Aber Bergen S01E01: Knoketattis, trekant, VGTV og sprit på kontoret

OP-5s juridiske team har sett første episode av Aber Bergen.

Hver uke oppsummerer advokat David Magnus Myr og jurist Magnus Forsberg TV3s advokatserie Aber Bergen. Her kan du lese om duoen og forventningene.

bilde1

Erik Aber våkner med et rykk. (Finnes det noen annen måte å våkne på i tv-serier?) Som de fleste andre med juridisk embetseksamen våkner han dessuten på et hotellrom. Med blackout. A-lagets småkontroversielle låt «Funksjonshemmet» blæster over anlegget. I sengen er to kvinner han ikke kjenner. Allerede her er inspirasjonen fra amerikanske serier tydelig.

Bare i amerikanske TV-serier – og nå også i norske – finner man kvinner som er frimodige nok til noe som tilsynelatende var en trekant, men som samtidig er såpass bluferdige at de velger å beholde undertøyet på. Aber, spilt av Odd-Magnus Williamson, har derimot ikke klær på overkroppen, og vi skimter en mengde tatoveringer som nok må kunne sies å være over snittet for folk med juridikum.

Minst to av disse ser ut til å være jusrelatert, med en vektskål på ryggen, og §18 tatovert på knokene.

Over til deg, Peder:

Er det avtaleloven § 18 om oppdragsfullmakt? Kanskje grannelova § 18 om at granneskjøn er rettsleg skjøn? Stay tuned, folkens!

I likhet med alle andre som noen gang har våknet på et hotellrom med to fremmede kvinner finner Erik Aber ut at han har litt dårlig tid. Han er seff fyllesyk. Han skal seff i retten. Siden han skal i retten, tar han på seg…. Svart skjorte, blomstrete slips og grågrønn vest?!

bilde2

Serr Aber, skal du i retten eller skal du på julebord-cruise med Skedsmokorset El-Installasjon AS? Etter å ha skrytt av at han fører champagne på firmaet, haster Aber ut av hotellrommet (det fremgår at dette er hans bolig (ingen BOR på et hotellrom)) og over til den grå mastodonten som huser Bergen tingrett.

På vei inn i bygget leverer han noen fiffige replikker til den kvinnelige reporteren fra VGTV, som omhandler utseendet til den kvinnelige reporteren fra VGTV (innholdsmarkedsføringen ble tydeligvis for dyr for BA eller BT).

Aber entrer naturligvis rettslokalet for sent. Dommeren, en real PEPPERMØ, slik kvinnelige dommere selvsagt må og skal være, sier at dersom Aber ikke innfinner seg til riktig tid i morgen, så vil hun «ta affære». «Ville mildt sagt ikke vært feil med en affære med henne 😉 😉 😉 😉 ;)» (eller noe sånt), mumler Aber nonchalant til sin klient, og den andre sexistiske joken på omtrent like mange minutter etablerer Aber som en ekte sjåvinistisk moroklump. David skriker HERREGUD og kaster Godt & Blandet på TV-apparatet.

Vi får vite at Abers klient, som også er kompisen hans, er tiltalt for drapet på en high-end eskortepike. Rettssaken begynner noe uortodokst med at det første vitnet, en kollega av offeret, får beskjed av dommeren om å «sverge» at hun skal snakke sant. Vitnet synes imidlertid å være bedre skolert enn dommer the Honorable Ms Peppermø, fordi hun kvitterer perfekt med «Det forsikrer jeg på ære og samvittighet».

En video blir avspilt i retten. Den viser en skrekkslagen sexarbeider og en mannsfigur i bakgrunnen. Denne mannen skal presumtivt være Abers klient. Aber protesterer heftig. Han har aldri sett denne videoen før. Aktor svarer at dersom Aber hadde tatt telefonen i går kveld, ville han naturligvis fått se videoen. Men vi vet jo at Aber var opptatt med å ha petting-trekant med de to innledningsvis nevnte kvinnene. Tabbe, Aber. Hva skjedde med myten om advokater som sitter på kontoret hele tiden?

Litt uklart hva som skjer videre, men retten heves i alle fall til neste dag. Aber returnerer til kontoret. Vi blir introdusert for noen av de andre advokatene i firmaet Aber Bergen. Abers fraseparerte kone Elea Bergen. Hun er Bergen i Aber Bergen. Serien er også satt i Bergen. I Bergen kommune. Vi mistenker at dette ble skrevet av en bergenser. I tillegg til Elea er det en annen kvinnelig partner, som jobber med Forretning. Hun heter Forretning fra nå av. Forretning har sprit på kontoret.

bilde3

Den siste partneren i Aber Bergen er Jack Nicholson fra The Departed. Det som gjør ham briljant og spesiell er at han er blind. Og så har han en slags intellektuell utstråling. Og så drar han en joke om handicapet sitt: “Eg mangler helt selvinnsikt”. Hehe. Vi liker Jack Nicholson, som han heter fra nå av. Jack Nicholson har sprit stående fremme på kontoret. Vent, Forretning hadde også sprit på kontoret! Og Elea har sprit på kontoret!

Jack Nicholson og Aber diskuterer gårsdagen. Det kommer frem at Aber ikke husker hva som skjedde. Aber er basically blitt daterapet. Ikke så kult med trekant likevel!

I partnermøtet diskuterer de gjøren og laden i firmaet. Forretning kan informere om at hun har landet en ny klient, fordi hun kommer til å kutte skatteregningen deres med 70 %. Nice. Vi vil også ha Forretning til å ta seg av våre skattegreier. Elea informerer om den nye fullmektigen, som er kvinne. Aber protesterer. Kan ikke ansette kvinner, jeg vil bare pule dem hele tiden, sier Aber og bekrefter igjen at han er en gigantisk gris. Han har nettopp hatt trekant, men har siden da klart å tenke på puling med 1) VGTV-journalist, 2) dommer og 3) fullmektig. Men Elea vil ha flere kvinner i firmaet, så kvinnelig fullmektig it is. Vi blir introdusert for the New Girl, Unn, eller Zooey Deschanel som hun heter fra nå av. Hun har en veldig flott pannelugg. Pannelugg er det universelle TV-seriesymbolet for Manic Pixie Dream Girl, så dette digger vi umiddelbart. Zooey vil jobbe med strafferett, og ikke med Forretning. Hun vil “forsvare med nebb og klør”. Yeah! Vi liker Zooey. Med nebb og klør er den eneste måten å forsvare på. Og Forretning er Kjedelig. Skatt? Gjesp. Drap på sexarbeidere? Nice. Pannelugg? Top notch.

bilde4

Aber og Zooey kjører Abers amerikanske muskelbil (seff har han amerikansk muskelbil, HALLO, han har jo knoketattis og Sprit På Kontoret) til politihuset/arresten/fengselet (?) for å møte klienten i straffesaken. De sitter i den sorte skinnsofaen i venterommet i fengselet. Aber er klar over hva som pleier å foregå i denne sofaen, men i stedet for å vente oppreist som en normal person, sitter han bare og drar et par jokes om det, noe som gjør Zooey ubekvem. Det blir noen minutter med Real Talk og Aber forteller at kona til klientkompisen har fabrikert alibiet. Mildt sagt ikke bra.

De venter tydeligvis lenge, for Aber blir lei og skriker inn i intercomen at de må få slippe inn. Når de slipper inn – i fengselet? avhørsrommet? litt uklart hva slags rom dette er – finner de Abers klientkompis, hengt. Død. På veggen står det “TILGI MEG” i store bokstaver. Pussig. Tidligere i dag bedyret han jo sin uskyld. Her er det ugler i mosen. Men Zooey har en ganske fet første arbeidsdag, da. Det må sies. Vi lurer på om Aber har husket å signere på søknad om autorisasjon som advokatfullmektig for henne. Det har ikke skjedd on-screen.

Alea og Erik krangler litt om hvorvidt Erik burde ha tatt saken til å begynne med, hvorvidt han burde fortsette å ha den. Svaret er jo åpenbart nei, men det kommer ikke så klart frem i serien, og han fortsetter selvsagt. I mellomtiden setter Alea og Forretning seg ned for å snakke om fjerning av private videoer fra internett, da Alea har en klient som er beskyldt for falsk forklaring i en voldtektssak. Mer enn bare LITT dagsaktuelt kanskje?! Vi er usikre på om denne samtalen passerer Bechdel-testen. Vi lærer også at Forretning kan strafferammer utenat, men ikke forskjellen på siktelse og tiltale.

Aber møter kona til klientkompisen på taket av parkeringshuset. Det er mye parkeringshustak i denne serien. På ordentlig møtes ikke folk på taket av parkeringshus, så vi håper Scandic har betalt inn noen gode dineros her.

bilde5

Det grines litt på P-hustaket, og det diskuteres hvorvidt kona vil bli dømt for falsk forklaring når saken hun har forklart seg i forøvrig henlegges. Dette er en interessant problemstilling, og vi savner henvisninger til rettspraksis på området.

Erik Aber har ikke bare sprit på kontoret. Han har også denne krabaten på kontoret. Han ser mye på den. Sikkert for inspirasjon. Det er en sånn ting som en advokat i en amerikansk TV-serie kunne hatt på kontoret.

bilde6

Tilbake i retten. Husker dere at vi diskuterte hvorvidt Aber burde være advokat for bestekompisen sin? Ja, ikke sant, selvsagt burde han ikke det. Nå har han hvertfall tatt over som advokat for kona også. Sikkert lurt. Noen må du jo være advokat for når den opprinnelige klienten din henger seg.

Aktor er villig til å henlegge saken mot Abers klient, men Aber overtaler dem til å fortsette med saken, med en noe vag henvisning til straffeprosessloven. Vi konfererer med bekjente i påtalemyndigheten. Litt uklart om dette går an på ordentlig, men vi kan si ganske klart at det ikke skjer på ordentlig. Men samma det, det er nemlig bare en unnskyldning for å få Luksuscallgirl tilbake i vitneboksen og renvaske klientkompis.

Det følger en ganske inngående utspørring om SM-sex, før Aber kommer til poenget. Vitnet visste ikke at klientkompis hadde en diger tattis på leggen. Hun er derfor ikke troverdig som SM-sexvitne. Alle begynner å krangle i munnen på hverandre før dommer Peppermø reiser seg og kaller alle inn på sitt kontor. Du veit, sånn som dommere ikke gjør på ordentlig.

Vi kutter tilbake til sidesporet med Elea og hennes klient. Det er litt mye sidespor. Alea har fått stjælt seg et videoklipp hvor det fremgår tydelig at hennes klient overhodet ikke hadde noe lyst til å bli voldtatt. Det hevdes at videoen er verdiløs om hun har fått den på ulovlig måte. Dette er ikke sant, men heter “fruits of the poisonous tree” på amerikansk og høres jævlig fett ut. Problemstillingen avvæpnes totalt ved å antyde at hun fikk videoen av voldtektsguttas mødre. Som jo sikkert alltid samarbeider med anklagers advokat, dette kan vi ikke noe om.

Vi hopper tilbake til hovedrettssaken. Eller, vi gjør jo ikke det, for nå er vi In camera (det er juristprat for “på kontoret til dommern”). Dommern drikker Olden, men holder tommelen over litt av Olden-logoen, så her har tydeligvis ikke Olden skjønt at de skal betale for sånt. Tror dere Elden drikker Olden?

bilde7

Det brautes litt fra alle kanter, før man kommer til en enighet om at saken mot klientkompiskona henlegges. Som jo var det man gikk mot hele tiden, så det kan virke som om Aber gjorde dette mer kronglete enn det trengte å være, men vi har kanskje falt litt av. Så skal Erik ut og prate med VGTV!

bilde8

I denne versjonen av Bergen har alle VGTV som primærleverandør av nyhetsstoff. Det er ca like sannsynlig som da 17 år gamle Spider Man brukte Bing som søkemotor.

Mens partnerne i Aber Bergen prøver å kose seg med VGTV kommer plutselig Skatt Vest på revisjonskontroll. De har nemlig fått et anonymt tips. Og hvem er det som kommer fra Skatt Vest?

Drumroll! Det er en av trekantjentene fra starten av episoden! Skulle ikke ha skrytt av det champagne-stuntet, Aber. Og så går vi jammen i black!

Oppsummert: To saker, to overgrepsvideoer, en hel masse sprit på kontoret. Aber er slick, og er det en ting vi har lært fra amerikanske TV-serier (*host*Suits*host*) så er det mer enn nok å være slick for å være god advokat.

La dere forøvrig merke til at avdøde klientkompis sin tatovering er den samme som vi så på trekantjenta fra Skatt Vest i åpningsscena? Vi kan selvsagt bare spekulere, men tipper dette er symbolet til noen Death Eaters fra Bergens high society!

screen-shot-2016-09-22-at-22-43-52

screen-shot-2016-09-22-at-22-41-20

Dette lover egentlig ganske godt. Det er underholdende, men samtidig teit nok til at vi burde ha nok å skrive om fremover. Bring on the next one!

Tips Fra Virkeligheten™:
— Ikke ha VGTV som primærkilde til nyheter.
— Ikke gå med sort skjorte hvis du er prosessfullmektig.
— Hvis alle advokatene på advokatkontoret har Sprit På Kontoret™ burde du finne deg et nytt advokatkontor. Advokater har mange frister og greier å holde orden på. Det er ikke en jobb vi anbefaler å kombinere med stort spritkonsum. Før etter endt arbeidsdag.
— ALDRI, OG VI MENER MOTHERFUCKINGS ALDRI, SETT DEG I DEN SORTE SKINNSOFAEN I VENTEROMMET I FENGSELET.