KRIMPRATEN med Tom Egeland

Hvilken Jo Nesbø-bok er best? Hvem bør regissere filmversjonen av Lucifers Evangelium? Tom Egeland prater krim med OP-5.

Her i OP-5-redaksjonen er Tom Egeland oftest omtalt som norsk kriminallitteraturs hedersmann. Han er morsom, kunnskapsrik, superjovial og ikke minst en gnistrende god forfatter.

Enten det er okkult bygdespenning i Åndebrettet eller mystisk kodethriller i Lucifer’s Evangelium, karen er rett og slett en av de beste vi har her hjemme.

Så da var det naturlig at han ble førstemann ut i vår lille spørsmålsspalte.

Hva er din favoritt krim/thrillerroman noensinne?

– Et nådeløst spørsmål. Jeg har så mange favoritter. Men tvinger du meg, må jeg svare: Rosens navn av Umberto Eco. Den er smart, velskrevet, spennende, interessant, gir ny innsikt. Eller vent – skal jeg heller svare Sort messe av John Dickson Carr? Eller…skjønner’u?

Hvilken karakter/roman/film trigget din interesse for krim og spenning?
– Det må ha vært serien om Hardy-guttene, som jeg leste som guttunge på 60-tallet. Jeg elsket spenningen i de bøkene.

Har du en favoritt TV-serie innenfor krim/thriller?
– Det sendes jo så mye bra, men jeg har lyst til å trekke frem gamle Columbo, som gikk tidlig på 70-tallet. En herlig annerledes serie, den gangen.

Øde øy, du får ta med deg alle bøkene av en forfatter. Hvilken forfatter?
– Da kunne det vel lønne seg å si for eksempel Georges Simenon, rett og slett fordi han skrev godt over 200 romaner. Men nei, jeg tror jeg lander på gode gamle Hemingway.

Favorittroman av Jo Nesbø?
– I stedet for å svare det alle andre sikkert svarer, velger jeg Sorgenfri, den fjerde Harry Hole-boken, fra 2002. Dels er det et intrikat krimmysterium i typisk Jo-format, der man lures av blindspor etter blindspor. Men rent romanteknisk er det en elegant komposisjon av en bok.

Dersom du skulle plukke drømmeregissør til filmatisering av en av bøkene dine?
– Steven Spielberg og Lucifers evangelium.

Husk å sjekke hjemmesiden til Tom, www.tomegeland.no, og gjør som oss: følg ham på Twitter via denne linken.