5 grunner til at Fauda 4 er beste sesong så langt

Fauda er tilbake med heseblesende action og dype, brutale følelser. Er sesong 4 den beste så langt?

Doron har pensjonert seg, men Fauda ruller videre i sin fjerde sesong. Den israelske spesialsoldaten forsøker å leve et tilbaketrukkent liv på bondegården sin. Det går ikke. En undercoveragent i Molenbeek har fått rufsete selvtillit, og spionsjef Gabi tar med seg Doron til Brussel for å snakke ham til fornuft.

Det går veldig galt. Sesong 4 av Fauda handler om kidnapping, hemmelig informasjon, hevn og jakt, brutal krig og bunnløs sorg for alle involverte.

Her er fem arguementer for at sesong 4 er den beste sesongen av Fauda så langt.

NB: SPOILERALERT. Jeg vil anbefale å se ferdig serien før du leser ferdig, spesielt det siste punktet er avslørende. Alle 12 episodene er ute på netflix nå.

1— Det kler Doron & co. å være på internasjonalt tokt. Brussel, Libanon og de palestinske byene Ramla og Janin får alle store deler av handlingen. Jeg var skeptisk til at Doron skulle dra til Molenbeek, men sekvensen der Gabi kidnappes er både spennende, dramatisk og meget godt regissert.

Les mer: 5 grunner til å se Fauda sesong 1

2— Sagi har seriens drøyeste og dypeste øyeblikk. Herre min hatt så han rabler, og dermed rister på seriens moralske kompass. Sekvensen da han eksploderer av raseri (episode 5 eller 6) går i sverdkamp med påstander om at Fauda har israelsk slagside. Der sesongen startet som en rettfrem actionthriller, får den derfra andre nyanser. Blodtørst. Hevnlyst. Ukontrollert, personlig hat. For meg viser den hvor uproporsjonal og skeiv Israel-Palestina-konflikten er. Det forteller meg at det israelske militæret i sin jakt på justis altfor ofte tipper over i voldelige, oppblåste aksjoner. Jeg skulle gjerne sett at de palestinske motpartene fikk noen tilsvarende tredimensjonale øyeblikk, det hadde hevet Fauda enda mer.

Les mer: Fauda sesong 2 – vill vest på Vestbredden

3— Dorons karakter går gjennom nok en spennende utvikling. Den über-macho spesialsoldaten viser frem hele følelsesregisteret. Forsvar. Vold. Angrep. Gråting. Forelskelse. Empati. Tap. Sorg. Vennskap. Død. Overlevelse? Lior Raz er egentlig en begrenset skuespiller, men fordi han tør å være så overdrevent macho får hans myke, sårbare øyeblikk fort stor effekt.

Les mer: Fauda sesong 3, «hvor slem og avskyelig må du være?»

4— Actionscenene er fantastiske. Det er høylytt og intenst. Klaustrofobisk og skittent. Hektisk og kaotisk. Om man lukker øynene for at Fauda er en thriller med forankring i en tragisk virkelig konflikt, er det ingen som lager actionthriller bedre enn israelerne. Disse actionscenene forsterker også de dypt menneskelige øyeblikkene som Fauda 4 er så god på. Først da Sagi rabler. Så når Doron blir forelsket. Utover i sesongen hver gang valg må tas som avgjør liv og død.

Les mer: 2023 leverer, Fauda er tilbake!

5— Kan Fauda fortsette? Ja, åpenbart etter den ville slutten. Jeg nekter å tro at de alle er døde. Med tanke på den blodtørste hevnlysten IDF viser i denne sesongen, kan man argumentere for at avslutningen legger opp til en enda mer brutal femte sesong. Og hva ville egentlig vært mer realistisk enn det for å vise hvor uløselig konflikten virker å være?