Aber Bergen S02E01: Kåte fiskeoppdrettere, trekant-jokes og tause skotter

Åjada! Akkurat som Erik Aber er tlbake, er våre beste juridiske TV-kritikere på plass. David Magnus Myr og Magnus Forsberg finstuderer Aber Bergens sesongpremiere.

Her kan du lese David og Magnus’ oppsummering av forrige sesongfinalen, og i saken finner du lenke til deres gjennomgang av alle episodene av Aber Bergen sesong 1. Men nå er Aber Bergen med sesong 2, og etter du har lest min borgerlige anmeldelse av serien hos Aftenposten, kan du lene deg tilbake med en kopp deilig kakao og slurpe nedpå alle de fine ordene fra vårt legal team. Asbjørn

Vi åpner på en containerhavn og et minitilbakeblikk på no greier som skjedde forrige sesong. Man skulle tro det var bra, men i grunnen minner det oss mest på at vi ikke husker noe særlig av sesong én.

Anyway. Vi får se et blaff av en forslått Erik Aber som graver ned noe i skogen. Sikkert pornosamlinga til faren hans.

Skjer med trynet a, Aber?

Plutselig er vi «ett år senere», på Bergens fineste containerhavn (rett nedenfor DRAGEFJELLET, Davids alma mater). Vi får litt superdramatisk kameraarbeid som zoomer inn på en container, men ikke noe payoff, for scenen bytter umiddelbart. Men altså, det har aldri kommet noe godt ut av containere, som vi husker fra The Wire sesong 2. Blir dette Aber Bergens «The Harbor»-sesong?

Et par eksemplarer flott bergensungdom (inkludert vokkisen fra Hjerteslag!) står på togstasjonen i den sjarmerende vestlandsbygden Arna med balltre og brun sprit. Den ene lar seg provosere av det blotte nærværet til en tilfeldig bivåner, og truer ham jovialt på livet. Som takk for strevet blir han klint rett ned. Til pass for’n. Klepp håret og skaff deg arbe.

Quizmasteren på BD57 i Markveien er vesentlig hyggeligere enn dette.

Kjør Aber Bergen-theme! Shit azz, vi har faktisk savnet dere, jussens Olsenbanden!

Erik og Elea hos psykologen. Her har noen sett litt mye The Sopranos, men det antyder at de fremdeles er et par, og har holdt sammen i det året som har gått. Erik forteller at det største problemet han har er at Magnus (Daredevil) ikke vil jobbe med ham lenger. Det forstår vi godt, vi husker Magnus som en mye bedre (og blindere) advokat enn Erik Aber.

Det har Erik skjønt også. «Med latinen din, og argumentasjonsrekkene dine, og språkferdighetene dine», kjefter han på Magnus i en flashback. Ja, jo, argumentasjonrekker og språkferdigheter er jo selvsagt ikke så viktig som knoketattiser og hvite slips når man rangerer de beste advokatene, så vi skjønner hvorfor Erik er sinna.

BRUTAL FASCISTA: Hvorfor er alle politistasjoner grå brutalistklosser, egentlig?

Erik blir kalt vekk fra terapiseshen (men rekker å dra en pulejoke først) for å møte en (presumptivt) ny klient, nemlig fyren som slo ned Bergensbølla på Arna togstasjon. Doug Stanton heter han, han er skotsk og har ikke sagt et kvekk til onkel politi. Erik prøver seg på litt jovial skoleengelsk («me and my wife was») om hvor lett det skal være å bevise nødverge i denne saken, men Stanton er ikke videre keen på å prate med ham heller, så regissøren kutter like greit tilbake til Aber Bergen-kontoret.

Der skal det spises sushi fra NAMA SUSHI, som leveres fra en fyr fra NAMA SUSHI, og Zooey er imponert over at de har bestilt fra NAMA SUSHI til tross for at de er på «sparebluss». Vi er enige med Zooey, kan’ke flotte seg med den femte beste sushien i Bergen på en vilkårlig tirsdag! Sekretæren forklarer at de skal få besøk av en diger prospektiv klient som kan «redde oss fra konkurs».

Klipp til prospektiv klient som står i heisen og klager på at det lukter fisk og at han hvertfall ikke vil spise no mafakkings sushi. Kompanjongen hans bemerker at det var en fyr fra NAMA SUSHI i heisen før dem. NAMA SUSHI har virkelig fått god ROI her. Og så litt grisesnakk om trøfler og Ron Jeremy. Sånt som man alltid snakker om på vei til kontraktssignering på ordentlig også.

Erik sitter fortsatt og mansplainer nødverge for Tause McBirgitte. Det viser seg at pøbelen som ble slått ned er død.

TRANGE TIDER I NÆRPOLITIREFORMEN: Snuten har ikke råd til lyspærer i år heller, nei.

De andre partnerne i Aber Bergen diskuterer fusjonering med den nye klienten sin, som tydeligvis driver med lakseoppdrett i firmaet Fjord Harwest. Forklarer motviljen mot sushi. (Skottland nevnes, OG DET KOMMER SIKKERT IKKE TIL Å KNYTTES TIL DEN NYE SKOTSKE KLIENTEN TIL ERIK.) De snakker litt om EUs «konkurranseorgan» og markedsdefinisjoner og sånn, så man skulle nesten tro det var meningen at dette var et advokatfirma. Så kommer Erik inn, og det viser seg at den nye klienten ikke er ny klient likevel, for han har tenkt å sette kontrakten sin ut på anbud.

Det kommer skummel musikk. Anbud er tydeligvis skummelt. Veit ikke hvorfor det er noe sjefen i et multimilliardfirma møter opp på en liten landhandel for å fortelle partnerne, men hey, Bergen er vel lite, da.

Erik klager over at Elea og Forretning serverte fisk til fiskeoppdretterne. Dette gjør at David føler seg tvunget til å fortelle en aldri så liten TREDJEHÅNDS, UVERIFISERT ANEKDOTE AV UKLART OPPHAV: Tidligere konsernsjef i Orkla, Jens P. Heyerdahl d.y., skjelte visstnok ut et rådgivningsselskap fordi de tilbød Freia Twist i resepsjonen, i stedet for et Nidar-produkt. Mer episke versjoner av anekdoten vil ha det til at han tømte Twist-skålen ut av vinduet. Så JA, DET VAR FAKTISK SMART, ERIK!

Så blir det endelig litt realistisk advokatserie her, for nå mases det om fakturerte timer og at man hvertfall ikke skal ta pro bono-saker. Fint! Mer av dette!

Erik ringer til Magnus, som har begynt å jobbe i firmaet til Eleas far. Far selv har vi ikke sett noe til ennå, men han holdt på i den der kjeglegjengen eller gutteklubben Fløy eller hva det nå var som styrte Bergensosieteten. De prater mest piss. Tenk norsk gutt-versjonen av en Gilmore Girls-samtale. Så ringer Erik Aber til opplysningen. Du vet, slik alle normale folk gjør i 2017. Før de søker opp VGTV på Bing.

Og snakker om Eleas onde far, nå skal de spise lunsj sammen. Far introduserer Elea for sin unge venninne «Beatrice», som man jo heter på film når man hvertfall ikke er skurk. Beatrice snakker engelsk med en dårlig aksent.

Åssen står det til med “egen alder delt på to pluss sju” her da, tro?

Far sier rett ut, til sin datter, at han puler litt på Unge Beatrice, og så skal far og datter snakke butikk. Yes. Fin, funksjonell familie her. Far vil vedde med Elea, en slags advokatversjon av den scena i Grease hvor de vedder om bilene sine. «Den som ikke får Fjord Harwest-kontrakten lar firmaet sitt innlemme i det andre.»

[Sett inn syrlig kommentar om hvorvidt sånt skjer på ordentlig her.]

Elea går med på veddemålet. Fordi hun er den smarte i Aber Bergen. Når ble denne serien til filmen Dodgeball, egentlig?

Elea og Erik snakker om hvor mye de trenger Fjord Harwest-kontrakten, men det går fort over i romantikk. Elea anklager Erik for å være harry, og når Erik svarer «Ikke bli sammen med en fyr fra Kolbotn da, hvis du ikke liker harry», må det vel nesten være det mest fornuftige som noen gang har kommet ut av Erik Aber.

Så er det fengslingsmøte for den tause skotten Doug Stanton. Aktor mener siktede «er i besittelse av særlige egenskaper og burde nøyd seg med å avvæpne» OG DETTE ER FAKTISK AKKURAT PLOTTET FRA CON AIR (1997). Kudos, Aber Bergen. Kudos!

Så sier aktor at de «vet ingenting om siktede», og nøytraliserer dermed sin forrige setning, men det legger ingen merke til. Aktor avbryter Erik med en gang han sier noe aktor er uenig i. Bra jobba. Erik argumenterer ganske godt mot aktor og for løslatelse egentlig. Og foreslår advokat-TV-favoritten «kausjon». Som så å si aldri innvilges i Norge, men whatever, det går jo an å foreslå. Vi bytter scene uten å helt vite om det ble varetektsfengsling eller ikke.

Ingen produktplassering å se her, folkens! Keeeeeep moving!

Elea forsøker å vinne Fjord Harwest-kontrakten ved å benytte seg av forhandlingsvirkemiddelet «løgn», og sier at firmaet skal ansette en ekspert på forretningsjus for å håndtere arbeidsmengden et digert multinasjonalt konsern genererer. Diana, som er den eneste i Aber Bergen som faktisk kan forretningsjus, påpeker at dette har de ikke råd til.

Tilbake i tingretten har Erik vunnet det første slaget, og den tause skotten slipper varetekt. Aktor blir opprørt og begynner å argumentere med folks rettsfølelse, et sikkert tegn på at man har sluppet opp for ordentlige argumenter. Dommeren klubber klubba i klubbebordet. Du vet, sånn som aldri skjer i virkeligheten. Tiltalte løslates mot depositum. Selv om retten nettopp sa at vilkårene for fengsling ikke er oppfylt? Jaja, whatever vi er ikke helt sikre på jussen her, og gidder ikke sjekke.

Æjjede jjett.

Aber drar episodens andre trekant-joke før Aber-partnerne gjennomgår CV-ene til folk de ikke har råd til å ansette, og Erik er selvsagt mest opptatt av at de skal ha en mannlig ansatt. On brand, Erik. On Brand.

Erik og Elea drar på teater med sjefen for Fjord Harvest, og de av oss som har jobbet med anbud i staten begynner å tenke at det virkelig ser mer moro ut i det private. De henger i baren på det vi tror er Grand Hotel Terminus. Det er en forbanna bra bar. Sjekk den ut om dere uheldigvis er i Bergen. De blir dessverre avbrutt av statsadvokaten, for Eriks skotske klient har ikke møtt opp hos politiet slik han skulle. Erik derimot, møter opp hos politiet, hvor han får titte litt på et lik.

Den døde viser seg å være en bygningsarbeider som tilsynelatende har dødd i en arbeidsulykke. Aktor går rundt grøten i tusen år før han endelig lanserer teorien om at han også har blitt drept av Doug, den Tause Skotten!

Tilbake på Grand Hotel Terminus driver Laksekongen og sjekker opp Elea med noen storys fra Norsk Kommuneforbund og noen kleine komplimenter. Før han upper gamet og drar det klassiske sjekketrikset «vil du ligge med meg for masse penger?». Så han passer Aber Bergen-malen om at alle menn er helt jævlige, og det er jo for så vidt noe av det mest realistiske i denne serien.

Erik prøver å oppsøke Doug, men Doug er borte. Vi får et klipp til Den Skumle Containeren, ledsaget av Skummel Musikk. Noe sier oss at Den Skumle Containeren inneholder skumle greier. Kan det være en ny type skillingsbolle? En spesialforsendelse bestilt av en av legene ifm sykkel-VM? Stay tuned!

TIPS FRA VIRKELIGHETEN:

  • Man trenger ikke sitere paragrafer når man påpeker at noen har en rettighet hvis man bare gjør det i casual conversation. Skikkelig jusstudentmove, Aber.
  • Ikke engasjer et advokatfirma som ikke har likviditet til å ansette -ÉN- ny advokat til å representere det multinasjonale konsernet ditt.
  • Klienter liker faktisk at du (i det minste later som om du) er entusiastisk for produktene deres.
  • NKF er ikke Norsk Kommuneforbund det er Norsk Kommunalteknisk Forening! Skjerpings.