Mossad, dødsran, narkokongen: 6 dokubøker du må lese

PABLO5
Fryktet israelsk etterretning. Columbiansk narkokonge. Norske dødsranere. Ung pike kuttet i to. Vi anbefaler noen historier fra virkeligheten.

Virkeligheten er oftere mer koko og dramatisk enn fiksjon, så her i redaksjonen leser vi omtrent like mye true crime og dokubøker som krim og thriller og spiondrama.

Tidligere i uken anbefalte vi The True American – Murder And Mercy In Texas, her følger vi opp med fem andre dokubøker som anbefales varmt og hjertelig. Ivrige lesere har kanskje sett at noen av dem har vært nevnt før, nye entusiaster kan glede seg.

Les også: Her er vår Topp-5 av true crime noensinne, med både klassikere og nyere bøker

Gideon’s Spies – The Secret History Of The Mossad av Gordon Thomas
— Aslak har anbefalt Gideon’s Spies lenge, jeg har omsider fått lest denne grundige, fascinerende, omfattende og – det må sies – sinnssykt spennende boken om Israels fryktede etterretningstjeneste Mossad. Gideon’s Spies dekker tabloide saker som Mossads rolle i Prinsesse Dianas død og mediamogulen Robert Maxwells samrøre med Mossad og påfølgende mystiske død, men mest interessant er gjennomgangen av legendariske aksjoner som likvideringen av Abu Nidal, arrestasjonen av Adolf Eichmann og frigjøringen av israelske gisler i Entebbe. Samtidig med beskrivelsene av de dristige, ulovlige og hårreisende aksjonene, får man tegnet et interessant bilde av Israels rolle i verdens etterretningsundergrunn. En av de aller beste bøkene i sjangeren, en må-lese i disse tider.

Sjekk også: Vi anbefaler fire filmer fra Israel/Palestina

People Who Eat Darkness av Richard Lloyd Parry
— Grusom historie om en engelsk jente – Lucie Blackman – som forsvinner i Japan. Foreldrene drar over for å lete etter henne, og blir fanget i et kaos av kulturkrasj, udugelig politi, rare skikker og en vegg av stillhet. En av de mest tankevekkende og bisarre true crime-bøkene de seneste år. Les vår omtale her.

Killing Pablo av Mark Bowden
— Vi kunne anbefalt alt Mark Bowden har skrevet, enten det var 1000-sideren om beleiringen av den amerikanske ambassaden i Teheran (Guests Of The Ayatollah), den drøye skildringen av NAVY Seals-dramaet i Mogadishu (Black Hawk Down) eller en av tidenes beste sportsbøker (The Best Game Ever). Men i dag er vi i søramerikansk stemning, så vi smeller til med hans superfengende bok om jakten på narkokongen Pablo Escobar.

The Black Dahlia Files – The Mob, the Mogul, and the Murder That Transfixed Los Angeles av Don Wolfe
— Den beste dokuboken om Elizabeth Short aka The Black Dahlia, den unge skuespillerinnen som ble funnet dumpet på et gatehjørne i Hollywood i 1947. Kuttet i to, oppskjært og sydd igjen i ansiktet, Short ble symbolet på Hollywoods mørke bakside og til dags dato den mest kjente krimsaken i Los Angeles. James Ellroy har skrevet bok om henne, Brian de Palma har laget film om drapet, men The Black Dahlia Files er faktisk mye mer spennende.

The Ends of the Earth: From Togo to Turkmenistan, from Iran to Cambodia, a Journey to the Frontiers of Anarchy av Robert D. Kaplan
— En gammel favorittjournalist i OP-5 er Atlantic Monthly-legenden Robert D. Kaplan, som noen kanskje kjenner som forfatteren av Balkan Ghost, boken som forutså hele 90-tallets grusomheter og konflikter på Balkan. The Ends Of The Earth er fra 1996 eller 1997, og er delvis reiseskildring, mye politikk, mange flotte mennesker, og mer innsikt enn du finner samlet i kantinen på Harvard ved lunsjtider. Jeg leste boken mens jeg var på min første lange reise gjennom Midt-Østen – i 1998 – og jeg kunne ikke hatt en bedre reisekompanjong enn ordene til Kaplan. Mesterverk.

Dødsranet av Rolf Widerøe og Hans Petter Aass
— Aslak har riktignok vært redaktør på denne boken, men vi må anbefale Dødsranet Pn gang til. Heseblesende og detaljert gjennomgang av NOKAS-ranet, blottet for følelser og synsing. Her er det fakta, tidspunkter, handlinger og hendelser tettpakket som i en god gammeldags rutetabell.  Om du ikke har lest Dødsranet har du misset ut på en klassisk norsk true crime-bok.