A Life Too Short: Den tristeste, vakreste fotballboken

I 2009 tok den tyske landslagskeeperen Robert Enke sitt eget liv. A Life Too Short – The Tragedy of Robert Enke er obligatorisk å lese om man er interessert i fotball og mennesker.

I Tyskland har fotballkeeperen
en helt spesiell status. Da helst som en litt farlig og uforutsigbar fyr som holder seg for seg selv. Tenk bare på Toni Schumachers overfall på Patrick Battiston i VM i 1982. Eller den gangen Oliver Kahn kung fu-sparket sveitseren Stéphane Chapuisat. Men det finnes også en helt annen tysk keeper, og han har den tristeste og vakreste fotballhistorien du kan finne mellom to permer.

A Life Too Short – The Tragedy of Robert Enke handler om livet, fotballkarrieren og det tragiske endeliktet til Robert Enke. Han begikk selvmord i 2009, etter å ha blitt folkehelt i Hannover og førstekeeper for det tyske landslaget.

Journalist Ronald Reng gir flotte skildringer av Enkes oppvekst som østtysker i Jena, debut i Gladbach, forhandlinger med andre klubber, en overraskende overgang til Benfica og en triumferende periode i Hannover 96. Reng forstår fotballspillere, klubber og agenter, så skildringene av miljøet er tredimensjonale og interessante.

På veien får de fotballinteresserte også herlige historier om Louis van Gaals galskap, Alex Fergusons nysgjerrighet, Stefan Effenbergs garderobedominans, tyrkiske klubbers mafiaspill på bakrommet og historien om Frode Grodås’ korte karriere i Schalke-buret.

A Life Too Short handler om fotball. Like mye er det dog en bok om fotballspillere som mennesker og depresjon som sykdom. Robert Enkes kamp mot de mørke skyene i hodet er vond lesning, men sjelden har en bok om fotball føltes så sterk og viktig.

Allerede i introen kjente jeg på fuktigheten i øyekroken, og utover som triumfene ble vanskeligere og de mørke dalene dypere vokste en forståelse av Robert Enke som menneske, og depresjon som sykdom frem. A Life Too Short er obligatorisk å lese om man er interessert i fotball og mennesker.

BONUS: Flere dypdykk i tysk fotball

Matchdays – The Hidden Story of the Bundesliga av Ronald Reng

— Ronald Reng presenterer tidligere spiller og trener Heinz Höher, og byr på fiksede kamper, schnaps, spilleropprør, pistoler, kaprede oljetankskip (jepp!) og andre ting du ikke visste om tysk fotball.

Pep Confidential: The Inside Story of Pep Guardiola’s First Season at Bayern Munich av Marti Perarnau

— Boken tar for seg Pep Guardiolas første sesong som trener for Bayern München. Som bonus får du historien om hvordan Rummenigge og Hoeneß fikk klørne i katalaneren.

Building the Yellow Wall: The Incredible Rise and Cult Appeal of Borussia Dortmund av Uli Hesse

— Hesse forteller underholdende om Erling Braut Haalands klubb. Fra grunnlegging som kirkeprotest til den massive gule veggen av 25.000 BVB-fans på Südtribüne.