Aber Bergen S01E07: Bøker, busemenn og barnevernet

Hele Norges Bjarte Hjelmeland gjør en sterk gjesteopptreden i Aber Bergen, og OP-5s juristteam hopper av lykke.

Les også: Aber Bergen S01E01 – knoketattiser, trekantsex og VGTV
Les også: Aber Bergen S01E02 – intriger, kreft og skillingsboller
Les også: Aber Bergen S01E03 – cat ladies og death eaters
Les også: Aber Bergen S01E04 – Actis, asyl og alkoholapologetikk
Les også: Aber Bergen S01E05 – bowling, buljong og bullshit
Les også: Aber Bergen S0106 – sex, drugs og særkullsbarn

Før vi setter i gang må vi informere om at David har vært opptatt med viktige og superhemmelige juristaktiviteter. Derfor har vi hanket inn en vikar. Magnus skriver denne recappen sammen med Erlend Gjein.

Erlend er ingen lettvekter, han arbeider med en doktorgrad på Universitetet i Oslo, og har tidligere jobbet som forretningsadvokat i et større firma i Oslo. Han kan derfor nesten like mye jus som Erik Aber. Nå får vi bare satse på at kveldens episode kommer til å handle om bruk og regulering av aksjeklasser i norske og utenlandske jurisdiksjoner…

On with the show!

«Previously on» antyder at vi skal få enda mer hovedplot og narkotenåringer, men det gjorde det forrige uke også, nesten uten at vi så noe som helst av nevnte plot.

NESEGRUS: Jørgen har vært i hardt vær
NESEGRUS: Jørgen har vært i hardt vær

Vi åpner hjemme hos Elea. Der sitter Jørgen, og ser nesten ut som om noen har klint skjeftet på ei hagle i trynet hans. Mor er naturlig nok bekymra. Bekymra nok til å slutte fred med Erik, tilogmed.

Jørgen har løyet og sagt at kompisen har kasta en laptop i fjeset hans. De skadene får man ikke av en MacBook Air, for å si det sånn! (Can we have our money now?)

Erik bruker sønnens skade som et påskudd til å få sove hos Elea, og uttrykker sin misunnelse på Statsadvokat Østlending. Det er litt sexual tension mellom Erik og Elea, men hun går klokelig og legger seg uten at noe skjer. DETTE KAN DU LÆRE AV ZOOEY!!

Men nei da! Plutselig kommer hun og legger seg på sofaen sammen med Erik. Det hjelper ikke at det er slashermusikk i bakgrunnen.

NETFLIX AND CHILL: Hvorfor ligger de på sofaen når de har en seng?
NETFLIX AND CHILL: Hvorfor ligger de på sofaen når de har en seng?

Så klipper vi til kulturnytt. Vi møter en forfatter som har brukt sine egne erfaringer i sin nye roman. Forfatterens ektemann sitter på venterommet hos Aber. Ektemann klager til Daredevil/Blinde-Pelle over at «sjelen hans er blottstilt» i konas roman. Han visste ikke om det, fordi han var på reise for å «finne seg selv». Vi liker ham ikke.

Daredevil er opptatt av kompensasjon for verket, men det øret hører ikke Hr. Pretenxioues på. Han vil ha boka stoppet. Muligens litt seint når den allerede er på bestselgerlistene, men vi er ikke forlagsfolk…

OG DER NEVNER DE SERIENS FØRSTE PARAGRAF! Det er Grunnlovens §100 om ytringsfrihet, og Daredevil briefer med å kunne hele paragrafen utenat. Den gamle versjonen, da. De snakker om injurie. Det er vel ikke en ting lenger, men vi har noen regler om privatlivets fred og erstatning og sånn, så dette går sånn passe. Elea jobber med en forsikringssak for et kinesisk lasteskip, men det hører vi ikke så mye om, for partnermøtet vil at Forretning skal ta en barnevernssak. Forretning som er så varm og omsorgsfull, vet dere.

I KOR: Alle ordentlige advokatkontorer begynner dagen med å sitere grunnloven i kor.
I KOR: Alle ordentlige advokatkontorer begynner dagen med å sitere grunnloven i kor.

Forretnings nye klient vil gjerne henge mer med sønnen sin. Hun har tydeligvis en fortid med narkotika (og menn, men dette pleier ikke å være straffbart). Forretning benytter anledningen til å vise sin nevnte varme og omsorgsfulle side.

«De tok ham fra meg.»
«Det ville jeg også ha gjort».

Barnevernsmoren liker ikke barnevernet. Forretning ber henne om å fremstå som en angrende synder. Det virker ikke så sannsynlig at det kommer til å skje.

DÅRLIG FORELDER: Hun passer godt inn hos Elea og Erik
DÅRLIG FORELDER: Hun passer godt inn hos Elea og Erik

Erik og Zooey står ved kopimaskinen og snakker om at det ikke skjedde noenting. Erik går inn til Daredevil for å spille dart og få farskapstips. Han tenker å bestikke Jørgen med fotballkamp. Ja, for det er jo en belønning å se på Brann. Jada.

Daredevil tenker å prosedere på krenkelse av privatlivets fred. BRA, BLINDE-PELLE! Så snakker de om Knausgaard og Sangen om den Røde Rubin. Brennaktuelle saker!

Zooey får en telefon fra Bjarte Hjelmeland. For anledningen spilt av Bjarte Hjelmeland. Bjarte har løyet på seg å være overlege på et fly hjem fra USA. Dette har selvsagt backfired med en klassisk «is there a doctor on the plane.» Uklart hvorfor Bjarte ikke kan bløffe seg til legestilling når Erik Aber kan bløffe seg til advokatjobb, men ok.

CELEBRITY CAMEO: Bjarte redder dagen
CELEBRITY CAMEO: Bjarte redder dagen

På flyet har noen fått hjerteinfarkt, og Bjarte har faktisk prøvd å behandle ham.  Blant annet med hjertestarter. Bjarte Hjelmeland er forøvrig en god skuespiller. Dette er morsomt. Pasienten har klart seg, og Bjarte har følt seg som en helt! Men på Gardermoen har han selvsagt blitt busta. Det har ikke fått noen konsekvenser ennå, men Bjarte er stressa. Zooey anbefaler at han skal melde seg så ikke “helsetilsynet begjærer påtale.” Er ikke helt sikker på at helsetilsynet gjør det på ordentlig.

Funfact: Dette er basert på en sann historie. Bjarte er bekymra for amerikansk søksmål. Det virker fornuftig.

Daredevil er happy, og danser rundt på kontoret. Han skal i Høyesterett med en «merkevaresak». DET HETER VAREMERKESAK. Selvsagt er det Bergens Beste Advokat som kommer med denne glippen, ikke Daredevil. Derfor må saken til Frank Eide, den forsmådde litterære ektemannen, dyttes over på en annen advokat. Lover ikke godt for Frank.

Forretning konfronterer Erik med at hun vet at han har tafset på den unge fullmektigen. “Det er litt for mange glassvegger her, for å si det sånn”.  Forretning hadde vært utmerket på å skrive Aber Bergen-recaps. Hun virker faktisk å være sur på profesjonelt grunnlag, og det har vi mye forståelse for. Erik svarer med å anklage henne for å savne action.

Plutselig er vi i retten. Erik leser utdrag fra bestselgeren. Frank får jammen gjennomgå! Blant annet heter et kapittel «min ektemann spiser sine busemenn». Se opp for noe lignende i neste Knausgaard-roman.

BELINDA BLINKED: Alle gode rettssaker har høytlesning fra dristig bok
BELINDA BLINKED: Alle gode rettssaker har høytlesning fra dristig bok

Zooey representerer Bjarte, og har besøk av en juridisk konsulent fra Haukeland. Hva i all verden har Haukeland med dette å gjøre?!  Er det en regel om at alle leger med bergensdialekt må ha tilknytning til Haukeland?  Hun siterer riktig paragraf fra både helsepersonelloven og straffeloven. Aber Bergen burde ansette henne. Forsvaret til Zooey er at helsepersonelloven kun gjelder helsepersonell, pluss en slags påstand om at fly er en slags internasjonalt farvarnn hvor loven ikke gjelder. Dette er tynne greier.

«Dette var Force Majeure», sier Zooey? FORCE MAJEURE? Har Zooey faktisk noen utdannelse? Skal Aber Bergen bli en slags juridisk Catch me if you can? «Force majeure, kom igjen a!», kontrer Haukeland. Ikke bare hadde hun gjort seg som recapper, men vi har alltid hevdet at «kom igjen a» er et vektig juridisk argument, og her ser vi bevisene.

Haukeland ler så hardt at hun setter noe i halsen, og Bjarte redder livet hennes med heimlich-manøveren! Teller det som å utøve legegjerning? Uansett, så fører dette til at Haukeland umiddelbart dropper saken og forlater kontoret uten å si noe mer. Det er ikke så vanlig at rettsprosesser løses ved kvelning til vanlig…

SMUG: Dette er ca det blikket vi har mens vi ser Aber Bergen også
SMUG: Dette er ca det blikket vi har mens vi ser Aber Bergen også

Erik er fortsatt i en slags rettsforhandling om den utleverende romanen. Forfatterinnen har tjent rundt ti millioner kroner på boka, som virker avsindig mye. Men boka skal selges til utlandet, og jammen blir det ikke over det dobbelte derfra. Altså over 30 millioner i bokssalg. Alle snakker over hverandre i retten. Det viser seg at forfatteren og Abers klient eier et forlag sammen, og at hennes bokkontrakt spesifiserer at dette forlaget skal ha pengene fra boksalget. Altså får Frank ca 15 millioner fra denne boka.

VENT NÅ LITT. Hvorfor har ikke dette kommet frem før? Hvorfor er vi i retten? Har de ikke vekslet noen form for korrespondanse før denne hovedforhandlingen/forberedende rettsmøte/rettsmeklingen/terapigruppe? Og hvordan i helvete har denne boka generert ti millioner til forfatteren bare på det norske markedet? Hva slags Jens Stoltberg-deal er det hun har klart å få til her? Hvis boka har solgt så mye må det jo være komplett fåfengt å prøve å få den stoppet? Og hvorfor snakker alle i munnen på hverandre i retten?

Retten tar pause. Vi tar også pause, fordi vi er så jævlig oppgitte over denne saken. Erik kan kanskje unnskyldes, ettersom det jo egentlig ikke er hans sak, men han virker ganske dårlig forberedt. Tipper det ligger noen permer et sted som han har fått av Daredevil og ikke giddi å lese.

Når vi er tilbake har Erik merkelig nok klart å få en deal om at bokas neste utgaver skal komme uten de mer injurierende kapitlene. Klienten hans er ikke helt enig, for han skal jo få 15 millioner kroner. Så saken avvikles med at Erik og motpartens advokat blir enige om at partene deler på saksomkostningene.

På Forretnings kontor sitter det en dame. Vi antar at hun jobber i barnevernet. Hun kler seg som om hun jobber i barnevernet. Hun har rar dialekt, men virker generelt kompetent og ansvarsfull. De har kommet til at det beste for barnet er å ha minst mulig omgang med Forretnings klient (og antageligvis med Forretning også). Møtet avsluttes med verdens minst hardbarka setning. I’LL SEE YOU IN FYLKESNEMNDA!!

Så kommer Jørgen på besøk til pappa. De skal på fotballkamp. «Brann – Sogndal, det blir ikke mer heftig enn det!». I skrivende stund leder forresten Fenerbahçe mot Manchester United, sånn apropos ingenting. På vei ut blir de avbrutt av Rikard, klienten fra hovedplottet. Aber gjør det enhver mannlig partner i et avdokatfirma gjør i sånne situasjoner, han ditcher sønnen sin for å jobbe. Plusspoeng for realisme!

Rikard er livredd og vil rømme landet. Folk er visst ute etter ham. Erik anbefaler ham å gå hjem og ta det med ro, som virker som et råd Doktor Bjarte Hjelmeland ville gitt en kreftpasient. Rikard gir ham et testamente og stormer ut.

Plutselig er Jørgen hjemme og oljer kjedet på sykkelen sin (ikke en eufemisme). Teit kompis kommer på besøk og beklager at narkodealen deres har gått i vasken. Så drar han ca hele den Aksel Hennie-monologen fra UNO. «Du skal alltid være så kul. Og så bare stikker du.» UNO er forresten en fet film. Se den, den holder seg godt! Teit kompis er i mer trøbbel med noen kriminelle, og har klart å trekke Jørgens dumme kjæreste inn i det også.

Så er Erik og Elea på bar og mimrer om tequila og nakenbading. Erik har sett verdens mest dysfunksjonelle ekteskap i retten i dag, så han har lyst til å gi sitt eget dysfunksjonelle ekteskap en ny sjanse. Men når han forteller Elea at han ditchet fotballkamp for å jobbe med saken til Rikard og avdød klientkompis blir hun rimelig irritert.  Det går fort over, fordi hvorfor skulle noe noengang få konsekvenser for Erik Aber?

Aber kommer på jobb, hvor det viser seg at noen har trasha kontoret hans. De har satt opp et bilde av Aber Bergen-familien og en kule. Temmelig klart budskap der, og så går vi til rulletekst!

ACCESSORIZE: Rolex, skinnarmbånd, konketatovering og 7.62.
ACCESSORIZE: Rolex, skinnarmbånd, konketatovering og 7.62.

Oppsummering:

I dag skjedde det masse! Herlig gjesteopptreden av Bjarte Hjelmeland. Mye bra topical stuff, men en rimelig dust fremstilling av hvordan det er å være i retten. Klar indikasjon på at dette blir mer spennende fremover!

Tips fra virkeligheten:

— Det blir som regel ikke
rettsmøter over ting som kan ordnes med en e-post

— Selv om man ikke jobber med barnevernssaker til vanlig kan man faktisk behandle klientene sine som mennesker.

— Barnevernet er snille folk som bare vil barns beste.

— Det er ganske sjeldent man kan unngå rettsprosesser ved å utføre heimlich-manøveren.