5 tanker om Kraftidioten

kraftidiotenSerbiske gangsters, narkobander, drapsbonanza og han skjeggasen fra Game of Thrones i bitteliten birolle. Vi har sett Kraftidioten.

I helgen så jeg Kraftidioten på kino, og etter at folk hadde kalt den Fargo-på-norsk var forventningene rimelig høye. Filmen om brøytebilsjåføren Nils Dickman (spilt av Stellan Skarsgård) har fått finfin omtale både hjemme og ute i verden, så her var det bare å fleske ut 120 kroner for kinobillett, kjøpe en stor pose Smash og plante øynene på Saga-lerretet.

Handlingen er ganske enkel: Nils mister sønnen sin i et narkooppgjør og setter i gang en hevnaksjon av de sjeldne, og folkene som står i hans vei er kolagangsters fra Oslo og en haug serbere som ufrivillig havner i miksen.

Her er 5 ting jeg tenkte etter å ha sett Kraftidioten:

1. Mange av skuespillerne har en god dag på jobben. Jon Øigarden leverer halvpsykopatisk som bare han kan. Pål Sverre Haga er herlig koko som den veganske økofantasten Greven, som tilfeldigvis også er gangsterkonge i storbyen. Skarsgård spiller seg selv finfint som den mutte brøytebilsjåføren. Anders Baasmo Christiansen har den flotteste blandingen av hardhet og sårhet noen norske skuespillere kan vise til. Han der Hivju fra Game of Thrones er for øvrig så lite med at det ikke er mulig å bedømme innsatsen.

Kraftidioten-bilde-2

2. Kraftidioten er suverent filmet og pakket inn, enten det er Oslo og Barcode animert til en mystisk storby bak en majestetisk fjellrekke, eller det er de Geilo-lignende landskapene Nils Dickman pløyer seg gjennom mens den nye brøytebilen hans sender episke buer av snø 35 meter utenfor veien. Kolonnekjøring blir aldri det samme, det skal være snickers og twist.

3. Kraftidioten scorer på en rekke absurde og flotte scener. Aller best er det da Jon Øigarden bryter ut i emosjonell sang mens Bjørn Eidsvåg flommer ut av bilstereoen. Denne scenen er dog altfor kort, men det er kanskje klippet slik fordi et internasjonalt publikum ikke har den samme barnslige begeistringen for Eidsvågs sekulære og verdslige viser som noen av oss nordmenn. Scenen da den serbiske gangsteren (spilt av bosnieren Leo Ajkic) prøver hanggliding er også underholdende, det samme gjelder kidens kommentar om Stockholm-syndromet. Og så Atle Antonsen som Senterpartiet-sleiping! Da er Kraftidioten på sitt beste.

4. Jeg er skuffet av det svake og knapt tilstedeværende plottet. Det tok et kvarters tid før man skjønte hvor alt bar hen. Alle karakterene gjorde som man forventet, det kom ingen uventede vendinger, og når Det Store Oppgjøret seiler sakte mot deg etter nesten to timer, er det likegyldig hvem som dør og hvem som lever. Bortsett fra han guttungen, selvsagt. Hvor mange filmer har man ikke sett hvor Stein Torleif Bjella-aktige menn eksploderer i brutal vold, hvor gangstere stereotypifiseres som sortmussede serbere, kokaindealende hvitinger og psykopatiske dressdudes? Keisamt. Sterotyper fungerer om man leker litt med dem, som i Orange Is The New Black, her blir det mest flatt og uengasjerende.

5. Den kontante og harde volden blir også kjedelig, og når du tenker “den snøfreseren kommer til å kvese litervis av blod fra kroppen til en av karakterene”, da blir du ikke fryktelig overrasket eller underholdt når det skjer halvannen time senere. Jeg så nylig Fargo på nytt igjen, og det slo meg hvor effektivt de grusomme voldsscenene i filmen fungerer som bekmørk humor, enten det er Peter Stormares saging på slutten eller da Steve Buscemi gunner ned Harve Presnell på parkeringsplassen. I Kraftidioten ble det bare vold for voldens skyld. Verken morsomt eller sjokkerende. Og når vi først snakker om Fargo, hvor i herrens glade navn ble det av damene i Kraftidioten? Frances McDormand som Marge Gunderson i Fargo er en av tidenes råeste kvinner i krimrelatert film, hvorfor får ikke damene skinne litt i den endimensjonale herreverden Kraftidioten serverer? De tre damene som er med her er konen som stikker av, en ekskone som kjefter på mannen sin og en thailandsk kone som bare vil se på karaoke-TV mens hun hangler rundt i joggedress. Ekte likestilling er å la damer deale kola og drepe folk på lik linje med menn. Det kan du trykke opp som 8. mars-parole.

Har du sett Kraftidioten? Kjør på med synsing i kommentarfeltet.