5 grunner til at du liker originalen til Homeland


Yes! Her om dagen lanserte Netflix første sesong av Hatufim – Prisoners Of War, den israelske originalen til Homeland. Det er en mektig og intens affære.

I helgen fikk jeg en Twitter-melding fra Lars Laading, som tipset oss om at den norske avdelingen av Netflix hadde lagt ut Hatufim – Prisoners Of War, den isralelske serie som var utgangspunktet for OP-5-favoritten Homeland. Yes, endelig, tenkte jeg, og satte i gang med streaming.

Les mer: Homeland sesong 3, hva vet vi?

En kamerat av oss har tidligere skrevet om Hatufim – Prisoners Of War her på bloggen, men etter å ha sett to episoder, må jeg si noen ord selv. For jeg er mektig imponert, overrasket og begeistret.

Les mer: Alle artiklene som nevner Homeland på OP-5. Gaaanske mye lesestoff

Her er 5 grunner til at du som Homeland-fan kommer til å like Hatufim – Prisoners Of War:

1. Kjapt om plottet: Etter 17 år får tre israelske soldater komme hjem fra fangenskap i Syria og Libanon (tror jeg). To av dem i live, tredjemann i en kiste. Da de kommer hjem, har de to overlevende problemer med å forholde seg til ektefeller, barn, omgivelser og presse. Samtidig er det krefter i den israelske hæren som ikke tror på historiene de presenterer fra fangenskap. Og søsteren til den døde fangen, sliter på sine fronter. Dette gir et bredere spekter av reaksjoner og muligheter.
…fortsetter under…

2. Serien er utrolig nervepirrende, intens og opprivende. Mye mer enn Homeland, faktisk. For der Homeland legger hovedvekt politiske plottet, og lar hjemmeproblemene spille andrefiolin, heller israelerne mer over mot et ubehagelig drama i den første episoden, og legger mer grunnlaget for tvilen, spillet og politikken, som kommer for alvor utover i episode 2. Gjenforeningsscenene mellom de forskjellige familiene er for øvrig noe av det mest rørende og hjerteskjærende jeg har sett på lenge. Klump i halsen, og mørke skyer på horisonten.

3. Jeg trodde Hatufim – Prisoners Of War skulle være fjernere fra Homeland, men der tok jeg feil. Selve historien – hvert fall i de første episodene – er overraskende lik, og flere viktige detaljer i Homeland er hentet direkte fra denne israelske originalen. Klikkingen med fingre (enda smartere løst her), sur tenåringsdatter (enda surere og vanskeligere), dunkle overvåkingsbilder, krigsfangeenken som har funnet seg ny type (med en ekstra intim vri) og mange flere.

4. Det blir også enda mer påtrengende når det er Israel – Palestina som står i sentrum.Konflikten stikker så dypt i det israelske samfunnet, og dermed blir krigsfangene større og sterkere symboler for omgivelsene. Ergo mer dramatikk og trøbbel.

5. Men mest av alt er Hatufim – Prisoners Of War superspennende, velskrevet, lekkert filmet og dramatisk. Jeg forstår enormt godt hva amerikanske TV-produsenter så i denne serien da de oppdaget den. Gleder meg til å se gjennom resten av episodene.

NB: Dersom du bruker Mediahint for å se via amerikansk Netflix, fungerer ikke streamingen av Hatufim – Prisoners Of War. men det er ikke noe problem, det er bare å bruke en annen browser enn den du har Mediahint på, så får du opp norsk utgave av Netflix igjen.