Aber Bergen S01E04: Actis, asylpolitikk og alkoholapologetikk

Back to the law mines! OP-5s juridiske stjerneteam Magnus Forsberg og David Magnus Myr er tilbake, og recapper episode 4 av Aber Bergen.

Les også: Aber Bergen S01E01 – knoketattiser, trekantsex og VGTV
Les også: Aber Bergen S01E02 – intriger, kreft og skillingsboller
Les også: Aber Bergen S01E03 – cat ladies og death eaters

Brakkelandsby… Mon om skumle ting skjer her? Person som på gebrokkent engelsk desperat sier “I will have the money… yes soon”. Ja, skumle ting skjer her.

BRAKKER: De er skumle.
BRAKKER: De er skumle.

Klipp til Elea, som finner røykpakke i Sønnens jakke. Mer familiedrama i denne episoden altså. Noe som for så vidt også ble varslet i “Previously on”… For å være helt ærlig driter vi litt i Aber Bergen-familien. De har ikke lyktes i å gjøre dette subplottet spesielt engasjerende. Vil ha mer Zooey og Jon F eller Jack Nicholson eller hva vi kaller ham for tiden (han blinde (er det ableist å referere til ham som “Blinde-Pelle”? Samma det, det er navnet hans nå)).

Herregud nå konfronterer Elea Sønnen med røykpakken. Det er til og med jointer i den! Omfg zzzz. Aber Bergen, dere må skjønne at SKAM har naila ungdomsproblematikken. Dere kan ikke toppe SKAM. Dere skal være en advokatserie! Hvor blir det av advokatgreiene?

JOINT CUSTODY: Alle foreldres mareritt!
JOINT CUSTODY: Alle foreldres mareritt!

Fascist-Elea vil tvinge Sønnen inn i et slags hjemmesnekret domstolskontroll-opplegg med urinprøver. That’s so uncool, mom! Venstres stortingsgruppe ville vært i harnisk. Hva skjedde med å bare snakke litt med barna?

Elea viser jointene til Erik og har allerede bestilt urinprøve. (Vil du ha din egen? Bestill her!)  Hva i alle dager? Dette er jo snart legalisert overalt uansett, må vi egentlig kalle inn både retts- og helsevesen fordi sønenn din har røyka en spliff? Faren hans hører på A-laget, for Guds skyld! Aber tar selvsagt Cool Dad-approachen.

BEKYMREDE: Vi ville også vært bekymra hvis vi var så dårlige foreldre.
BEKYMREDE: Vi ville også vært bekymra hvis vi var så dårlige foreldre.

Ukens sideplot: Asylsøker siktet for underslag fra kassa i kiosken, og nå blir han kasta ut. Det sies ikke noe om hvorvidt han hadde arbeidstillatelse?? Forretning er sint. Hva med den idiotiske kattesaken? Hun vil tjene penger, ikke ta disse bleeding heart-greiene. Blinde-Pelle raser mot Velferdsprofitører og Asyl-Baroner. Og bekrefter igjen at han er en fet fyr da. Aber skal i retten på tirsdag og torsdag. Rått, vi har faktisk ikke sett ham i retten siden de første 10 minuttene i episode 1. Tidvis glemmer vi faktisk at han liksom skal være advokat. Vi gleder oss! I dag skjer det! Han skal ta på kappa! Han skal si ting som “ærede rett!”, “undertegnede” og “således!”. Herregud ENDELIG noe ekte JUSS!!!!!!

DETTE SER MØRKT UT: På ordentlig har tinghuset i Bergen som regel betalt strømregninga si.
DETTE SER MØRKT UT: På ordentlig har tinghuset i Bergen som regel betalt strømregninga si.

OGSÅ ER IKKE ABER I RETTEN ENGANG! Det er Elea som er i retten. Og i retten har de gjort en gedigen casting-tabbe! Asylsøkeren ser jo ut som han går på BI i Bergen. Bortsett fra at han ser ut som han er 35, til tross for at han angivelig er 17-åring. Det er en ny representant fra påtalemyndigheten også. Godt å se at det er mer enn én i Bergen. Vi ønsker Statsadvokat Østlending en god ferie.

Bra Elea! Viser til at fengsling vil være uforholdsmessig inngrep (bare på en litt mer folkelig måte). Vis til EMK artikkel 5 også, da. Å kom igjen da! Vis til en fuckings paragraf eller noe! Det står noe greier i straffeprosessloven § 184 om uforholdsmessig inngrep osv. Det er sånne greier advokater liker å si IRL!!! Det nærmeste vi har vært sitering av en lovparagraf i løpet av tre og en halv episode advokatserie er den fuckings knoketattisen til Aber! I episode to var de vel sånn “jevnfør straffeprosessloven” eller noe sånt, men det er ikke helt det presisjonsnivået retten vanligvis forventer.

Og løøø: Arbeidsgiveren er med i PEGIDA!!! Dette må inn på lista over minst sannsynlige ting i denne serien, det er vel for faen ikke folk i PEGIDA lenger! Vet ikke hva dette har å si for skjellig grunn til mistanke men whatever.

SHINY: Det eneste flottere enn hennes pannelugg var hennes kontorskilt.
SHINY: Det eneste flottere enn hennes pannelugg var hennes kontorskilt.

Zooey har fått supershiny kontorskilt. Forretning er kjip og foreslår at hun skal henge Justin Bieber på veggen. Jævla kjerring. Bare opptatt av penger og å trekke andre ned. Buuu Forretning! Vi trodde du var kul!

KONTOR: Zooeys kontor er korrekt innredet
HELLO ZOOEY: Zooeys kontor er korrekt innredet

Aber brings out the big guns mot Sønnen. Ingen tur til Ayia Napa hvis han fortsetter å røyke hasj. Bestefar er bipolar og hasjbruken kan aksellerere en sånn lidelse for Sønnen også. Hva faen, har Actis også fått en content marketing-deal med Aber Bergen? Manus og regi: Mina Gerhardsen? Til gjengjeld vil serien få økt reach når rus-Twitter oppdager dette. Aber formaner Sønnen om å slutte. Men han kan DRIKKE så mye du vil, “til levra kollapser”. HALLO? [RUS-TWITTER STEMME: ALKOHOL ER MYE MER SKADELIG ENN HASJ]. Elending parenting her.

Tilbake på kontoret: Faren til Finding Emo (hun i akvariet vet du) er tilbake. Vår venn Maren hadde noe god og 100% real innsikt rundt Finding Emos skjebne btw:

Faren til Finding Emo er egentlig ganske godt castet. Aber tenker: OMG Sønnen min røyker hasj, hva om han også ender opp som ihjeltorturert sexarbeider i et akvarium? Marijuana is a gateway drug!

Herregud nå snakker Aber om Sønnens hasj-greie med Blinde-Pelle også. Vi er så jævlig fed up av dette subplottet. Flere kattedamer! Mer halvmeterlange tatoveringer på overklassekonspiratører! Mere close-ups av Zooeys lugg!!!!!!!

Asylsøkeren ble ikke fengslet. Bra jobba Elea! Justice prevails. De går tilbake på kontoret. Elea er creepy. “When you’re a star, you can do whatever you want! Grab them on the shoulder, offer them food, anything!” Asylsøkeren tar lakristwist. Frivillig! Vi har har altså et stykke igjen på veien med integreringa.

LAKRISTWIST: You make us sick!
LAKRISTWIST: You make us sick!

Resepsjonisten instagrammer og snakker om gojibær og byggrynssalat. Haha resepsjonister ass, alltid på en eller annen teit kostholds-trend. Det er nok fordi de ikke har like god utdannelse som advokatene de jobber for. Asylsøkeren forsyner seg av alle kontantene Elea har i veska! Haha. Hvem har masse 500-lapper i veska (OBS OBS: IKKE MENT SOM VICTIM-BLAMING, KUN REALISME-CHECK)? Blinde-Pelle, som kan spille dart til tross for at han er blind, legger ikke merke til det.

CASH MONEY MILLIONAIRE: Elea holder seg godt til å være 84.
CASH MONEY MILLIONAIRE: Elea holder seg godt til å være 84.

Aber sitter som vanlig og hører på musikk og klusser på en blokk. Hva GJØR den mannen egentlig? Han har TO rettsmøter denne uka, men legger ikke to pinner i kors. Du blir ikke «Bergens beste advokat» på medfødt talent, du må faktisk praktisere litt også!

Haha! Asylsøkeren er off the hook fordi Elea tror Sønnen stjal pengene hennes. The Perfect Crime. Først redder hun deg fra fengselet, så bøffer du pengene hennes etterpå. Naive nordmenn ass. Selvsagt er det muslimen som er skyldig! Manus og regi: Hege Storhaug. Klipp til Donald Trump som synger «The Snake».

Elea konfronterer Sønnen med tyveriet. Sønnen er ufattelig dårlig til å benekte. Men det KAN ha noe å gjøre med at han ikke er en veldig god skuespiller (ikke på meta-nivå her). Elea innfører fæle sanksjoner. Sønnen klikker og stormer ut, og bekrefter dermed at han er sine foreldres sønn.

Å STORME UT: Bergensere er jo et notorisk konfliktsky folkeferd
Å STORME UT: Bergensere er jo et notorisk konfliktsky folkeferd

Tilbake i den skumle brakkebyen. Skumle ting skjer. Brakkebyer ass. Bare å holde seg unna.

På Eleas kontor finner vi ut at asylsøkeren er 25. Typisk asylsøkere å ljuge på alderen, presist skrevet, Storhaug! Elea avviser det. Skal hun storme ut? Asylsøkeren tar opp noen aspekter om hvor drakonisk vår asylpolitikk er. “Det har du mest sannsynlig ødelagt muligheten din for”, sier politiet/utlendingsmyndighetene (?). Men siden vi vet han er en tyv, er det umulig å sympatisere med ham. Takk skal du ha, Storhaug/Listhaug/annen rasistisk -haug!

Statsadvokat Østlending er ikke på ferie. Han har vært hjemme og kokkelert! Wow. Han og Elea kliner. Dette har eskalert fort. For to episoder siden måtte han trygle om en burger på Statoil! UNNSKYLD! CIRCLE K! Og for å være ærlig: Elea er way out of hans liga. YOU CAN DO BETTER THAN THIS, ELEA!

BEAUTY AND THE BEAST: Han er sørenmeg ikke rik engang.
BEAUTY AND THE BEAST: Han er sørenmeg ikke rik engang.

Aber ringer Elea, direkte til svareren. LOL fortjent, din udugelige slubbert.

Zooey har fått en pakke fra en ukjent person. Skummel tekst: “Har du ni liv?” Gaven er en HELLO KITTY-kopp! Igjen er vi forbausende on point.

GOODBYE KITTY: Spår at denne koppen knuser i løpet av serien.
GOODBYE KITTY: Spår at denne koppen knuser i løpet av serien.

Blinde-Pelle skjønte, gjennom sine overnaturlige evner, at asylsøkeren stjal fra Elea. Vi beklager at vi tvilte på deg, Pelle! Elea gir asylsøkeren en lekse om misbruk av asylinstituttet. “Du har stjålet fra meg, det kan jeg leve med, men at du har ødelagt for deg selv, det må du leve med”. Vi får en moralpreken om hvordan asylsøkeren har skrudd seg selv. Asylsøkeren later som om han er lei seg og prøver seg på en tearjerk-historie, men vi håper at Elea skjønner at det er bløff. Skal han ha en 11 år datter liksom? Vi begynner å miste tiltroen til afghansk seksualundervisning. Det viser seg at datteren er kidnappet av skumle menn i Serbia. Elea sluker storyen rått. Fra lyve/tyve-asylsøkeren. Det henger ikke på greip. Skal de skumle mennene drepe eller selge henne? Han ombestemmer seg hele tiden. Tell it to the judge, Asylsøkeren. Men Elea ser ut til å sluke agnet rått. En cautionary tale, dette her! Er nok best å hjelpe dem der de er, eller hva Hege?

Elea er i brakkebyen. Hun ser under stolen. Det er ingenting der. Hæ. Dette henger jo ikke på greip. Hun snakket med Asylsøkeren nettopp? Er brakkebyen et asylmottak? Vi skjønner ikke. Kan de ikke ha sånn skrivemaskin-skrift med «BERGEN BRAKKELANDSBY (ASYLMOTTAK) 12. OKTOBER 2016» eller noe sånt for å hjelpe de av oss som ikke klarer å følge med? OG HVOR BLIR DET AV HOVEDPLOTTET?

Blinde-Pelle vet ting om serbermafiaen. Han kjenner noen som kan rydde opp i dette. De ringer noen i Serbia (?). Pelle snakker serbisk (?). Selvfølgelig. For en jævla renessansemann den fyren er. Engelsken hans er også kjempebra. Wow, Blinde-Pelle er utvilsomt den råeste karakteren i denne serien. Fyren på telefonen kan ordne opp i Asylsøkerens vanskelige situasjon. Tipper det ikke blir siste gang et problem løses via Pelle Ex Machina i denne serien, de fleste andre er jo ubrukelige!

Plutselig, og helt uten videre, har Pelle besøk av en asylbaron, som attpåtil er oppkalt etter tidligere 1000-lapp-mann Falsen. Subtilt. Men klart, forretningsmodellen hans er tydelig basert på Westerdals, og det er ikke så fuckings subtilt å hete Løvenskiold heller. Fyren er fra Stord eller noe sånt. Garantert drittsekk. Pelle har avslørt at de driver med sketchy internfakturering og hvitvasking osv. Og selskap i Sveits. Wow. Han kan backe det opp med en tykk bunke papirer. En tykk bunke papirer er det råeste beviset. Eid, Asyl-Baron Sildakongen! “Han ska rydda opp og få orden på detta her”, men det DRITER Blinde-Pelle i. Han sørger for at Aber Bergen blir forretningsfører for asylmottaket. Nice. En del av velferdsprofitt-kaka!

EVIDENCES: I has them.
EVIDENCES: I has them.

Cut til Flesland, Asylsøkeren blir pælma ut. Eller? Dattera er på flyplassen også! Asylsøkeren blir imidlertid kasta ut, og dattera blir med Elea. Hvordan funker disse greiene her. Skal hun adoptere henne? Hva er grunnlaget for datterens opphold? Hæ? Og er det ikke litt slemt at dattera ankommer akkurat i det han blir kasta ut? Er ikke det ganske slemt? Her skulle vi gjerne visst litt mer.

Kjør rulletekst

HEI: og hadet!

Oppsummering: OK INGENTING OM HOVEDPLOTTET (Unntatt en skummel Hello Kitty-kopp)! MOLTO SKUFFENDE, selv om det var en del morsomme twist and turns i asylstoryen. Det viser seg at denne episoden BLE skrevet av the GODDAMN LIBERAL MEDIA likevel! Så mye for vårt håp om at Aber Bergen ble en filial av Human Rights Service.

For lite Zooey. For lite lugg. For lite hovedplot. For mye moralpanikk om to (TO!!) jointer. Lite hopping mellom storylines, så vi klarte i det minste å følge rimelig godt med. Morsommere enn forrige episode. Kan det kalles en transportetappe når vi ikke kom noe sted? Få mer korrupt ordfører! Mer slimete politisk rådgiver! MER SKILLINGSBOLLE!

Tips fra virkeligheten:

— Ingen ordentlig forelder bruker setningen “Drikk så mye du vil” til sin tenåringssønn. Og dette veit vi faktisk uten å engang ha barn selv.

—Av og til viser advokater faktisk til konkrete PARAGRAFER Feks når de er i RETTEN. Og snakker om ANVENDELSEN AV KONKRETE PARAGRAFER. Vi har ikke hørt noen henvise til en eneste paragraf så langt.

— Kun gamle damer og kriminelle har masse cash på seg.

— Når datteren din er kidnappet av skumle serbiske menn må du ringe Liam Neeson, ikke Ellen Dorrit Petersen.

— Advokater som tilfeldigvis buster noen i lovbrudd inngår ikke kontrakter med dem om at de skal drive lovlydig fra nå av.