A Most Violent Year: intens gangsterfilm

En historie om oljefyring og 1981, kan det være noe til gangsterfilm da? Javisst, du bør få sett A Most Violent Year.

Ok, rett på sak: A Most Violent Year var en av fjorårets mest oversette filmer, inkludert her på bloggen. Vi skrev om den nydelige traileren da den ble sluppet, men rakk aldri å se filmen på kino.

Skandaløst, så nå har vi svidd av 5 dollar på amerikansk iTunes, hvor A Most Violent Year ligger tilgjengelig for døgnleie. Her er fem grunner til at du også prøver å få sett filmen, som blant annet ligger på Get, Altibox og SF Anytime.

1. Handlingen er enkel, og regissør J.C. Chandor (Margin Call) setter kjapt opp filmens røde pengetråd. Abel Morales driver et New Jersey-firma som selger olje til varmefyring. I en av filmens første scener legger han alt han har spart opp som depositum for å kjøpe nabotomten, tanken er å ekspandere eller dø. Samtidig blir flere av sjåførene hans ranet, og konen Anna – som er regnskapsfører i selskapet – og fagforeningssjefen mener Abel må utstyre sjåførene med våpen til å forsvare seg. Abel nekter, angrepene fortsetter, og alt ser ut til å rakne. Depositumet kan forsvinner om banken ikke fortsetter å backe, konkurrentene er åpenbart mafiose banditter, og konen anklager Abel for å være en pussy. Kulissene er New York 1981, det mest voldelige året i byens moderne historie, så Abel Morales har god grunn til å være stresset.

amostviolentyear3

2. Oscar Isaac var god som borgermester i Show Me A Hero, og fikk vist frem ansiktet i Star Wars: The Force Awakens, men det er ingenting mot innsatsen som Abel Morales. Jeg kan knapt huske noen spille kontrollert sinne med så tykke nerver liggende utenpå huden. Verden raser sammen rundt ham, kaoset eskalerer mot konkurs og personlig katastrofe, men i midten av den stille stormen står Abel Morales som en dreven, ambisiøs liten kingpin av en oljefyringsboss og familiemann. Filmen ruller sakte fremover, men med en crescendoaktig intensitet. A Most Violent Year er kanskje seig, men aldri i nærheten av kjedelig.

amvy_day13-129.CR2

3. Husker du Jessica Chastain fra Zero Dark Thirty? Jepp, hun bar den filmen. Nå spiller hun blond, kald familiehustru og beregnende regnskapsfører mot Oscar Isaacs Abel. Forutinntattheten om hvordan en kvinnekarakter i en New York-gangsterfilm pleier være får seg raskt noen kjappe klask på nebbet, for Anna Morales er alt annet enn en tifeldig bimbo som har giftet seg med en mann på full fart mot penger. Scenene når hun skjeller ham ut, og tar ansvar for familien når FBI begynner å snuse rundt huset er den beste karakterbyggingen på lenge. Sammen med de små hintene om hvem hun egentlig er (følg nøye med for å snappe opp at faren er Brooklyn-gangsterboss) gjør dette til en karakter av de sjeldne.
amostviolentyear2

4. A Most Violent Year åpner med den kuleste løpescenen siden Jason Bourne freste over stranden i Goa i 2004. Det matcher selvsagt ikke Rocky Balboa i Philadelphia 1976, men det gjør ingen filmer. Løpescenen ser ikke bare bra ut, den er også et viktig frempek.

5. Jeg vurderer å sende leserbrev til Amerika for å klage på at ikke Kasia Walicka-Maimone vant Oscar for Best Costume Design (i 2015, filmen hadde festivalpremiere 31. desember 2014 og er derfor teknisk sett 2014-film). Om enn bare for frakkene til Abel og Anna Morales, selv om alt i A Most Violent Year ser perfekt ut.
amvy_day15-343.CR2