8 minutter teaser fra The Girl With The Dragon Tattoo


Det nærmer seg premiere på David Finchers amerikanske versjon av Stieg Larsson, The Girl With The Dragon Tattoo. Vi ser nærmere på denne 8-minutters forsmaken.

21. desember er det premiere over hele verden på The Girl With The Dragon Tattoo, også i Norge. Rooney Mara spiller Lisbeth Salander og Daniel Craig er Mikael Blomqvist, men viktigst av alt: David Fincher regisserer. Mannen bak blant annet briljante Se7en og undervurderte Zodiac.

Anyways. Den 8 minutter lange snutten over er mest av alt en uthalet versjon av den originale, supertighte traileren som går på kino om dagen, men vi biter oss fast i en del ting:

— Rooney Mara ser perfekt ut som Lisbeth Salander. Noomi Rapace ble faktisk litt for pen i den første trilogien, selv om hun også gjorde en feiende flott jobb. Lurer dog på hvordan tatoveringen til Salander ser ut, tror ikke jeg har sett gode filmtattiser siden Cape Fear. Arme Riddere var nok et eksempel på “nå tusjer vi litt på, så ser det bra ut”-tatoveringer på film.

— Daniel Craig er…Daniel Craig. Stoisk, heroisk, ekte mannfolk etc. De kunne nok ike funnet noe bedre valg som amerikansk Blomqvist, når man først skal gjøre dette Hollywood-style trenger man et slikt kjent ansikt.

— Filmmusikken til Trent Reznor og Atticus Ross får puste litt mer her enn i første traileren. Jeg har hørt gjennom soundtracket (over tre timer!), og det er bekmørkt, atmosfærisk, iskaldt og fullt av følelser. Denne Reznor (som vant Oscar for Social Network-musikken, og i sin tid skrev “Hurt”, som mange kjenner via Johnny Cash) og kompis Ross er i ferd med å bli filmmusikkfavoritter hos meg.

— Jeg tror jeg ser noen anakronismer her, for eksempel er det telefonkiosken veldig rar. Ellers kanskje det er slik på landsbygden i Sverige fremdeles?

— Christopher Plummer og Stellan Skarsgård i fine roller som medlemmer av Vanger-familien.

— Næmmen, har Thomas Hylland Eriksen gått til filmen? Sjekk Vanger som ung i middagsselskapet.

— Togscene! Her om dagen brukte jeg en søndag sammen med Aslak Nore, Inger Merete og Snorre fra Dagbladet og Christian Finnskog fra P3 for å studere de tre Bourne-filmene (rapport kommer, tar bare litt tid å redigere alle svarene på spørreskjemaet). Da oppdaget vi at det er alltid er togsekvenser i Hollywood-filmer som skal markere at de er i Europa. Så også The Girl With The Dragon Tattoo. Fascinerende.

— Sånn ellers ser det superlekkert ut på den visuelle biten. Stockholm er gloomy skandinavisk, Halmstad (det hetter det, right?) er idyllisk landsbygd med mørke under overflaten.

— Men blir det SPENNENDE? Vi vet jo hva som skjer? Jeg lurer på om Fincher har lagt inn noen ekstra twists her, om han har Fincher-ifisert manuset, eller om han bare har kopiert originalstoryen.

Premiere 21. desember, altså. Gleder meg.