5 tanker om Fargo sesong 3

David Thewlis har grunn til å flekke sitt skeiveste, walisiske styggtann-smil. Han leverer James Bond-skurkenivå som V. M. Varga i sesong 3 av Fargo.

PS: Her er det noen spoilers, altså. 

Tidligere i vår anmeldte jeg sesong 3 av Fargo for Aftenposten, og klinte til med en 5-er. Anmeldelsen var dog basert på bare de første episodene, så nå som sommeren er her og jeg får tid til å se ferdig alle disse halvsette sesongene (Veep, Legion, The Leftovers, Better Call Saul, Twin Peaks m.fl.) benytter jeg tiden og plassen til noen oppsummeringer.

Så her er 5 tanker om Fargo sesong 3 etter å ha sett komplett sesong:

1. David Thewlis! Herre min hatt for en tannpirkende, bekmørk, morsom og fryktinngytende innsats han leverer som skurkekarakteren V. M. Varga. Jeg klarer ikke glemme monologene om Lenin, den uaffekterte arbeidsstilen ved siden av et Stalin-portrett eller ansiktet når han pisser i koppen, men Thewlis er best når han er tålmodig, argumenterende og vilt passiv-aggressiv. Jeg tenker spesielt på første gang han treffer politikvinnene som kommer inn på kontoret til Emmit Stussy. Perfeksjon, og med Yuri Gorka – strålende spilt av Goran Bogdan fra The Last Panthers – som Vargas sidekick er vi oppe på James Bond-skurkenivå.

2. Serieskaper og manusforfatter Noah Hawley er ekspert på smarte avstikkere, noe han har vist tidligere i Legion (som strengt bare er avstikker på avstikker), romanen Before The Fall og tidligere sesonger av Fargo. Denne sesongs avstikkerepisode gikk til Los Angeles, hvor Gloria Burgle leter etter Dennis Stussy aka scifi-forfatteren Thaddeus Mobley. Både Hollywood-settingen og de enkle animasjonene fungerer strålende, og gir sesongen et løft.

Les også: Before The Fall – fra Fargo til flystyrt

3. Altså, jeg elsker Rolv Wesenlund i Norske Byggeklosser og Tom Hardy i Legend, men det er fremdeles noe som skurrer med at samme skuespiller gestalter flere karakterer. Men etter en litt stiv og uvant start, blir øynene vant til Ewan McGregor som både Ray og Emmitt Stussy. Jeg elsker hvordan frisyrene er så komisk forskjellige, samtidig som de begge flesker til med det samme sleipe haigliset. Applaus.

4. Når vi først snakker om skuespillere, må det sies at Carrie Coon som Gloria Burgle den ultimate Fargo-karakter. Jordnær, skeptisk, sympatisk, nesevis og smart, alt pakket inn i samme intuitive politikropp. Beste politikarakter i Fargo siden Frances McDormand i filmen? Mulig.

5. Slutten er perfekt. Blir Varga plukket opp av en advokat? Forsvinner han til bunnløs fortvilelse på Rikers? Hvem vinner stirrekonkurransen? Det er The Sopranos-nivå på timingen når rulleteksten kommer og tredje sesong av Fargo moonwalker ut av snøen.

Bonus: årets musikk-til-bilde øyeblikk er når trommebrekket «Mr Wrench & Mr Numbers» fra sesong 1 dukker opp mot slutten av sesong 3. Ryan MacMillians slår seg gjennom TV-bransjens feteste brekk, slik han gjorde da Wrench og Numbers først dukket opp i sesong 1:

Anledningen er selvsagt når sesong 3 skal annonsere at Mr. Wrench er tilbake:
https://youtu.be/n6TjqinMnVE

Damn, innser nå at det er mange flere elementer som skulle vært nevnt. Bowlingbarscenen som nikker anerkjennende til Coen–brødrenes The Big Lebowski, jøden som får hevnen over kosakken, restaurantmøtene med damen som skal kjøpe opp parkeringsplassimperiet, toalettbesøket når Gloria Burgle må høre om mensen og graviditetsforsøk…i hver eneste episoden får man bevis for hvilken mester Noah Hawley er på å skrive utmerkede scener.