Aber Bergen S01E09: Hasj, hyppere og hysteri

Det nærmer seg sesongslutt for Aber Bergen. Våre skarpeste juristpenner Forsberg og Myr oppsummerer nestsiste episode.

Les også: Aber Bergen S01E01 – knoketattiser, trekantsex og VGTV
Les også: Aber Bergen S01E02 – intriger, kreft og skillingsboller
Les også: Aber Bergen S01E03 – cat ladies og death eaters
Les også: Aber Bergen S01E04 – Actis, asyl og alkoholapologetikk
Les også: Aber Bergen S01E05 – bowling, buljong og bullshit
Les også: Aber Bergen S01E06 – sex, drugs og særkullsbarn
Les også: Aber Bergen S01E07 – bøker, busemenn og barnevernet
Les også: Aber Bergen S01E08 – borgerskap og bonghits

Som de siste ukene fokuserer «Previously on»-segmentet på kjegleklubben og  idiottenåringene. Det har skjedd en del på disse storyene de siste ukene, men det føles fortsatt som om det er veldig mye å nøste opp på de få episodene som er igjen. Satser på mye action i dag, da.

1
KORNETE VIDEO ISLAMSK STAT (STERKE BILDER): Neida, bare Kiegleklubben som er på tur igjen.

Vi åpner på den avdøde klientkompisens hjemmevideo om Kjegleklubben, hvor han avslører at Svigerfar Palpatine er hans «sponsor». Vi veit fortsatt ikke hva noe av dette betyr utover tilgang på veldig god tapas i bytte mot et løfte om evig troskap og en tatovering, men ok, ingen skal anklage oss for å noengang ha vært med i hemmelige gutteklubber.

Videoen blir vist for partnerne i  Aber Bergen. Elea er tydelig oppskakket, men reagerer utrolig nok ikke med å storme ut av rommet. Hun nøyer seg med å gripe til kontorflaska. Det er en trist tilstand når det å løse problemene sine med alkohol virker som en mest fornuftige av de to vanlige løsningene.

Erik kanaliserer sin indre Dr. House og skisserer en tidslinje over klientkompis Bjørn Bechs handler. Det virker som om Bjørn har blitt lurt opp i stry, og har solgt en tomt til godt under markedspris fordi han fryktet ekspropriasjon. De involverte er de skyggefulle virksomhetene «Utsikt invest» og «Bergen Kommune». Når Bjørn skjønner at han har blitt lurt så frames han for sexarbeiderdrap. Dette virker sjukt innfløkt for å få litt rabatt på en tomt i Hordaland.

2
IT’S NOT LUPUS: Viktig å ha noe å tegne på når man skal forklare det kompliserte poenget “Bjørn Bech :(“

Det viser seg at Eriks geniale plan er å stjele beviser fra Kripos, ved hjelp av statsadvokat Østlending. Joa, å få han fyren som ligger med kona di til å bryte seg inn hos Kripos er jo en helt rasjonell Plan A når du er forsvarsadvokat.

PLUTSELIG BOMBSHELL! Zooey har ofret panneluggen til fordel for en frekk sideskill. Men vi er tross alt ikke sånne folk som bedømmer kvinnelige advokatfullmektiger (eller skuespillere) etter utseende, så nå lar vi dette ligge.

3

Zooey prøver å få snakke litt med Erik, hun har nemlig big news. Hun har «fått kappen sin»! Men hva mener hun med det? Har hun fått autorisasjon til å jobbe som fullmektig? Det er jo litt seint. Har hun fått bevilling, det er jo klin umulig etter bare noen uker! Har hun bokstavlig talt fått kappen sin? Hvorfor “sin”, det er vanlig at litt større firmaer har noen kapper advokatene kan bruke. De kappene er dødsdyre! Og det er stort sett ingen vits i å ha sin egen! Men om hun så har skaffet seg sin egen, hva så? Det er jo bare å kjøpe en det! Ligger til og med på Finn med jevne mellomrom. Og hva faen skal hun med den uansett, de har jo vært i retten minst sju ganger uten kappe i denne serien allerede. Fordi kappe bruker man kun i hovedforhandling. Men skaperne av Aber Bergen har altså klart å lage en advokatserie som er KJEMISK FRI FOR HOVEDFORHANDLINGER!!!!

Det er uansett irrelevant, for hun sier det bare som et påskudd til å prate med Erik om den gangen de nussa litt på hverandre. Det går ikke så bra. Aber kaster henne på dør og ringer Statsadvokat Østlending. Det går ikke all verden, for Østlendingen er av typen pingle som ikke er villig til å bryte loven fordi Bergens dummeste advokat har en innskytelse.

Trodde vi da, for han er likevel villig til å gi Aber sporingsnummeret på pakka bevisene sendes i og oppfordrer Erik til å skru på sjarmen og stjele sine egne fuckings bevismaterialer. What’s in it for you, Østlending?! Bergen er ikke bare vest for loven, men også vest for all fornuft og logikk.

Erik sier ukarakteristisk unnskyld til Zooey, og forteller at Aber Bergen har tenkt å gå til sak mot faren til Elea. Så gir han henne oppdraget å stjele bevislaptoppen. Vi visste at han ikke bare kunne være hyggelig i fem sekunder uten en fuckings baktanke. For en ål den fyren er. For en vaskeekte gnom. For en tvers gjennom uspiselig fyr.

Elea står og lusker utenfor en rettssal. (En rettssal der ingen har på seg kappe, forøvrig, selv om kapper tydeligvis er JÆVLA viktige). Hun skal hilse på sin keiserlige far. Hun konfronterer ham om Bjørns rettssak, og blåser nesten all informasjonen hun har fått fra Erik. Sikkert kjempelurt, Elea. Palpatine sverger på at han ikke hadde noe med Bjørns dødsfall å gjøre, men det enorme raseriutbruddet i forkant gjør at han mangler noe troverdighet.

HALSTØRKLE: Han kunne like gjerne hatt på seg Darth Vader-maske, for dette skriker ondskap.
IKKE KAPPE, MEN HALSTØRKLE: Han kunne like gjerne hatt på seg Darth Vader-maske, for dette skriker ondskap.

Så slipper Palpatine sin egen avsløring! Jørgen har vært på besøk og bedt ham om kr 70 000,-. Chill å være barnebarnet til en gjennomkorrupt samfunnstopp, da! Vi var overlykkelige over å få en hundrelapp tilstukket oss fra våre besteforeldre. Han nekter å svare på om han ga Jørgen pengene, og velger å, you guessed it, storme ut! Det er her man har det fra, altså! Men han har i det minste høfligheten til å si et skarrende “farvel” først, så det er jo noe.

Apropos Jørgen, så kommer han hjem og begynner å se etter noe i et skap i stua. “leter du etter denne?” sier Elea, som sitter ved spisestuebordet med en plastpose full av kontanter. WTF, Mini-Aber? Selv ikke du er vel så håpløst blåst at du gjemmer narkopengene dine i STUA hos moren din?!?! Udugeligheten og trangen til å storme ut av rom viser imidlertid at manusforfatterne har tenkt på at eplet for troverdighetens skyld ikke må falle langt fra stamen.

5
MONEY MONEY MONEY: This is not funny.

Forøvrig, en funfact fra en trivelig leser: Huset til Elea egner seg virkelig for partnere i advokatfirmaer, da det er utlånt til innspilling av en partner i et av Norges største forretningsadvokatfirmaer. Du skulle tro en i den posisjonen kunne bo litt mer standsmessig enn en partner i Aber Bergen, men ok, huset er jo fint da. Anyway, Jørgen vil ha tilbake spenna sine, og det er jo forsåvidt forståelig, men han vil ikke fortelle Elea noe om sine feilslåtte narkohandler. Som jo også er forståelig.

Vi kutter derfor til Zooey, som skal hente ut en pakke. Hun drar på det eneste naturlige stedet å gjøre det, nemlig postsorteringsterminalen. Der ljuger hun på seg å jobbe i politiet. Det ser en stund ut til at hun er avslørt, men fyren som skal ringe politiet for å sjekke at hun faktisk er det hun utgir seg for å være gir opp etter bokstavlig talt fire sekunder med ventemusikk. Dette er ikke helt unaturlig. Det idiotiske i denne scenen er at Aber sendte Zooey på dette oppdraget fordi hun ser så søt og uskyldig ut. Søt og uskyldig er ikke ord man vanligvis forbinder med bergenspolitiet.

I mellomtiden er Erik på besøk hos en gartner. Vi husker ikke helt hvem hun er. Kona til Bjørn Bech kanskje? Hun foreslår at de brenner ned kontorene til Utsikt Invest. Erik foreslår at de heller ber om en midlertidig forføyning for å stoppe aktivitetene til Utsikt. Det er jo en langt mer rasjonell kurs, så enkefru klientkompis er selvsagt uenig. Helt til Erik forteller henne hvor mye penger de skal be om. Be om? Ved midlertidig forføyning? Hvor kommer denne (for oss ukjente) astronomiske summen fra? Man kan ikke bare be om vilkårlige summer i retten, da hadde jo alle gjort det! Men enkefruen er lettere å overtale enn det vi er, og signerer på Eriks papirer. Hvorfor eller hva hun må signere er uklart, men whatever. Det er vel sånn i juss-verden at man må signere ting til stadighet?

Apropos sprø signering: Jørgen tar med mamma Elea på narkohandel. “Har du tatt med deg mora di?”, utbryter den skumle mannen i den skitne leiligheten, omtrent like vantro som det vi er. Elea slenger 75 tusen spenn på bordet, og stirrer ned skurkemikkelen når han begynner å snakke om renters rente. Så ber hun om signatur på et dokument som fastslår at det ikke finnes noe uoppgjort mellom narkolangeren og Jørgen.  Vi trodde ikke det var så vanlig med paperwork i narkohandler, men langeren begynner umiddelbart å se etter liten skrift og er allerede her mer skikket til å jobbe som advokat enn enkelte advokater i denne serien.

STOP: Or my mom will shoot
STOP: Or my mom will shoot

Tilbake på kontoret går Zooey, Erik og Forretning gjennom bevisene Zooey har stjålet med statsadvokatens villige medvirkning, mens Daredevil spiser pizza og koser seg. Hyggen varer ikke så lenge, for barnevernsdama fra det kjedelige sideplottet de to siste episodene kommer på besøk, og setter seg for å grine på Forretnings kontor. Forretning benytter anledningen til  å gå gjennom veska hennes. Så går hun for å få peptalk av Daredevil, som fortsatt mumser på sin perfekt produktplasserte Dolly Dimple’s. VGTV, Dolly Dimple’s og Scandic.

Plutselig blir det kakofoni på kontoret! Alle telefonene ringer på en gang, og det er tydelig at NOE ER I GJÆRE! Det er en haug med klienter som ringer for å si opp sine kontrakter med Aber Bergen. De har fått bedre tilbud fra Wessel Adler, keiser Palpatines firma. Erik truer en av klientene med å avsløre hans personlige hemmeligheter, men det er tydelig at tilbudet fra Palpatine ikke kan matches. Dette er forøvrig Odd Magnus Williamson på sitt beste, sinna og ordrik.

SKRIKING: Mye mer effektfullt i fasttelefon.
SKRIKING: Mye mer effektfullt i fasttelefon.

Daredevil er ikke helt fornøyd med situasjonen. Han spør hvordan man skal drive advokatfirma uten klienter, men det syns ikke Erik er et fair spørsmål i det hele tatt. «Du tar elendige avgjørelser på hele firmaets vegne», sier Daredevil før han begyr seg ut på en klassisk “This is all I got, man!”. Det første stemmer jo, men det er vanskelig å se for seg at en advokat som Daredevil ikke vil kunne få seg en ganske sweet jobb et annet sted. Det burde han strength tatt gjort for lenge siden. Daredevil stormer ut, og Erik knuser noen greier på kontoret sitt. Sa da var vel den konflikten løst.

Erik og Elea innkaller Jørgen til møte på kontoret. Akkurat som alle vanlige advokater som har barn. Hvem faen gidder å prate med unga sine om tiden ikke kan faktureres, lissom?

Jørgen har et forslag til sin egen straff. Den blir streng, men relativt rettferdig. Så sier Elea unnskyld for at hun og Erik er elendige foreldre. Også rettferdig. Jørgen vil veldig gjerne at Erik skal flytte hjem igjen til familieboligen, og det begynner å bli tydelig at han manipulerer foreldrene sine overraskende bra! Erik går med på dparterapi. Er det ingen som tenker på Statsadvokat Østlendings følelser i dette her?! Han er jo committed! Han laget nice middag, noe Aber sikkert er fullstendig ute av stand til. Han hjalp dere med å stjele bevismaterialer!? Not cool, Abers!

Midt oppi forsoningen med sin forsmådde kone har Erik en SMS-utveksling som er så klein at vi ikke kan gjøre noe annet enn å gjengi den i sin helhet her:

8 9

WHAT THE FUCK?! STOP IT, TV3! SLUTT MED DETTE! FY! DERE ER FORTSATT IKKE SKAM! DERE EIER IKKE ENGANG SKAM! #SKJERPINGS2016

På hotellet til Aber sitter bokettersynsdama fra Skatt Vest. Hun og Erik styrter et glass vin og går på rommet, før kameraet zoomer inn på vinglasset mens skummel musikk spiller. Dette er det internasjonale tegnet for “Hun har dopet vinen din, din dust!” Hvorfor må du alltid tenke med tissen, Aber? Hva skjedde med parterapien du nettopp godtok?

Oppe på rommet blir Erik røff. Han forteller at han skal anlegge sak mot Palpatine, og vil ha Skatt Vest som vitne. Han truer med å ødelegge livet hennes og informere hennes ektemann om hennes hotellromaktiviteter.

Hun ber ham stoppe, og dropper sitt eget bombshell: «Det er ikke Carl Wessel». Så klipper vi rett til en slags freaky drømme-/hallisseksvens med slanger og ravner og greier av typen vi ikke har sett på et par episoder. Skatt Vest sier «slapp av, det er bare litt rohypnol», og ringer noen kumpaner. Så kutter vi til en latterlig, upassende lystig rulletekstmelodi.

Oppsummering:

Da kan vi vel endelig lukke boka om den hasjfinansierte russebussen, og fokusere på hovedplottet neste uke. (Som er sesongens siste episode, shiiiiit!). Dessverre er det noen løse tråder med barnevernssaken fortsatt, så vi må kanskje lide oss gjennom litt mer av det også. Og kanskje russebussen kommer tilbake med en eller annen fiffig story om avtalelovens ugyldighetsregler anvendelse på en forliksavtale om narkogjeld? Stay tuned.

Ting begynner uansett å bli ganske heavy med Kjeglegjengen. Vi er nysgjerrige på hvor ordføreren egentlig passer inn i dette? Sitter hun helt på toppen? Eller vil hun feie inn og redde Aber Bergen fra resten av Bergensmafiaen i ren, skjær takknemlighet? Bare en måte å finne ut av det på!

Tips fra virkeligheten

— Ikke kjøp rettskappe med mindre du absolutt må.

—- En kvittering på at du har alt oppgjort med en narkolanger vil ikke egentlig bety noe. Disse folka pleier ikke å ta sakene sine til forliksrådet.

— Hvis morfaren din gir deg  kr 70 000,- er det ganske dårlig stil å bruke de penga på hasj. Du vet at du får 5000 kr i skattefradrag for BSU?