8. mars! OP-5 hyller tre favorittdamer


Ikke bare har de en egen dag. Damer kan dette med krimlitteratur også. OP-5 gir deg tre favorittdamer.

I dag er det jommen meg 8. mars,
den internasjonale kvinnedagen. Det går oss ikke hus forbi her i OP-5, så vi benytter anledningen til å anbefale tre romaner skrevet av kvinner.

For kvinner er jo ikke bare drapsofre og femme fatale-objekter for sleazy privatdetektiver, som i livet generelt har de jommen meg fått til mye rart. Blant annet skrevet noen av mine favorittbøker. Her er noen av dem.

Mo Hayder – Tokyo
– Jeg likte godt de to første bøkene fra tilsynelatende uskyldige Mo Hayder, groteske Birdman og superskumle The Treatment, men det var med Tokyo at Hayder for alvor viste hvilken briljant historieforteller hun er. Hayder veksler mellom nåtid og 1937, da den grusomme Nanking-massakren fant sted. Hovedpersonen Grey er i Japan for å forske på masskaren (eller Nanking-voldtekten, som den også ble kalt), og ender opp som selskapspike for yakuzaen i Tokyo for å finne ut av detaljene hun leter etter. Lang historie der, men det er grufullt, spennende, velskrevet, intrikat og ekstremt fengende.

Kjøp Tokyo brukt for 25 kroner eller ny for rundt 70 kroner hos Play

Natsuo Kirino – Out
– Mer Japan. Out er en av de mest overraskende, morsomme og intense krimromanene jeg har lest de siste ti årene. Vi følger fire vidt forskjellige japanske kvinner som jobber på en fabrikk som lager bentobokser for lunchmarkedet (ja, jeg vet, tilsynelatende veldig stereotypt, men et sted må jo disse bentoboksene på Deli De Luca og sånne sjapper KOMME fra?), men gjennom noen rare tilfeldigheter ender de opp med å tjene gryn på å choppe opp og bli kvitt lik. Det høres kanskje mer komedie ut enn det egentlig er, for selv om jeg ikke har noe særlig peiling på Japan, virker det som Out sier mye om kvinners rolle i forskjellige typer japanske familier. De forskjellige damene er hardtarbeidende, storforlangende, griske, rotløse, bitre, slitne, vakre, morsomme og engasjerte, men i bunn ligger det hele tiden et element av at det forventes mye fra dem. Out er en ganske så perfekt krimroman, og Natsuo Kirino  – som var 46 da hun skrev Out og er 60 nå – virker som en veldig kul dame. I følge Wikipedia er hun en “leading figure in the recent boom of female writers of Japanese detective fiction”. Selv har jeg bare en japansk feministkrim, og det er denne, men innser nå at jeg må utforske temaet. Tips mottas med myk klem og søte blomster.

Platekompaniet selger Out til 79 kroner

Linda Castillo – Sworn To Silence
– Jeg drar alltid frem Sworn To Silence når jeg skal underbygge påstanden min om at kvinner skriver mye mer grotesk og forstyrrende om vold mot kvinner enn mannlige forfattere. For her går det utrolig hardt for seg mot slutten, det er en scene her som får den ekle følelsen man får av Stieg Larssons voldtektsscene til å fremstå som Norsk Ukeblad. Linda Castillo skriver om Kate Burkholder, som flytter tilbake til stedet hun vokste opp, Painters Mill i Ohio. Greit nok det, problemet er at årsaken til at hun flyttet var at hun brøt med sin amish-familie. Så hun er helt passe populær når hun sprader rundt i politiuniform og skal etterforske et drap amish-folket gjerne vil se uetterforsket.  Vakre karakterbeskrivelser, supert plot, en rørende kjærlighetshistorie, tredimensjonal fargelegging av livet på den amerikanske bøgda, og Sworn To Silence alt i alt en aldeles strålende krimroman.

Platekompaniet har god pris på Sworn To Silence, 69 kroner


Wikipedia har total oversikt over kvinnelige krimforfattere