5 tanker om Hitchcock


Jepp, dusjscenen er med! Denne helgen er det premiere på Hitchcock, om innspillingen av Alfred Hitchcocks horrorklassiker Psycho.

Denne helgen er det norgespremiere
Hitchcock, filmen om regissøren bak North By Northwest, The Rope, Vertigo, Birds og selvsagt Psycho. Verdt å sjekke ut?  under traileren er mine umiddelbare tanker om filmen:

— Jeg liker at Hitchcock handler om en spesifikk hendelse i et kort tidsrom, altså hvordan Psycho ble til. Dette er ikke en biografisk film om livet til Alfred Hitchcock, men en fortelling om hvordan Alfred og hans kone Alma Reville fikk laget mesterverket Psycho, til tross for motstand fra filmbransjen.

— Anthony Hopkins er avmålt sarkastisk, vanskelig, elskelig og surrete som Alfred Hitchcock, men av og til føles det mer som å se på Anthony Hopkins i en tjukkasdrakt enn følelsen av å faktisk se Alfred Hitchcock. Helen Mirren er derimot fantastisk som konen Alma, kvinnen som står last og brast med sin mann, samme hvor umulig og drittsekk han blir.

— Det som gjør Hitchcock mest underholdende, er den elegante blandingen av hjemmedrama mellom Alfred og Alma, komplikasjoner og internstress på filmsettet, 50/60-tallspastisjen med Scarlett Johansson og Jessica Biel som kontraktsfestede blondinner, spenningen med studiotrøbbelet og humoren til Alfred Hitchock. Alt dette med Hollywoods studiosystem i bakgrunnen og klassiske scener fra Psycho – dusjscenen, nå med Scarlett Johansson! – i forgrunnen.

— Dog får Hitchcock et minus for scenene hvor Alfred Hitchcock liksom snakker med Ed Gein, seriemorderen som var inspirasjon for boken Psycho så vel som Silence Of The Lambs og Slayer-låten “Dead Skin Mask”. Scenene er distraherende og tilfører filmen null.

— Regissør Sacha Gervasi gjorde seg bemerket med den fabelaktige, rørende og morsomme dokumentaren The Story Of Anvil om det kanadiske metalbandet Anvil, men Hitchcock er hans debut i spillefilmbransjen. For øvrig har han vært sammen med Geri Halliwell og spilt i rockebandet Bush, og er en av to engelskmenn som har skrevet manus som er filmet av Steven Spielberg. Makan til liv han har hatt, tenker jeg.

Oppsummert om Hitchcock? Underholdende, morsom, lekker og en feiende flott historietime for både filminteresserte og tilfeldige kinogjengere.

PS: sjekk også Terje Eidsvåg i Adresseavisen sin anmeldelse