5 grunner til at du MÅ se The Looming Tower

Hvordan klarte FBI og CIA å rote det til slik at 9/11 fikk skje? The Looming Tower er det beste argumentet så langt for å abonnere på Amazon Prime.

Torsdag 1. mars har The Looming Tower norsk premiere. Serien vises på Amazon Prime, og om du ikke har satt av en håndfull oljedollars hver måned til strømmetjenesten som åpnet i Norge i fjor, er dette anledningen. The Looming Tower er – som vi håpet og egentlig forventet – knallbra.  Vi skal gi deg fem enkle grunner til at du MÅ se The Looming Tower, men først en kjapp innføring i hva dette handler om.

EDIT: Her er komplett anmeldelse hos Aftenposten

Serien er basert på Lawrence Wrights bok The Looming Tower: al-Qaeda and the Road to 9/11, som følger FBI-agenten John O’Neill gjennom 90-tallet. O’Neill utvikler en besettelse med al-Qaida og Osama bin Laden, men bruker like mye tid på interndritt og krangling med CIA som med å finne mannen som seiler opp som verdens mest ettersøkte terrorist.

Den amerikanske ambassaden i Nairobi sprenges i luften, samme med USS Cole, bin Laden og Zawahiri blir stadig mer breiale, og lover til slutt at den hellige krigen mot den store satan skal tas rett til USAs dørstokk.

Les også: McMafia – oligarker og narko på Amazon Prime

O’Neill skjønner at noe stort er på gang, men klarer ikke løse terrorgåten. Han bestemmer seg derfor for å gå inn i privat sikkerhetsnæring, og blir sikkerhetssjef for to svære bygninger i New York, også kjent som World Trade Center. I serien, som går over ti episoder, spiller Jeff Daniels rollen som John O’Neill.

5 grunner til at du MÅ se The Looming Tower med en gang: 

— For en hovedrolle. Jeff Daniels gjør ofte produksjoner bedre enn de kanskje er, spesielt gjaldt det hans monumentale rolle som nyhetsanker i The Newsroom. I The Looming Tower får Daniels boltre seg fritt som ærgjerrig, hardtarbeidende og arrogant FBI-agent, og scenene mellom ham og den fiktive CIA-figuren Martin Schmidt (Peter Sarsgaard) er duellering så bra du får det. Husker du da Philip Seymour Hoffman skjelte ut sjefen og knuste døren i Charlie Wilson’s War? Også kjent som Tidenes Beste Kontorscene I En Spionfilm. Det er mye slikt her, og Jeff Daniels er i sitt ess da han avslutter kranglemøter med CIA med «You can go fuck yourselves. Or each other» før han slamrer igjen døren. John O’Neill i trange møter i Washington eller Langley er renskåret byråkratisk poesi.

— Sidekicken er også stjerne. Ali Soufan, som skrev den innsiktsfulle boken The Black Banners: The Inside Story of 9/11 and the War Against al-Qaeda spilles også dypt og godt av Tahar Rahim, han fra Profeten og The Last Panthers. Den Libanon-fødte FBI-agenten må hele tiden svare for seg og hvor han kommer fra, men er et ess ute i feltet for O’Neill.

— Historien er tydelig og tålmodig fortalt. Det handler om jakten på bin Laden og hans store plan, men i den historien ligger også fortellingen om hvordan CIA og FBI rotet det til for seg og USA. Slik blir The Looming Tower en typisk agentfilm med møter, krangling, beskyldninger og store egos som kræsjer. Altså det vi liker mest av alt på TV-en vår.  Her må også Wrenn Schmidt nevnes, hun er nydelig kald som CIA-agent og Martin Schmidt-sidekick Diane Priest. «We are always at war» er hennes punchline, passende.

— Overraskende dobbeltliv. I de episodene jeg har sett, presenteres også sidehistorien fra boken på en rolig og overraskende nedpå måte. O’Neill levde nemlig flere privatliv samtidig, uten at man helt fikk taket på hvorfor. Fascinerende og tragisk på samme tid.

— Spenningen. Husker du hvordan United 93 tok pusten fra deg, selv om du visste at flyet skulle styrte og alle kom til å dø? Hvordan du på slutten håpet at alle de navnløse passasjerene på mirakuløst vis skulle unnslippe skjebnen som var gitt dem? Den typen spenning utløser The Looming Tower også, bare mye mer saktebrennende og med mindre håndholdt Paul Greengrass-regi.

PS: takk til Tom Erik for tips om denne dokuen om John O’Neill:
https://youtu.be/XuX_y6mxMGU

Amazon Prime leger ut 3 episoder 1. mars, etter det kommer én ny episode hver uke.