Aber Bergen S01E08: Borgerskap og bonghits

Det bergenske borgerskap møter hits from the bong. Vår juristduo oppsummerer ukens episode av Aber Bergen.

Les også: Aber Bergen S01E01 – knoketattiser, trekantsex og VGTV
Les også: Aber Bergen S01E02 – intriger, kreft og skillingsboller
Les også: Aber Bergen S01E03 – cat ladies og death eaters
Les også: Aber Bergen S01E04 – Actis, asyl og alkoholapologetikk
Les også: Aber Bergen S01E05 – bowling, buljong og bullshit
Les også: Aber Bergen S01E06 – sex, drugs og særkullsbarn
Les også: Aber Bergen S01E07 – bøker, busemenn og barnevernet

David er tilbake! (Dvs han har hoppet gjennom de mange flammende sirklene som er nødvendig for å få internett i Frankrike. Det involverer blant annet notariserte og apostillerte passkopier, de tre siste gassregningene og referanse fra to tidligere internettleverandører (neida jeg overdriver men bare litt.))

Previously on-segmentet er stappfult av kjegleklubb og hemmelige brorskap (pluss noen kjedelig familiegreier). Dette antyder masse action. Men den har vi falt for før…

CAPS: Det universelle symbolet på at man har noe å skjule.
CAPS: Det universelle symbolet på at man har noe å skjule.

Paradise-Rikard står på et nedtagget toalett og snakker I telefonen med barnet sitt. Det viser seg at han er på en bensinstasjon. Han kjøper blant annet en baconpølse. Han betaler for seg med en bunke krøllete sedler, som betyr at noe skummelt er på ferde. Og ganske riktig, det er noe skummelt på ferde, for han blir meganervøs når en politimann tilfeldigvis kommer inn. Og så må han være der inne ekstra lenge, fordi det er tomt for løk. Hallo han ba jo ikke om løk. Han blir gjenkjent av politiet. Etter en del surr og et utrolig tafatt fluktforsøk blir han pågrepet av politiet, som har luktet lunta. Rull opening credits.

GJERMDUND: En observant leser tipset oss om at serieskaperens navn er stavet feil i åpningssekvensen. Åtte episoder inn, og det er ikke fikset.

Tilbake på kontoret passer Daredevil hunden til noen venner. Elea er på seminar i Riga med statsadvokat Østlending. Og sikkert Bård Hoksrud. Lol. Forsvarsadvokater drar alltid på one-on-one-seminarer til utlandet med statsadvokater.

Rikard ringer Aber og forteller om den kjipe situasjonen. Viser seg at Aber står bak at Rikard er etterlyst. Paradise-Rikard ber Aber om å åpne konvolutten han ga ham, som angivelig skulle være testamentet, men som viser seg å være en nøkkel til en bankboks på bystasjonen. Du vet, det stedet der det ikke er noen bankbokser.

Darth Vader kommer inn på Abers kontor og snakker om komplekse relasjoner. Han kjenner nok Per Mathias Høgmo. Han er bare innom for å være litt truende og gi motetips, men han inviterer Aber på lunsj med Kjegleklubben også, så det blir i det minste et måltid ut av det. Det nevnes aldri noen motivasjon utover at Aber har «imponert dem». De har altså ikke sett så mye på Aber Bergen.

CONEHEAD: Ikke sant, fordi han er skalla. Og med i Kjegleklubben. Get it!? Ikke det nei. Step your early 90s Dan Akroyd-game up!
CONEHEAD: Ikke sant, fordi han er skalla. Og med i Kjegleklubben. Get it!? Ikke det nei. Step your early 90s Dan Akroyd-game up!

Zooey ser på noen dokumenter ifm barnevernssaken. Smart som hun er finner hun noe mistenkelig, nemlig en Oddny Hansen som går igjen i dokumentene (helt uklart hva slags dokumenter dette er men whatever, vi syns også at navnet “Oddny” er litt mistenkelig.)

Zooey søler kaffe på Forretning som må skifte inne på kontoret og det blir et svare strev fordi Zooey må bruke persiennene (de har for mange glassvegger men det er jo ganske realistisk egentlig). Det kom ingenting ut av denne utvekslingen. VI vet ikke mer om Oddny Hansen eller noe.

SOMETHING FOR THE DADS: Egentlig imponert over at de har holdt seg i åtte episoder uten å vise noe særlig hud.
SOMETHING FOR THE DADS: Egentlig imponert over at de har holdt seg i åtte episoder uten å vise noe særlig hud.

Forretning møter den dårlige mora fra barnevernssaken. Barnevernet trenerer saken. Ungen har sluttet å snakke og mammaen er redd for at saken skader ham. Hun tenker «kanskje han ville hatt det bedre med en vanlig familie.» NO SHIT. Hvorfor tror du Barnevernet tok ham in the first place? Plutselig begynner mora å blø fra nesa, «tynne blodårer», KOKAIN TROR VI NOK VI SIER. Forretning lukter lunta, men mora avviser at hun ruser seg. «Føkk det her», sier hun og stormer ut. Vi legger henne henne til den stadig voksende lista over folk i denne serien som stormer ut når de ikke liker hvordan ting går.

Kutt til en hasjpipe av typen man nesten bare bruker på film. Den røykes av Jørgen Aber Bergen. Han prøver å få tak i idiotkompisen sin, men det går bare sånn passe. Teit kompis har nemlig dratt til Abu Dhabi. Det er liksom superversjonen av å storme ut av rommet. Det ringer på døra og skummel musikk begynner umiddelbart å spille. Lurer på om det kanskje er noen farlige folk som ringer på døra. Sikkert bare TV-aksjonen. Når Jørgen kommer til døra er det ingen der. Men det står noen i hagen. Huff og uff.

DAVE'S NOT HERE, MAN: Denne ser vanskelig ut å hjemme på gutterommet.
DAVE’S NOT HERE, MAN: Denne ser vanskelig ut å hjemme på gutterommet.

Erik trenger en VHS-spiller. Resepsjonisten slår en joke om moviebox. VHSen kommer fra Rikards bankboks. Dette er jævlig retro greier. Hva skjedde med dropbox? Put it in the CLOOOOUD, man!

Erik venter til det blir mørkt før han ser på VHSen. Mye kulere å se på VHS når det er mørkt. Akkurat som Kevin gjorde i Alene hjemme. Av tapen lærer vi mer om Kjegleklubben og Utsikt Invest, og at en «sponsor» har «nominert» avdød klientkompis på en eller annen måte. Det viser seg at Emperor Palpatine er sponsoren. Åløøø. Det var ca like forutsigbart som at det kom en reklamepause etter den «store avsløringen».

Vi får se diverse fete bilder av fasader, f.eks. Scandic-hotellet.

DAMN BERGEN: You pretty
DAMN BERGEN: You pretty

Zooey returnerer blusen til Forretning, fri for kaffeflekk. Zooey forteller om Oddny Hansen fra dokumentene. De mystiske dokumentene. Som vi ikke vet hva er.

Erik koser med hunden, som Daredevil kaller for Bacon. Faen Daredevil er rå. Men så er han plutselig skikkelig teit, fordi han sier at Erik må slutte å representere Paradise-Rikard fordi han komme til å bli dømt. Vi som trodde Daredevil var en ekte advokat??? Elendig holdning, Daredevil. De fleste straffesaksklienter er jo dømt til å bli dømt. Erik viser Daredevil patronen fra forrige episode, som gjør at Daredevil blir enda mer overbevist om at Erik må kvitte seg med Rikard.

Klipp til et lokale med flygel og folk som drikker cognac. Dvs hvor som helst i Bergen. Men vi skjønner at det er Kjegleklubben. Vi er skuffet over at de ikke møtes i en bowlinghall men whatever. Erik snakker med Palpatine, som prøver å få ham til å bli med over til the dark side.  Emperor Palpatine tilbyr mat, men gjør det ved å si «Maten her vil få ballene dine til å svulme», som er det mest fucka vi har hørt siden Donald Trump ble valgt til president.

Bacon ser på Guardian. Det er utvilsomt det feteste som har skjedd i Aber Bergen til nå.

WHAT'S UP, DAWG.
WHAT’S UP, DAWG.

Maten som får «ballene til å svulme» er noen kjipe tapas, så Palpatine har tydeligvis aldri vært på en ekte restaurant. Erik finner ut at dersom han blir med i Kjegleklubben er det svigerfar Palpatine som blir sponsoren hans. «Du kan bli en kjeglegutt», sier Palpatine hest, og sier dermed det nest mest fucka vi har hørt i dag. Han er virkelig on a roll!

Palpatine ber om en tjeneste på vegne av Hans Leland, faren til Finding Emo vet du. Han vil at Erik skal sørge for at Rikard blir dømt for drapet.  Erik lager et alvorlig tryne. Veldig alvorlig. Men han svarer ikke. Han stormer ikke ut heller, så det er jo en slags forandring. Selv om det jo for en gangs skyld kunne vært det naturlige å gjøre når noen ber deg om å medvirke til et justismord, i strid med din egen klients interesser.

Elea kommer hjem til et hus fullt av pizza, Halo og russebuss-rapmusikk. Jørgen har prøvd å ta ut hele BSU-kontoen sin, og mor er ikke blid. Hva faen er det du driver med nå, Jørgen? Du kan bare ta ut det du har spart i inneværende kalendår! Hvis ikke blir det en fuckload med gebyrer og greier. Dessuten har du latt den komisk digre hasjpipa di stå igjen ute på balkongen! GET RID OF THE EVIDENCE! For sent.

SVINESTI: Seriøst Elea, så ille er det ikke.
SVINESTI: Seriøst Elea, så ille er det ikke.

På kontoret til Forretning kommer representanten for Barnevernet for å møte Forretnings klient. Hun klager over blodsukkeret. Her har manusforfatterne nok drevet omfattende research om middelaldrende ansatte i offentlig sektor. Men det venter en overraskelse, nemlig Oddny Hansen. Oddny har INGENTING med denne saken å gjøre, men «Oddny er ikke uvedkommende, hun er et karaktervitne». Dette gir svært lite mening. Oddny har visst prøvd å få komme på fosterhjem for mange år siden, og hadde samme saksbehandler som i denne saken. Forretning har nemlig fått nyss i at Barnevernsdama har gjort noen dårlige vurderinger i en sak for 13 år siden, og bruker det til å presse ut et vedtak i inneværende sak. Dette er så urealistisk at vi ikke engang klarer å følge med. Men hun helt åpenbart uskikkede moren får barnet sitt da, så det er jo noe…

Forretning gir Zooey et kompliment. Daredevil hører det og kommer med en karakteristisk fet kommentar, som ødelegger hele det emosjonelle øyeblikket mellom Zooey og Forretning. Bra! Noe fiendeskap må det være i denne serien! Så ber han Zooey om å gå tur med Bacon.

Det blir hastepartnermøte! Det haster tydeligvis ikke all verden, for Elea chiller med sushi og jobbing. Erik avbryter og legger på for henne, og forteller at Pappa Palpatine har bedt ham om å tape saken mot Rikard. Han sier at han tror Eleas far er «involvert i det som tok livet av Bjørn», og ber om hennes hjelp for å agere.

Elea, den skitne overløperen, ringer umiddelbart til faren sin og spør om han har hengt med Erik. «Så godt å høre stemmen din», sier Palpatine. Du vet, sånn som INGEN SIER I DET HELE TATT. «Ja jøss, møtte ham nede på Kjegleklubben i går» fortsetter Palpatine, og tar dermed luften ut av Elea.

JUS: It's serious business
JUS: It’s serious business

For første gang får ikke Zooey lov til å være med på partnermøte. This means business! Erik forteller om hva han ble bedt om å gjøre i dag. Som Palpatine sa var i går. Er han dement eller er manuset bare dårlig? Erik skal gjøre Kjegleklubben til fiender av Aber Bergen. Daredevil mener det er en dårlig ide å «antagonisere borgerskapet»! BUU! What happened to you, Daredevil? You used to be cool! Forretning er helt med! Heldigvis caver Daredevil etter under et minutt, så da mangler bare Elea på laget.

Vi finner dog aldri ut om hun vil være med på dette korstoget mot syklubben til faren sin, for der kom jammen rulleteksten. Skikkelig brått på. Dette begynte jo akkurat å bli spennende!

Oppsummering:

Vi har jo etterlyst mer hovedplot, og det fikk vi til de grader. Erik er invitert inn i Bergens innerste sirkler, og det er jo tydelig at han spiller et lite dobbeltspill her. Men gjør Kjegleklubben det samme? Og hvorfor fortsetter den komplett ulogiske barnevernssaken fra forrige episode? Det er jo helt meningsløst! Hvis ikke writerne knytter dette sammen på et helt mirakuløst Mr. Miyagi-vis i de neste to episodene da. Vi får se…

Tips fra virkeligheten:

— Du kan ikke slutte å representere noen sånn helt uten videre bare fordi du ikke tror du får ham frikjent.

— Ingen har noengang fått svulmende testikler av middelmådig fingermat.

— Hvis de befinner seg på en togstasjon heter de ikke «bankbokser».

— Det er skikkelig stress å få internettabonnement i Frankrike