Aber Bergen S01E03: Cat ladies og death eaters

Recap never sleeps! Magnus Forsberg og David Magnus Myr har spisset pennen og pusset dommerklubben før episode 3 av vår nye advokatfavoritt, Aber Bergen.

Les også: Aber Bergen S01E01 – knoketattiser, trekantsex og VGTV
Les også: Aber Bergen S01E02 – intriger, kreft og skillingsboller

Vi åpner på supercloseups av tatoveringene til Erik Aber. Så på ansiktet til Erik Aber. Så på den enorme slangen som kveiler seg rundt Erik Aber.

SLIMÅL: Bonuspoeng for at Aber ikke på noe tidspunkt bruker “Kom å se på slangen min”-vits ila episoden”
SLIMÅL: Bonuspoeng for at Aber ikke på noe tidspunkt bruker “Kom å se på slangen min”-vits ila episoden”

Det er selvsagt en drømmesekvens, og vi klipper raskt til Aber som vasker ansiktet i en kjip stålvask. Det ser ut som han er på glattcelle. Er det så mye tægging i ordentlige glattceller egentlig? Lar politiet deg ta med tusj inn? Virker som en oppskrift på å få tægging på veggene sine.

2

Anyhoo. Aber er misfornøyd, og slenger noen velvalgte gloser om både snuten og Bergen. «Eneste bra dere har er Grieg – og han er dau!» virker dog noe tamt når det er snakk om en by som tross alt har såpass mye å ta tak i som det Bergen har. Vi ville dessuten også nevnt at Grieg gifta seg med kusina si. Innavlsjokes er alfa og omega når du kommer fra Oslo og skal rope dritt om provinsielle småbyer gjennom glattcelledører.

Det kommer en diger kar inn på cella og kliner ned Erik på akkurat den måten ekte politifolk ikke slår ned høyrøsta mennesker på glattcella. Vi begynner å lure på hva slags glattcelle dette egentlig er. Soningsforholdene synes å ligge langt nedenfor de standarder som følger av Norges forpliktelser etter EMK artikkel 3. Stikkord: Interprisoner violence. Ikkje braaaa.

Kutt til sort Mercedes utenfor Rådhuset! Dette lover godt! Sort Mercedes utenfor maktbygning betyr ALLTID gjennomkorrupt maktmenneske på TV!

EVIL CAR: Ze Evil Car
EVIL CAR: Ze Evil Car

I bilen sitter en kvinne vi ikke får se ansiktet på helt ennå. Hun vil ha tak i Aber, fordi “han er den eneste som kan rydde opp i dette…”. Vi mistenker at hun ikke har lest recappene våre, og anbefaler at hun heller kontakter et mer velrennomert advokatkontor.

Så er vi i det Aber Bergenske hjem, for litt relaterbart mor/sønn-snakk om jenter og skole og sånn. Det går heldigvis fort over.

Det er fortsatt bokettersyn hos Aber Bergen. Aber kobler av med å flørte med sekretæren, som vi lærer at er bifil og ikke så flink til å vanne blomster. Aber flørter med Zooey, og tildeler hennes første sak. Det er en naboklagesak, om tre katter som har pisset på noen eiendeler. Dette er mer realistisk enn man skulle tro, sjukt mye av rettssystemets ressurser brukes på nabokrangling. Vi tenker at vi nok har det for godt i dette landet, og hytter med spaserstokkene våre mot TVen.

Erik kaster Zooey og kattepissaken på sin blinde partner (vi trenger kanskje et bedre kallenavn på ham enn Jack Nicholson? Tar imot forslag i kommentarfeltet) og rømmer umiddelbart avgårde for å svare på telefonen. Det er ordførerens kontor som ringer, og Erik er selvsagt uhøflig og kjip. Som ekte advokater, forsåvidt, men de pleier å klare å legge dempere på det før klienten er innenfor døra.

SOM PÅ ORDENTLIG: God og realistisk fremstilling av slimete politiske rådgivere og selvtilfredse advokater. Kudos!
SOM PÅ ORDENTLIG: God og realistisk fremstilling av slimete politiske rådgivere og selvtilfredse advokater. Kudos!

Så klipper vi tilbake til Aber på glattcella! OOOOOH! Fancy ikke-lineær storytelling dere har her da! Sett litt Tarantino, eller? Eller er det en drømmesekvens? Et bilde på at Bergen er Erik Abers fengsel? Uansett er det litt vel weird.

SLANGEN MIN: Hø hø hø.
SLANGEN MIN: Hø hø hø.

Faren til avdøde luksusprostituerte Linda Leland er innom, og vil veldig gjerne at Zooey skal slutte å ringe ham. Han har tydeligvis ikke sett slutten av forrige episode. Og så sier han «SJU» hvilket INGEN bergenser noensinne har sagt. SYV FJELL osv. Men han visste ikke at datteren var i Bergen engang, så at han skal vite at hun er død i en vanntank er jo kanskje litt mye å be om.

Så kommer litt typisk separert-ektepar-krangling mellom Elea og Erik. Det er litt vanskelig å engasjere seg i forholdet deres, fordi de begge er litt dust. Heldigvis går det fort over, for nå kommer ordføreren på besøk! Hun heter Hove til etternavn, spilles av Hege Schøyen, og har ØSTLANDSDIALEKT! Nå virker jo de spaca glattcellesekvensene med slangene plutselig beint frem realistiske! Rangering av urealistiske ting så langt, fra minst til mest realistisk: 1) Østlandsk ordfører i Bergen, 2) VGTV som eneste nyhetskilde (I BERGEN) og 3) rettsmegling berammet over natten.

ØSTLENDING: Aber Bergen tar steget over i science fiction
ØSTLENDING: Aber Bergen tar steget over i science fiction

Mens Aber har ordføreren på besøk tar Zooey imot sin første klient! Isteden for å prise seg lykkelig over at det er Zooey og Jack som har saken hennes er hun sur fordi hun ikke får Aber som advokat. Å bli avspist med en fullmektig når saken din handler om kattepiss er ikke det minst realistiske i denne episoden…

Ordfører Hove trenger hjelp, fordi hennes slimete politiske rådgiver har jukset på eksamen, og de frykter at byrådslederen vil bruke det mot henne. Dette er heller ikke urealistisk. Eksamensfusk er nærmest som nasjonalsport å regne i Bergen. Erik er totalt uinteressert i å blande seg i politikk, helt til han lærer at byrådslederen representeres av firmaet til Onde Keiser Svigerfar. Nøyaktig hva han representerer ham med, er helt uklart. Men det er jo en velkjent og svært virkelighetsnær strategi å engasjere advokat for å kvitte seg med politiske motstandere. Bonus: Aber bruker ordet «ufravikelig» helt casual i en vanlig setning. Realismepoeng!

I Zooeys første megling (man får jammen rettsmegling veldig raskt i denne serien) drar hun gjennom noen basics fra Emmeline-dommen mens klienten sitter og syter over at hun egentlig ville ha en annen advokat.  Telefonen til motpartens advokat ringer. Han tar den opp. Haha. Det er ekstremt dårlig stil.

MJAU: Zooeys klient
MJAU: Zooeys klient

I mellomtiden råder Aber ordføreren til å selv gå til media med fuskesaken. Dette er et godt tips, og tilnærmet det som funka veldig bra for Osloordfører Fabian Stang da han hadde kjøpt noe svart arbeid. Så det er vel neppe det som skjer. På vei ut får vi se at slimålen også har Death Eater-tatovering. Se forrige ukes recap for hva vi syns om akkurat denne identitetsmarkøren. I tillegg går han med stokk. Det eneste han mangler er en hvit katt som han klapper med svarte hansker.

SUBTILT: Jævlig subtilt.
SUBTILT: Jævlig subtilt.

Aber har for øvrig lært å knytte slips av Christian Tybring-Gjedde:

ASTRONOMISK: Denne slipsknuta og den kinesiske mur er de eneste menneskeskapte strukturene som er synlige fra verdensrommet.
ASTRONOMISK: Denne slipsknuta og den kinesiske mur er de eneste menneskeskapte strukturene som er synlige fra verdensrommet.

Skatterevisor tar en tur innom Elea for å pushe henne på noen Osloturer med Maaemo-middager. Elea svarer ved å kaste shade på Maaemo, og vi har plutselig nok et navn på listen over bedrifter som ikke ville være med på produktplasseringsbonanzaen. Så flyr Elea til Forretning og stresser tungt over bokettersynet. Hvor mye snusk har de drevet med, egentlig. Og hvorfor lar de ikke Forretning styre sjappa? Hun er den eneste vi hittil ikke har sett fylle dagene sine med fuckups.

BOMBSHELL I RETTSMEGLINGEN! Zooeys klient har ikke tre katter! Hun har tolv! Til tross for dette er rettens administrator mest opptatt av å “komme til en enighet som ligger midt imellom”. Dette ville vært skremmende realistisk hvis det var snakk om behandling i forliksrådet. De inngår et slags forlik om at klienten får lov til å beholde tre katter. Med tanke på at det var det Zooey trodde hun hadde hele tiden er det jo en slags seier!

KATTA I SEKKEN: Hehe
KATTA I SEKKEN: Hehe

Så kommer det en herlig scene! Erik Aber ymter frempå om blomster-og-bierpraten med sin tenåringssønn. De blir umiddelbart enige at de ikke trenger å ha den praten. Dette er den mest realistiske sexpraten på norsk TV siden Kjell og Basse! Dessverre ødelegges scenen umiddelbart med en påtatt hooking/Skam-referanse.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dgxLJRLSTok&w=560&h=315]

Zooey har minibreakdown på Eleas kontor. Hun anklager Jack for pillemisbruk og klienten sin for å være gal. Begge deler ser forøvrig riktig ut. Det kommer frem at Jack tar “psykofarmika” for å bringe frem minner om tiden da han fortsatt hadde synet i behold. Det høres jo unektelig ut som pillemisbruk, men Zooey sluker det rått og sier unnskyld.

Erik sier «Hei jenter» til Elea og Forretning. Etter litt overtaling fra Elea og Forretning tar Erik en telefon til ordføreren i håp om å få bokettersynet til å forsvinne. Og så bruker de ordet «klientkonto» på en rar måte. De bonder over gjensidig ikke-bergenskhet, før faren til avdøde Linda Leland stuper inn og ber om børst. Endelig litt hovedstory! Og endelig får de bruk for all den spriten som står overalt på kontoret. Aber får et tips, og sender umiddelbart Zooey på nytt oppdrag til Bergens skyggeside.

Det funket forøvrig overraskende bra å ringe ordføreren. Skatt Vest fordufter, men ikke før hun får levert en kryptisk advarsel/trussel.

 SLANGE I EDENS HAGE: Vi kommer ikke helt over hvor teit det er å ha et så synlig symbol for den hemmelige krim-klubben.

SLANGE I EDENS HAGE: Vi kommer ikke helt over hvor teit det er å ha et så synlig symbol for den hemmelige krim-klubben.

Aber støter på statsadvokatelskeren til Elea på vei ut, og de freser litt til hverandre. Dette gjør ham i dårlig humør, for han stikker sporenstreks på biljardbule for å yppe med ordførerens slimete rådgiver. Han heter Tobias. Folk som heter Tobias er ikke til å stole på. Aber har endelig pusla sammen at det jammen er mange i denne TV-serien som har samme tatovering, og krever å få se på armen til Tobias. Det går ikke veien, men når slimålen begynner å kødde om Abers avdøde klientkompis får Erik nok og kliner ham ned med en biljardkø. Da fikk vi hvertfall avklart hvordan han havna på glattcelle.

VANN-VITTIG: Vi aner ikke hvorfor Aber gjorde dette, for så å skjenke seg et nytt glass fra nøyaktig samme mugge. Det gir fuckings ingen mening altså.
VANN-VITTIG: Vi aner ikke hvorfor Aber gjorde dette, for så å skjenke seg et nytt glass fra nøyaktig samme mugge. Det gir fuckings ingen mening altså.

Aber hentes på glattcella av statsadvokaten. Seriøst, er det bare en fyr som jobber i hele påtalemakta i Bergen? Hva skjer når han har ferie eller blir syk? Statsadvokten kan informere om at Aber slipper unna fordi Slimålen ikke ville anmelde (øøøh ubetinget offentlig påtale anyone???? Strafferammen for det Aber gjorde i baren er 6 år), men vil helst benytte anledningen til å fortelle at Linda Leland er funnet død i et akvarium. Dette blir litt mye for Erik, som bare forlater avhørsrommet. Litt som man ikke egentlig gjør på ordentlig. Men veldig som alle karakterene i Aber Bergen gjør når ting ikke går som de skulle ønske.

På vei ut møter han både Lelands far, og sin eks-kones far. Sistnevnte tilbyr medlemsskap i «Kjegleklubben», som så langt vi kan forstå ikke er en bowlingliga, men en slags Bergensversjon av Skull-and-Bones. Så kjører han Teslaen sin inn i det som sikkert ville vært solnedgangen dersom det ikke var evige regnskyer i Bergen, og vi går i black.

Oppsummering:

Realistisk sidespor denne uka, med både huskatt og naboklage. Kanskje ikke veldig medrivende fjernsyn, men lite å pirke på i det materielle innholdet. Det prosesuelle er imidlertid ganske pussig. For å si det forsiktig. Litt fremgang på makta bak makta i Bergen, men episoden føles litt som en transportetappe. Skuffelsen er stor over en ordfører som både ser normal ut og ikke er utpreget Bergenser, men Hege Schøyen ser overraskende badass ut i rollen.. Håper hun tar seg opp ved å drive lokale advokater til vanvidd og tvangsinnleggelse i senere episoder!

Tips fra virkeligheten:

-Hvis du er skatterevisor kan du faktisk spise et eple uten å bli anklaget for å ta imot bestikkelser.

-Det lønner seg å være dus med Bergensordførere.

-Du går ikke i rettsmegling uten å være forberedt. Særlig ikke hvis det er din første sak.

-I motsetning til hva Elea sa til Zooey, skjer det relativt ofte at advokater på kammerset må erkjenne at klienter er smågale

-Grov kroppskrenkelse, jf. straffeloven § 272 bokstav f, er undergitt ubetinget offentlig påtale, jf. straffeprosessloven § 62a.