Vi vil se mer K-drama! 5 sørkoreanske serier du bør se etter Squid Game

Har du rettet blikket mot Sør-Korea etter Squid Game? Her får du en ekspertguide videre inn i den sørkoreanske serieverden.

Vivian Helén Nielsen har brukt mer tid enn de fleste nordmenn på sørkoreansk drama. Så da Squid Game brått tok over strømmeverden med sin ville historie om gambling, dødsspill, intriger og onde rikfolk, måtte vi hente inn noen tips om hva annet vi bør sjekke ut.

Les også: Asbjørns anmeldelse av Squid Game

Så her følger fem tips om sørkoreanske serier du bør kaste deg over, rett fra Vivian Heléns fjernkontroll. Alle disse seriene er tilgjengelig på Netflix, så de er lette å finne. Da gir vi ordet til Vivian Helén:

Chief of Staff (2019)

Her møter vi samme hovedrolleinnehaver som i Squid Game, Lee Jung-jae. Denne gangen som en ambisiøs stabssjef for en slu politiker. Chief of Staff er et forrykende politisk drama fra en skitten og brutal verden.

Et utspekulert spill i kulissene sørger for en evig spenning som stadig tar nye vendinger. Denne serien sørget for at jeg bare måtte fortsette å grave meg inn i den koreanske serieverden. Koreanerne er dyktige på overraskelser. Chief of Staff er et godt eksempel på det.

Her skjer det noe hele tiden, så sørg for at du har vært på do og har all snacks på plass før du trykker play.

Stranger (2017)

Dette krimdramaet er en av mine absolutte favorittserier. Da snakker vi ikke bare innenfor K-drama. Et mord viser seg å være mye mer komplekst og innviklet enn først antatt. Etterforskningen tar oss med inn i et nett av løgner og konspirasjoner. 

I Stranger ender man opp med å stille spørsmål ved nærmest hver eneste karakter. I det ene øyeblikket er du sikker på at en person er til å stole på, i det neste … kanskje ikke likevel.

Stranger har noe ekstra også på grunn av de to hovedrolleinnehaverne. Kjemien mellom de to er magnetisk. Spesielt den mannlige karakteren er noe utenom det vanlige. Som barn går han gjennom en hjerneoperasjon som fører til at han mister nærmest all form for empati, sosiale evner og normalt følelsesregister.

Cho Seung-woo som spiller denne karakteren, gjør at Stranger nærmest er verdt å se bare på grunn av hans fascinerende måte å løse denne rollen på.

Stranger er en obligatorisk serie dersom du liker krim.

Mine (2021)

Her kommer man innenfor dørene til en av Koreas superrike familier. Hovedfokuset er på tre kvinner, som alle er tilknyttet den styrtrike familien Han. Det blirt Intriger. Løgn. Svik. Familiehemmeligheter. Undertrykkelse. Overraskende vendinger. Mine har alt et sånt type drama skal ha. 

Denne serien overrasket nok mange, inkludert meg, siden den våger mer enn det man ofte er vant til å se i typiske K-dramas. Serien beveger seg blant annet inn på et tema som fremdeles er et tabu i Sør-Korea, og de løser det på en veldig god måte.

Kvinnene blir også annerledes fremstilt enn vanligvis i K-dramas. Kanskje er det en av grunnene til at serien ble superpopulær? Det var forfriskende og forhåpentlig et tegn på at tidene forandrer seg i Sør-Korea. Det er ikke til å stikke under stol at kvinner i Sør-Korea fremdeles lever under mange former for undertrykkelse, og at menn har en helt annen status.

Her kommer et lite OBS: vær forberedt på noen særdeles bråkete karakterer. De kan nok bli litt mye for norske seriefans som er glad i mørke nordiske mord der alle går rundt i allværsjakker og slitne joggesko. 

Kingdom (2019)

K-dramas sparer aldri på blod og gørr når de først beveger seg inn på en story med … vel, blod og gørr.

Kingdom utspiller seg på slutten av 1500-tallet. Den historiske serien byr på politiske intriger som skyldes rykter om at kongen er død. I forbindelse med kongens død begynner en pest å spre seg i området. Da havner vi etter hvert over i zombie-sjangeren.

Likevel er det ikke sånn at fokuset går over til levende døde som raver rundt. Er egentlig ikke sikker på om jeg bør bruke ordet zombie for jeg vet at det kan ha en bortskremmende effekt på mange potensielle seere. Ta meg på ordet når jeg sier at Kingdom er så mye mer enn det.

Historien dreies rundt Kronprinsen og hans følgere. De kjemper en kamp om å beholde tronen innad i familien, og å stoppe viruset fra å spre seg videre utover i regionen. En tafatt elite bruker tiden på å posisjonere seg, og bryr seg overhodet ikke med lidelsene blant folket. De hverken kan eller vil skjønne alvoret i de lærdes advarsler.

Vincenzo (2021)

Som 8-åring blir Sørkoreanske Jon-Hyeong adoptert av en familie i Italia. Der får han navnet Vincenzo Cassano. Da vi først møter han er han voksen, advokat og jobber som rådgiver for en mafiafamilie.

Etter en konflikt som starter serien med et smell, flykter han tilbake til fødelandet. Her tar ting en litt annen vending enn Vincenzo hadde planlagt.

Det er ikke lett å beskrive denne serien uten at det blir langt og inngående. Serien er på en måte en smørje som vil balansere et noe spesielt persongalleri, flere sjangere og utviklingen av plottet.

Det nevnte persongalleriet kan bli litt mye. Det er likevel her mye av styrken i serien ligger. Disse menneskene er så elskverdige, rare og uskyldige at de kryper under huden på deg. Det er nettopp det som skjer med Vincenzo også.

Vincenzo byr på mye humor, spenning og twister. Som ofte i sørkoreanske serier kommenterer den også samfunn og klasseskiller.

Serien ble en braksuksess i Sør-Korea. Den har heller ikke blitt forbigått i stillhet blant K-drama-elskere ellers i verden heller. Serien er en glimrende introduksjon til hvordan koreanske serieskapere syr sammen et lappeteppe av fargerike karakterer, spenning, humor, og en type storytelling som gjør at man til tider føler man er på tivoli og sirkus, mens det samtidig foregår helt andre ting du bare må få med deg.

Dersom du er en fersking i K-drama kan dette være en serie du enten elsker eller hater. Velger du å begynne på Vincenzo så er rådet mitt at du lover deg selv å se mer to-tre episoder. Først da finner ut om det er elsk eller hat. Ser du den, og treffer på noen andre som også har sett den- si «corn salad» så blir dere bestevenner med en gang.

Hederlig omtale:

Crash Landing on You, Vagabond, Law School, Love feat. Marriage and Divorce.

Jeg må også nevne Designated Survivor: 60 days. Dette er den koreanske versjonen av den amerikanske serien med samme navn hvor Kiefer Sutherland har hovedrollen.