Aber Bergen S01E10: Finale

Det er over! Etter ti episoder ruller Aber Bergen inn årene for denne sesongen. OP-5s juridiske kraftduo David & Magnus hamrer løs på recap-tastaturet én siste gang.

Les også: Aber Bergen S01E01 – knoketattiser, trekantsex og VGTV
Les også: Aber Bergen S01E02 – intriger, kreft og skillingsboller
Les også: Aber Bergen S01E03 – cat ladies og death eaters
Les også: Aber Bergen S01E04 – Actis, asyl og alkoholapologetikk
Les også: Aber Bergen S01E05 – bowling, buljong og bullshit
Les også: Aber Bergen S01E06 – sex, drugs og særkullsbarn
Les også: Aber Bergen S01E07 – bøker, busemenn og barnevernet
Les også: Aber Bergen S01E08 – borgerskap og bonghits
Les også: Aber Bergen S01E09 – hasj, hyppere og hysteri

Det er duket for aller siste episode i første sesong av Aber Bergen! Hva vil skje? Kommer vi til å lære om Kjegleklubbens hemmeligheter? Finnes det noen hemmeligheter om Utsikt Invest AS som vi ikke kunne funnet ut av ved et enkelt søk i Brønnøysund? Kommer det kanskje til å være EN FUCKINGS JÆVLA HOVEDFORHANDLING?!?!?! ELLER NOE ANNET SOM VAGT KAN INDIKERE AT, JA, DETTE ER FAKTISK EN ADVOKATSERIE? Stay tuned!

Previously on-segmentet tyder på at vi skal få en del hovedplott i denne episoden.

1
CIRCLE OF LIFE: Merk Kjegleklubb-tattisen!

Aber våkner på hotellrommet med Skatt Vest. Wow, sirkelen er sluttet, det var jo sånn første episode begynte også. Smart. Imponerende. Telefonen ringer. Aber tar på seg underbuksa. Det har tydeligvis vært en hard natt. Han ber Skatt Vest om å våkne. Hun våkner ikke. 10 000 000 spenn på at Skatt Vest er død. Død som en sild. Dødere enn en tyrannosaurus rex. Javisst er hun død. Holy fuck Aber du har blitt framet. Det finnes virkelig ingen grenser for hva Kjegleklubben er villig til å gjøre. På den andre siden skal manusforfatterne ha honnør, vi ser nå at den grundige jobben de gjorde med å etablere at Aber ikke kan konflikthåndtering endelig gir resultater!

Aber, ring politiet. Hvis du ikke vil bli implisert i dette her, ringer du politiet. Å stikke av er NØYAKTIG det en skyldig person ville gjort. Så Aber gjør nettopp det. Han vet jo ikke om noen andre måter å løse problemer på enn å storme ut fra rommet problemet befinner seg i.

Aber rømmer fra åstedet på en sykkel fra Scandic (™) forbi Finnegan’s Irish pub (den ligger ikke mellom Scandic og kontoret men whatever). Han forteller det til Elea. Elea tar det tilsynelatende med fatning. “Jeg har blitt lurt inn i en felle”, sier Aber. Nei, Aber, du spurtet frivillig inn i verdens mest opplagte felle. Faen for en gigantisk gnom av en idiot-taper du er.

2
PRODUKTPLASSERING: På lavt nivå.

Aber blir pågrepet på dramatisk vis på kontoret, og insisterer på Daredevil skal ta saken. Det er det lureste du har sagt i disse ti episodene.

Elea lener seg mot en sånn vannkjøler som ingen har bortsett fra på TV. Det er PureWater-kraner som gjelder. Det vet alle som har satt sine føtter i lokalene til et advokatfirma. Hun ser dramatisk på boblene. «Er det så sjokkerende at jeg ikke trodde han kunne synke så dypt», spør Elea på partnermøte. JA! JA FOR FAEN! HAR DU IKKE FULGT MED I DET HELE TATT? HAN ER EN GNOM!

Daredevil bemerker at det var idiotisk av Aber å rømme fra åstedet. Jf. det vi skrev (skrek?) like ovenfor her. Daredevil er faen meg den eneste karakteren i denne serien som tenker som et virkelig menneske. Det må være derfor vi liker ham så godt.

3
SÅ KJEKK: og så dum.

Daredevil og Aber forbereder seg til fengslingsmøtet. Daredevil sier som sant er at Aber ikke har sjans til å unngå fengsling. Aber lanserer en eller annen konspirasjonsteori «dokumentene, transaksjonene, våpendragere» osv osv, akkurat den typen greier domstolen kommer til å himle med øynene av før de fengsler ham i fire uker med brev- og besøksforbud. «Jeg har bare deg», sier Erik.

Zooey har slukt Eriks konspirasjonsteorier og vil forfølge det sporet. Daredevil og Zooey skal undersøke det, mens Forretning og Elea tar forføyningssaken mot Utsikt Invest.

Elea har ikke fortalt Jørgen at Erik er fengslet for å ha sexdrept revisoren fra Skatt Vest. Fy faen for noen elendige foreldre de er.

Statsadvokat Østlending ber om fengsling. Daredevil forsøker seg på konspirasjonsteorien. Østlending gjør klar til slam dunk. For dette er jo en slam dunk. Østlending viser til det overveldende bevismaterialet mot Aber. Han ber om fullstendig isolasjon. Hvis saken er så slam dunk som han mener, og bevisene er så gode som han sier, så er vel isolasjon ikke nødvendig??? Daredevil gidder ikke prøve å holde Aber utenfor isolasjon, men fortsetter i stedet å gni inn overfor Aber hvor idiotisk det var av ham å stikke fra åstedet. Lol. Enig. La ham få høre det. La ham få sitte alene og tenke over hvor tjukk i huet han er. Idioten.

4
DAREDEVIL: Fordi vi kan.

Utenfor rettslokalet er VGTV tilbake. Så trivelig! Good call, VGTV. Hvis du bare gidder betale for produktplassering i to episoder, velg den første og den siste! VGTV rapporterer, ikke overraskende, at Aber er blitt fengslet.

Aber blir dyttet inn i politbilen på vei til arresten. Jørgen viser at han slekter på sin far ved å kaste ut noen standardfraser om “bevisrekke” og “kioskroman”. Men det var jo faktisk litt kult da. Han er glad i sin far, Jørgen. Selv om Aber er helt idiot.

5
ADVOKATSØNN: Arrogant advokatbarn. Skremmende realistisk.

Tilbake på kontoret prøver Zooey å overbevise Daredevil om Eriks uskyld, men Daredevil er i tvil. Han sier en del greier som vi ikke tror så mange forsvarsadvokater sier. Men hva vet vel vi, vi er (heller) ikke forsvarsadvokater.

Nå er vi i retten. Det er rettsmøte i forføyningssaken. Advokatene har ENDELIG på seg kappe! Bare synd at når de endelig har på seg kappe, så er det en sak hvor de ikke SKAL ha på seg kappe, ettersom det ikke er en hovedforhandling. Men men. Kappe er jo fett nok det. Det er jo liksom det advokater skal gå med. Det hele er veldig dramatisk.

6
KAPPE: Advokaten bærer rettskappe.

Dommerne kommer inn. Vent litt. Dommerne? Hvorfor er det flere dommere? Det er en forføyningssak for tingretten. Jesus fucking christ. Det er bare én dommer i sånne saker. Administrator forteller at det er snakk om å få en midlertidig avgjørelse. Forretning reiser seg og utbryter at det er hun som skal føre saken. Hvorfor gjør hun det? La nå mannen snakke ferdig. Dommeren spør saksøkte Utsikt Invest hvordan de forholder seg til dette. Hæ. Det vil de vel få rikelig med anledning til å redegjøre for i både innledningsforedrag og prosedyre? Her henger ingenting på greip. Dette er ikke hvordan dette foregår. Whatever, vi gir opp. Dette er TV og det får vi vel endelig akseptere etter ti episoder.

Utsikt Invest AS ber om lukkede dører. Det går jo normalt ikke an. Det visste heldigvis dommeren også. Wow.

Forretning avhører enken til Bjørn Beck, som er supernervøs. Hun sier «JEG MÅ BE OM SVAR» når vitnet har nølt i 0,5 sekunder. God stil. Det skjer jævlig mye ting som aldri ville skjedd i en ekte rettssak. Utsikt Invests advokat driver og massakrerer tvistelovens regler om bevisforbud på de mest eklatante måter, og ser ut til å slippe greit unna med det. Men det høres jo veldig kult og amerikansk ut da.

Enka erkjenner at hun løy i retten og forklarer at hun gjorde det for å få mannen off the hook. Dette gikk jo ikke så bra. Retten tar litt pause. Hva med å bare legge ned hele driten. Før pausen opplyser Elea imidlertid at hun skal føre ordføreren som vitne. Retten går med på det.

7
I FIGURED IT OUT, SCULLY: Et av disse arkene ser bare ut som et bybanekart…

Zooey lager en sånn konspirasjons-tavle med dokumenter og post-it-lapper. Du vet, en som alle TV-serier må ha selv om det ikke finnes i virkeligheten. Hun har klart å finne at Utsikt Invest har sponset hytta til ordføreren. OK, det høres ut som veldig smålig, klassisk norsk kommunekorrupsjon, ikke akkurat ingrediensene i en fæl konspirasjon med drap og greier. Daredevil er enig med oss og synes Zooey tar veldig på vei over noen småting.

Resepsjonisten vet imidlertid om et kulturhytte-prosjekt på fjellet, som broren til ordføreren driver med. Wow. Daredevil gir noen heftige leksjoner om sakførsel og ber Zooey om å komme seg avgårde. Hvor? Presumptivt for å undersøke kulturhytte-korrupsjonen. Den korrupsjonen høres så prosaisk ut at den faktisk er troverdig. Kudos for det.

Aber er på en mørk og kjip glattcelle. Elendige soningsforhold. Dette er nesten en sånn ting som et land hypotetisk sett kunne fått kritikk for av menneskerettsdomstolen. Det kommer en fyr inn, og Aber tror han kommer til å få en god drakt med pryl. Men den fremmede vil heller bare prate, og dette er det mest skuffa vi har blitt over noen som bare vil prate siden vi slutte å være tenåringer.

8
NOT THE FACE: Not the beautiful face!

Hege Schøyen forklarer seg selvsikkert i retten. Hele saken skyldes Byantikvaren, mener hun. Men Elea dreier saken inn mot Bjørn Beck. Zooey kommer stormende inn i rettslokalet og orienterer om kulturhyttene. “Er det dette du mener jeg skal føre saken på”, sier Elea (og vi). Men hun bestemmer seg for å konfrontere Hege Schøyen med at Utsikt Invest har sponset Schøyens hytte med gratis materialer. Og kulturhyttegreiene. Schøyen erkjenner umiddelbart at hun har latt private interesser styre store beslutninger for byen. Hæ. Hvorfor gjør hun det. Det er jo helt idiotisk. (Selv om det er veldig forfriskende med en Bergensordfører som innrømmer korrupsjonen sin.) Det finnes sikkert en milliard forklaringer for dette. Hun erkjenner at hun gjorde en tabbe, men vil ikke kalle det bestikkelser. Det er fortsatt Byantikvaren som stod for flyttingen av bybane-traseen.

I pausen sier Palpatine at Erik er uskyldig og sikkert vil ha besøk. Erik sitter fortsatt med den fremmede, som ber ham om å gjøre noe for ham. En slags shady tjeneste. Så ber han Aber om å «velge side». Ikke på en metaforisk måte, den fremmede skal nemlig kline til Aber i trynet, «så det ikke virker mistenkelig» Tilfredsstillende dog det er å se Aber få to tette og en badehette sier det litt om rettstilstanden i Bergen når det mistenkelige er en fyr som IKKE har fått juling i varetekt.

9
THE FACE

Daredevil prøver å trøste Elea etter katastrofen i forføyningssaken. Enig, det var pinlig at hun gikk med kappe selv om det ikke var hovedforhandling.

I arresten forteller Erik til Forretning at han «AVKLIMATISERES», som jo ikke er et ord. Forretning forteller om den katastrofale dagen i retten. Erik er for en gangs skyld smart og lurer fengselsbetjenten til å tro at Forretning er dama hans, sånn at han kan kysse henne, og dermed gi henne en hemmelig beskjed i form av et minnekort i munnen. Bra jobba. For en gangs skyld gir du en kvinne uønsket seksuell oppmerksomhet av riktige grunner!

Partnere i Aber Bergen (og Zooey) ser på en video som viser at en annen video er iscenesatt. Hendelsesforløpet opp til dette punktet er uklart for oss, men videoen viser om ikke annet at det er ugler i mosen. Zooey er den eneste som lar seg anfekte av dette. Partnerne er mer resignerte. Kanskje de bare har kjent Aber lenger, og dermed er mer villige til å la ham råtne litt i fengsel.

10
HVA FAEN er det de OP-5-idiotene har skrevet om oss nå?

Statsadvokat Østlending og Elea møtes under Hardangerbrua, hun forteller ham at han må løslate Aber. Dette er problemet med å bare ha én fuckings fyr i aktoratet, han har jo interessekonflikt i alle byens straffesaker. Elea viser ham videoen, som vi nå skjønner at beviser at Bjørn Beck ikke var skyldig i saken han var tiltalt i før han tok livet av seg. Østlendingen er sur og snurt, hvilket jo er forståelig, men forteller Elea likevel at DNA-rapporten viser at Aber ikke hadde sex med avdøde skatterevisor. Det er jo en lettelse, men da kunne manusforfatterne kanskje spart seg for de siste FIRE gangene de har påpekt  hvor mye Aber-DNA som var på henne.

Østlendingen går til Aber for å gi ham en leksjon om Forbrytelse og Straff. Erik svarer med å prøve å gjøre ham sjalu. Egentlig ganske illustrerende for denne serien, noen nevner Dostojevski og Aber svarer med pikkpreik. Østlending lurer på hvordan Erik fikk tak i filmen, og det blir litt mer macho-pisspreik/-konfrontasjon. Men Erik blir løslatt fra varetekt. Så blir det manneklemming!

Advokaten til Utsikt Invest blir pågrepet for drapene i stedet! Molto dramatico. Elea møter Palpatine på Scandic. Erik insinuerer også at Østlending skal få beholde Elea. Som om hun er en slags eiendel han kan forvalte. For en gnom.

Happy ending hjemme hos the Aber Bergens hvor alt er idyllisk, og det ender med at de kliner mens Jørgen synes det er kleint. Så får vi superhappy familieending med croissanter og TV-spill.

THE END!

11
FAMILIEN ABER BERGEN ser på ting

Epilog: Aber graver noe ned (eller opp?) ute ved Hardangerbrua. En fyr er der plutselig, og kommenterer Abers amerikanske muskelbil. Noe er rart her. En peker til sesong 2, antar vi. Så får vi se om det blir noen sesong 2!

Oppsummering:

Det er nesten rart det er over. Fra en smertefull treig oppbygging gjennom midten av sesongen gikk det fort og spennende frem mot slutten, som kom ganske brått på. Kunne ikke Kjeglegjengen finne en bedre måte å konspirere mot Aber enn å myrde en av sine egne? Hvem var det som smuglet bevismaterialer til Aber? Og hvorfor? Og hvordan i helvete gikk det egentlig med barnevernssaken til Forretning til slutt!?

Alt i alt en del som ikke ga så mye mening, men Aber Bergen har vært et underholdende bekjentskap, og vi har hatt det mye moro med recappingen! Til Odda, Lykke og resten: Håper vi ikke har vært alt for slemme, for vi har kost oss nesten hele veien! Nå venter vi, og resten av nasjonen, stumme i spenning på om det blir en ny sesong! Takk for følget!

TIPS FRA VIRKELIGHETEN:

— Det kan ikke føres bevis om en parts eller et vitnes vandel, seksuelle atferd eller alminnelige troverdighet. Retten kan likevel tillate bevisføring som er av vesentlig betydning for avgjørelsen, og bestemmer hvordan og i hvilken utstrekning dette kan skje.

— Uansett hvor kul moren din er spiller hun ikke Halo med deg.