Aber Bergen S01E06: Sex, drugs & særkullsbarn

Har Aber Bergen levert sitt beste avsnitt siden episode 2? OP-5s recappende juridiske konsulenter tegner og forklarer.

Les også: Aber Bergen S01E01 – knoketattiser, trekantsex og VGTV
Les også: Aber Bergen S01E02 – intriger, kreft og skillingsboller
Les også: Aber Bergen S01E03 – cat ladies og death eaters
Les også: Aber Bergen S01E04 – Actis, asyl og alkoholapologetikk
Les også: Aber Bergen S01E05 – Bowling, buljong og bullshit

Previously on-segmentet antyder at dagen skal handle om russebussfinansierende narkohandel og en retur til HOVEDPLOTTET! Hurra!!

Vi åpner likevel på en dritings ordfører Hege Schøyen før vi får intromusikken. Hun sitter og fylletekster og har det veldig festlig. I grunn omtrent akkurat slik disse recappene blir laget. Interessant…

OFFENTLIG SEKTOR: Sånn er det å jobbe der.
OFFENTLIG SEKTOR: Sånn er det å jobbe der.

På kontoret. “Vi sier god morgen når vi kommer inn, Unn”. Zooey er igjen den eneste fullmektigen som deltar i partnermøtet, og Forretning liker det IKKE. Ordføreren er ikke bare klient, men hun er fra Kristelig Folkeparti. Og hun er anmeldt for mobbing! Daredevil aka Blinde-Pelle aka Jack Nicholson tar saken fordi Aber er så opptatt… med å sitte på kontoret og høre på musikk og skrible på en blokk eller se på porno eller hva faen han egentlig gjør.

HELLO KITTY: Hvis noen i produksjonsteamet leser dette - kan dere plis sende oss disse koppene når programmet er ferdig?
HELLO KITTY: Hvis noen i produksjonsteamet leser dette – kan dere plis sende oss disse koppene når programmet er ferdig?

Arvesaken plager firmaet (og oss) fortsatt. Zooey har begynt å representere særkullsbarnet. Uklart hvorfor en person i firmaet representerer noen som firmaet har fått i oppdrag å sørge for at får minst mulig arv, men whatever. De har fått til en deal hvor særkullsbarnet får ti millioner kroner. Siden dette er ti ganger det hun egentlig skal ha syns vi hun bør ta dealen. Men det har hun ikke lyst til, fordi hennes avdøde far etterlot henne i et fosterhjem hvor hun ble misbrukt.Hun kommer ikke til å ta dealen. Så det er jo i og for seg forståelig at hun synes hun bør få mer, særlig ettersom søsknene hennes trolig har levd komfortable liv i sus og dus.

Ordfører Hege Schøyen kommer inn og hilser på Daredevil. Hege vil avskjedige kommunikasjonsdirektøren, og kommunikasjonsdirektøren har svart med mobbeanklager. Slike anklager er for så vidt en smart måte å vanskeliggjøre en avskjedssak på. Ordføreren har brukt masse penger på eksterne taleskrivere fordi hennes egen kommunikasjonsstab leverer en smørje i forhold til fokus på å omkalfatre de brede utfordringene. I en 17. mai-tale!.Dette er mad on point, og det morsomste Aber Bergen har vært til nå!  

Daredevil forklarer at udugelighet ikke er grunn for avskjedigelse i Norge. Det er for så vidt sant (dessverre vil vel noen hevde).

FULLT FOKUS: I forhold til offentlig sektor.
FULLT FOKUS: I forhold til offentlig sektor.

Elea møter sine far Emperor Palpatine, som synes det er teit at Aber Bergen har så mye glassvegger osv. Men her er Aber Bergen egentlig ganske realistisk. Advokater digger å ha glassvegger over fuckings alt. Så her har Aber Bergen-teamet gjort researchen sin, for en gangs skyld. Men på den annen side – og som noen påpekte i kommentarfeltet for et par uker siden – er kontorene altfor store. Ingen har så store kontorer.

Keiseren er svært fornøyd med at Elea doinker Statsadvokat Østlending. Han inviterer på familiemiddag. Vi håper det blir gjennomført, det hadde vært herlig kleint!

Keiseren og Daredevil har konkurranse i å ha den feteste nonchalante holdningen og den heseste stemmen. Ordføreren har visst sendt en del krasse brev til sin kommunikasjonsstab, med anklager om alt fra at de er «low energy» til at det er reservert plass til dem i helvete.

HALSTØRKLE: Verdens ondeste plagg?
HALSTØRKLE: Verdens ondeste plagg?

Så er vi tilbake hos Zooey og den uforklarlige klienten, Særkullsbarnet (Idé til tittel på barnebok). Hun forteller at den sleazy dokumenttyven fra forrige episode er hennes fosterbror, og legger ut om hvordan de stjal konvolutten fra Zooey (du vet, den konvolutten som inneholdt et dokument som ikke har noe å si i virkeligheten). I stedet for å politianmelde eller gud vet hva, velger Zooey å fortsette å representere Særkullsbarnet (hvem betaler for dette? Vi skjønner fortsatt ikkeno av denne arveretts-historien). Fosterbroren vil ha halvparten av pengene.

Ordfører Schøyen har skrevet jævlig stygge ting til kommunikasjonssjefen sin. Hun virker genuint overrasket når hun leser opp meldingene hun angivelig har skrevet. Hege Schøyen er forøvrig en god skuespiller. Hun benekter å ha skrevet tingene og har conveniently mistet telefonen sin. Daredevil holder en – faktisk ganske realistisk  tale om at det ikke lønner seg å lyve til sin egen advokat, men Hege står fast på at hun ikke står bak de sjikanøse meldingene.

Aber og Statsadvokat Østlending driver med plea bargaining. Det er kult på TV, men funker ikke sånn som i USA på ordentlig. Dvs det er retten som avgjør hva straffen blir osv. Så Aber godtar ikke Statsadvokat Østlendings tilbud. Men han ser ut til å vurdere det. Så Aber er faktisk en veldig dårlig advokat, viser det seg.

Erik konfronterer Elea om forholdet med Statsadvokat Østlending, men det hele blir mest en diskusjon om Abers plea bargain-sak. Vi sonet litt ut av denne scenen, men de to tingene vi fikk med oss var at statsadvokaten og Elea har pillowtalk om dårlig etterforskning (dette er ikke bra hvis du er statsadvokat) og at Erik foretrekker lakris-twist (dette er ikke bra hvis du er menneske).

LAKRISTWIST: Utrolig at vi må terpe på dette IGJEN, men isj!
LAKRISTWIST: Utrolig at vi må terpe på dette IGJEN, men isj!

Tilbake til Zooey.  Hun snakker med Forretning. Det viser seg at Sleazy Skummel Fosterbror også jobber i samme bygning som Aber Bergen har kontorer i. Bergen er virkelig en liten by. Zooey forteller Forretning om tyveriet av konvolutten. Og redder klientforholdet osv. Men Forretning fortsetter å være slem med Zooey: «Det finnes en egen etasje i helvete for kvinner som ikke hjelper andre kvinner. Der. Bor. Jeg.», sier hun. Bra dialog dette. Sånn snakker alle i virkeligheten. Det er sånn samtaler utspiller seg, hver dag, over det ganske land.

I fengselet, i et mørkt rom, Bergen møter klienten som er tiltalt for drapet på Finding Emo. Du veit, den saken som alle i forrige episode var enige om at han ikke kunne ta. Politiet har funnet skoene til klienten. I bilen hans. Ikke MYE til smoking gun, men det er da noe.

Ute på parkeringsplassen møter Aber en Ulf Riise som jobber for Keiseren. Dette gjør ham vel til Darth Vader. Han hinter til noe om at «Saken er dårlig» og han kan fikse det, og spør om kjegleklubben og sier «fin kjerre», slik ingen gjør i virkeligheten.

PARKERINGSPLASSEN: Stedet der halvparten av alle møter i Bergen foregår.
PARKERINGSPLASSEN: Stedet der halvparten av alle møter i Bergen foregår.

Jess, politisk rådgiver Slimål er tilbake. Han prøver å få Siri (Apple-versjonen) til å lese opp meldingene han angivelig har fått fra ordføreren, fordi han er for sart til å lese dem selv. (Han er ikke for sart for tatoveringer og slåssing i biljardhaller og å gjøre narr av Aber fordi kompisen hans tok livet av seg, men ok. Dette er etter vårt syn en HELT konsistent og realistisk karakter.)

Slimålen hinter til at ordfører-Hege sender meldingene når hun er på fylla, hvilket hun visstnok er ganske ofte.

Aber møter konvolutt-tyven i heisen og stirrer ham ned mens skummel musikk spiller. En kul scene, faktisk!  Når Zooey kommer inn i heisen, ligger tyven på gulvet og hikster etter luft. Zooey tar det med fatning.

78

Daredevil konfronterer Schøyen med flere tekstmeldinger, som det begynner å bli åpenbart for oss at hun ikke har skrevet selv. Blant annet har hun skrevet til Slimålen at hun håper livet hans omkalfatres som følge av morens død. Hvis Daredevil er så smart som han fremstilles som, burde han skjønne at dette «omkalfatre» er et hint. «Omkalfatre» to ganger i løpet av en episode? Det er jo åpenbart at kommunikasjonssjefen som Schøyen vil sparke har fabrikert meldingene. Hallo, Daredevil. Vi trodde du var smart. Men det virker som om Daredevil har bestemt seg for at hans klient er skyldig. Han er kanskje litt sta her, men han er en god nok pratmaker til at han faktisk overbeviser Hege Schøyen om at hun har sendt tekstmeldingene hun helt åpenbart ikke har sendt. Don’t use your powers for evil, Daredevil!

Så tar Daredevil en masse piller og spiller alt om igjen i hodet sitt. Og så kommer han på at ingen jo sier omkalfatre, i alle fall ikke to ganger i løpet av 45 minutter! Så han skjønner at her er noe galt. Altså, vi trengte jo bare å drikke et par øl for å skjønne dette, så hvorfor i helvete han måtte ta noe mind-transforming psykofarmaka fremstår som noe uklart, men whatever. Daredevil er ikke smartere enn oss! Nice å vite.

IT’S NOT LUPUS: En jusspille, takk.
IT’S NOT LUPUS: En jusspille, takk.

Trønder-aktor ber om at Abers klient i drapssaken varetektsfengsles i åtte uker. Han har altså ikke fått med seg at ingen kan fengsles for mer enn fire uker av gangen. Gledelig å vite at Aber ikke er den eneste i rettssalen uten juridisk embetseksamen, om ikke annet! Aber protesterer heftig og sier noe om rømningsfare og bevis, nesten sånn en ordentlig forsvarer ville gjort! Han siterer «lovteksten»: Det må foreligge «sterk fare». Haha! Sterk fare. Jævlig sterkt opplegg. Første gang Erik Aber siterer en (ikke nærmere spesifisert) paragraf, formentlig straffeprosessloven § 171, så er det feil! Han sier «sterk fare». Hahahaha. Sterk Fare. LOL. Aber, det er når det «antas påkrevd for å hindre at han på ny begår en straffbar handling» som kan medføre høyere straff enn fengsel i 6 måneder. Hvorfor kunne de ikke bare gjengitt dette riktig? Han kunne jo bare sagt: «Det er ikke påkrevd». Hvorfor må de finne på masse dårlige formuleringer? «Sterk fare». Haha, høres ut som en hot sauce produsert av en Tøyen-beboer med skjegg. (Eller nu metal-coverbandet av Trist pike, red anm)

Rettens administrator mener at forlengelsen (den som er dobbelt så lang som lovens maksimum, vet du) «kanskje er litt vel lang». Rettens administrator hadde vært rå på å skrive Aber Bergen-recaps. Aktoratet kontrer med å antyde at siktede er seriemorder. De bare sier det, de har ikke noe beviser for det. Aber sier at skoene mangler klientens DNA, og er helt nye og ubrukte. Han får klienten sin til  «If the shoe does not fit, you must acquit!». Abers klient er plattfot, men det var ingen korrektiv såle i skoene hans! Det er jævlig flaks at det alltid er en smoking gun Aber kan lene seg på i retten, siden han tydeligvis ikke kan noe jus, men her er han faktisk ganske god.  Aber er i flytsonen og kjører justismord-vinkelen for alt den er verdt. Bra Aber!

KORREKTIVSÅLE: In my suede Timbs make the cipher complete.
KORREKTIVSÅLE: In my suede Timbs make the cipher complete.

Zooey orienterer Særkullsbarnet om at Abers vold mot hennes fosterbror funka og hun får alt. Så nå håper vi at vi kan lukke arve-storyen. Og Zooey donerer alle Hello Kitty-tingene til Særkullbarnets datter.

I mellomtiden har Daredevil gjort seg klar for å inngå forlik med Keiseren og hans kommunikasjonsklient. Daredevil sender over et ark med deres «endelige tilbud», som vi kanskje allerede har nevnt at ingen gjør på ordentlig, men det er en twist! Tilbudet er nemlig ingenting! Nada! Nix! Zilch! Daredevil har avslørt at kommunikasjonsdirektør Omkalfatre har brukt SMS-spoofing og utgitt seg for å være ordføreren. Så det var jo nice research av Daredevil. Nok en sak vunnet. Moralen i historien er: Ikke bruk douchy, pretensiøse fremmedord som bare du kan.

«Nå skulle jeg veldig gjerne ha sett ansiktene deres», kryr Daredevil mens hans beseirede fiende signerer det endelige, elendige forlikstilbudet. Blindejokes. Vi elsker dem.

HELLO KITTY NR38272: Er Aber Bergen fullfinansiert i Yen, eller?
HELLO KITTY NR38272: Er Aber Bergen fullfinansiert i Yen, eller?

Aber og Jørgen har far-og-sønn-prat om Jørgens kjæreste. Hun teite som driver med narkohandel vet du. Jørgen synes hun er helt topp. Så det er jo realistisk. At Jørgen synes teite jenter ruler. Det er faktisk sånn det er å gå på videregående.

Før vi vet ordet av det skriker Elea og Erik til hverandre. That escalated quickly. Stakkars Jørgen blir stående i trappa og synes det er kjipt. Vi var litt kritiske til Jørgens prestasjoner for et par episoder siden, men han fanget faktisk kroppsspråket til en tenåring som må høre på foreldrenes krangling på en god måte. Kudos.

SPRIT-PÅ-KONTORET-ALARM!! Aber kaller Zooey inn til seg og drar frem en fuckings KARAFFEL med whiskey! Dette er altså ikke bare et advokatkontor hvor de har sprit på kontoret, men ett hvor de har Bacardi-flaskene stående fremme og de dekorative karaffelene gjemt i skapet. Hvor skal man begynne!?

KARAFFEL: 49,90 på Søstrene Grene.
KARAFFEL: 49,90 på Søstrene Grene.

«Vi har en krise. Krisen er at vi ikke drikker nok på jobb», sier Aber. Så klipper vi til Statsadvokaten og en svært sexy Elea som sitter med masse lys og peis og greier. Elea gir flørteblikk og vil snakke om drapssaken. Hva er sluttspillet her? Jo, hun vil få Statsadvokaten til å droppe siktelsen mot Abers klient. Wow.

Tilbake på kontoret drikker Zooey og Aber sprit og ler og osv osv og OMG skal de pule????? Hallo Zooey SLUTT IKKE GJØR DET HAN ER EN IDIOT OG ET LITE BARN OG DU OG LUGGEN DIN ER ALTFOR GODE FOR HAM!

RUMBA MED UNN: Dette er faktisk ikke greit.
RUMBA MED UNN: Dette er faktisk ikke greit.

Jørgen og Teit Kompis går tilbake til buljong-dealerne for å konfrontere dem. Jørgen viser at han er litt kul og drar en joke om Vipps. Veldig on point. Jørgen tøffer seg og ber om den ekte hasjen, ikke bare buljong. “Det ordner seg”, sier han til Teit Kompis, hvilket det HELT SIKKERT IKKE GJØR. Ornitologen kommer tilbake med hagle. Well that escalated quickly. Ornitologen leverer en dårlig innøvd monolog. Urgh dette var dårlig leveranse fra ornitologen. Men Jørgen ordner opp, og sender Teit Kompis inn «på kjøkkenet» for å hente stashet. Hvordan visste han det? Trønderdama tazer Jørgen og vi får et Tarantinoinspirert «perspektivet til han fyren som får hagleskjeftet i trynet»-bilde før det er fade to black.

Oppsummering:

Dette er den beste episoden siden episode 2. Vi får noen skuffende små drypp fra hovedplottet,  men en ganske artig sidestory, og både ordentlig morsomme og ordentlig spennende scener. Vi forventer at neste episode avslører at Zooey klinte Erik rett ned og stormet ut av rommet Aber Bergen-style da han kysset henne. Ting kommer nok til å bli verre før de blir bedre for Jørgen og Teit Kompis.

Tips fra virkeligheten:

— Narkolangere er farligere enn videregåendeelever.

— Advokater foretrekker å bruke penger på champagne fremfor husleie.

— Det finnes regler om hvor lenge man kan fengsle folk uten dom.

— KrF-ordførerer er ikke spennende og kule på ordentlig.