtalte alle om at han var blitt frisk, drepte ti unge kvinner før han tok livet av mammaen sin, skar av henne hodet og penetrerte det gjennom halsen. Rablende galen fyr, men også intelligent, karismatisk og pratesyk. Britton spiller ham nøyaktig slik Douglas beskriver ham i boken sin, og scenene mellom ham og Jonathan Groff (han fra Glee!) som spiller Ford er umiddelbart klassikermaterial. Brittons portrett av Kemper plasserer seg faktisk på benken rett ved siden av Anthony Hopkins’ Hannibal Lecter. Jepp, såpass.

2. Finchers 70-tallskoloritt er aldri insisterende, og kler serien veldig godt. Litt Toto i bakgrunnen, dressene er post-Nixon-æra streite, og Holden Fords kompanjong Bill Tench røyker som om han tror røykeloven skal inntre om to minutter. Scenene mellom Ford og hans potrøykende, morsomme hippiekjæreste er også finfine.

3. Kontorscenene er knallgode. De minner meg om CIA-scenene i Charlie Wilson’s War, der Philip Seymour Hoffman kjefter opp sjefer og knuser dører så glasset spruter. Internpolitikk, krangling, maktkamp og kantineprat på sitt beste.

4. Groff er god som Ford, selv om han  kanskje spiller han litt vel blåøyd i starten, men Holt McCallany fortjener en bukett roser i posten for innsatsen som Bill Tench. Tench er en desillusjonert, kjederøykende FBI-veteran som nesten har gitt opp å prøve å få til noe, men Fords naive insistering på å bygge nye tankesett tenner en flamme i ham. McCallany formidler dette med braveur, aldri før har jeg sett noen bære en lurvete skjorteåpning så sterkt som McCallany/Tench i Mindhunter.

5. Hva skjer? Skal vi følge Ed Kemper hele veien, eller skal Ford og Tench på turné i USAs fengsel for å treffe den ene seriemorderen etter den andre? Forhåpentligvis begge deler, for ifølge traileren dukker flere av kokodrapsmennene opp utover i sesongen. Og han karen som dukker opp i starten av episode 2, han får vi garantert se mer til. Herre jemini så jeg gleder meg til å se resten av episodene.