Aber Bergen S02E02: Tjallende tjommier, sint fyllekjøring og en frekk danske

Hva gjør Leo Ajkic i Aber Bergen? Forsvarer en rappers rett til å sample, selvsagt! OP-5s juridiske team oppsummerer episode 2 av advokatseriens andre sesong.

Grunnet ordre fra skadelegevakten er dessverre denne recappen litt forsinket. Vi beklager på det sterkeste, og lover å være punktlige som et bergensk rapcrew fremover. Men nok snikksnakk, la oss snakke Aber Bergen:

Aber Bergen S02E01: Kåte fiskeoppdrettere, trekant-jokes og en taus skotte

ABER VÅR: Du som er fra Kolbotn.

Vi åpner med et artsy kirkeshot. Det er begravelse. Begravelse til den døde østeuropeeren vi møtte på sist gang. En ganske tynt besøkt begravelse, i grunn, men Erik Aber er tilstede. Det er også den kjipe statsadvokaten. De har -verdens- minst tøffe samtale om Händel og Justin Bieber, og diskuterer saken mye mer enn man noengang ville gjort utenfor en profesjonell setting. Vi lærer at den døde er håndverker, og utsatt for sosial dumping. Statsadvokaten tror stadig det er den stumme skotten som har drept ham. Vi syns det er litt tynt med beviser for det inntil videre, annet enn at det tilfeldigvis har dødd to mennesker ca samtidig.  Utenfor kirken slår Erik opp en samtale med en kollega av den avdøde, og lærer at avdødes sønn er savnet.

KINDEREGG: Produktplassering, Bergensrap og opphavsrett

Så smeller det! Nå kommer det mye på en gang her! Dagens episode skal tydeligvis handle om Bergensrap og opphavsrett. Det er beef mellom Onge G og Big D om komposisjon og tekst til låta «5071 for livet». OG SOM OM IKKE DET VAR NOK MELDES DET HELE PÅ VGTV NYHETER! Dette blir nesten litt mye for oss. Hadde det ikke vært for skadelegevaktas ordre hadde det blitt hentet øl nå.

Vi går rett til retten. Det ser ut som Zoey, som vi savnet i forrige episode, representerer Big D (frekt bergensk spilt av rapperen Myra). Hans Olav Brenner representerer Onge G. Og Leo Ajkic virrer av en eller annen grunn rundt i bakgrunnen . Kjør courtroom drama!

Zoeys klient, saksøkte Birigitta «Big D» Domingos tar vitneboksen med solbriller og påtatt bergensattitude. Hun namedropper Leo Ajkic og forteller at saksøker var innom studio etter at den omstridte låta ble spilt inn. Zoey ber klienten sin spille de omstridte samplene for retten, men blir møtt med at hun ikke har meldt inn de bevisene hun tenkte å føre i rett tid. Selvsagt har hun ikke det, hun jobber tross alt i Aber Bergen.  Rettens administrator kommer frem til at det kan være vrient å avgjøre en sak som denne uten å faktisk høre på låtene, og lar det gå.

PRODUKTPLASSERING BABY: Dette vil jo ingen ende ta!

Vi kutter til Erik Aber, som knocker ut en syklist med bildøra si. Syklisten er dansk. Det frister å kalle ham Bjarne, men vi venter litt med denne avgjørelsen. Bjarne har åpenbart juridisk bakgrunn , for han og Erik faller inn i en bilistjurist-mot-syklistjurist-krangel som hadde gjort selv den ivrigste sykkelpromoterende osloprofessor på twitter til skamme. Etter litt Gilmore Girls-jusbabbel (hvilket tydeligvis skal være kjennemerket for denne sesongen av Aber Bergen) går de hvert til sitt. Kutt til jobbintervju hos Aber Bergen, selvsagt med vår danske syklistvenn!

Dansken har bakgrunn fra konkurransetilsynet, og vil over i privat sektor fordi han «elsker å krangle» og «gjerne vil tjene litt mer penger». Jepp, det er sånn det funker på ordentlig også. Til tross for manglende erfaring fra retten ansetter Erik ham selvsagt på stedet, til protester fra sine kvinnelige partnere.

Etterpå forteller Elea om sitt lille indecent proposal fra Fjord Harwest-Harald (se forrige ukes recap). Dette er egentlig ganske viktig for firmaet, men selvsagt velger Erik å spøke/flørte det bort. Serr azz, det er hyggelig at Erik og Elea er sammen igjen, men det blir litt vel ungdomsskole av og til her. Vi trodde dere trengte denne kontrakten for å ikke gå under?!

ERIK ABER ASMR ROLEPLAY: For relaxation and tingles

Erik prøver å slappe av med litt guidet meditasjon, men blir dessverre avbrutt av den telefon fra politiet. Politiet har ikke klart å finne noe om den avdøde østeuropeerens savnede sønn, og en frustrert Erik buster ut den første litt ordentlig edgy vitsen i denne seriens historie! Kudos!

Vi går tilbake til rettssalen, og Big D viser oss hvordan man sampler. Rapperne begynner å kjefte på hverandre og rettens administrator tar det ganske tungt. Dette til tross for at de ikke avbryter hverandre noe særlig mer enn alle advokatene i denne serien gjør hver gang de tråkker inn i et rettsmøte. Det virkelig påfallende med denne scenen er uansett at Zoeys klient spiller av låta si ved å RAPPE DEN LIVE i retten, med komp og tilrop fra tilhørerne. Dette er anstrengende titting på ganske mange måter, først og fremst fordi det er ganske lite egnet til å si noe om den innspilte versjonen av låta (som søksmålet handler om). Recappers alkoholforbud blir stadig vanskeligere å følge.

ENIG: Fuck denne rettssaken her.

Vi kutter tilbake til Erik, som har kjørt ut på en byggeplass for å finne ut mer om den avdøde østeuropeeren og dennes avdøde sønn. Dessverre gjelder polakk-omertaen i Bergen også, og ingen har lyst til å prate med den høylydte advokaten som står og hojer utenfor byggeplassen.

Tilbake til retten. Hans Olav Brenner spør ut Big D, og har tydeligvis bestemt seg for å basere saken sin på at Bergensrapperen røyker hasj. Vi er selvsagt sjokkerte og forferdet over denne avsløringen. Big ups til Hans Olav Brenner for den foraktfulle måten han sier «tjommi» på, forresten!

Vi hopper tilbake til Erik Aber. En østeuropeisk arbeider har gjemt seg i baksetet hans og skremmer vannet av ham, men det er enkelte språkproblemer som gjør at de ikke får kommunisert før Erik får en tolk på telefonen. Tolken er Magnus, som selv fra sin perifere posisjon i fiendens firma viser seg som langt overlegen Erik. Østeuropeeren i baksetet tror den døde arbeideren ble drept fordi han prøvde å finne ut om sønnens forsvinning. Dette er i grunn ikke mer informasjon enn det vi har gjetta oss til hele tide, så det er litt skuffende.

Utenfor rettssalen prøver Brenner og Zoey å forlike og så hopper vi videre igjen til møterommet hos Fjord Harwest.

Vi lærer at den danske syklisten heter Nikolay. Nikolay drar en spøk om bergensværet og får høre «innvandrere som vitser om været her i byen har vi nok av». På østlandsdialekt. Joa. Harwest-Harald tar Elea litt på låret, men hun stenger ned den greia ganske fort. Det viser seg at Nikolay ble sparket i konkurransetilsynet fordi han var uenig med sjefen sin, men også vet om et «smutthull» i loven som vil gjøre det enklere for Harwest å få gjennom fusjonen sin. Med en gang han sier dette forteller Harald at de kommer til å gå for et annet advokatfirma. Dette er i og for seg fornuftig, men prosessen rundt er vindskeiv.

Vi åpner neste scene i rettssalen, og bakgrunnsmusikken antyder at mesteparten av driftsbudsjettet på denne episoden har gått til NMG/G-huset. Det støtter vi egentlig, SELV OM VI HUSKER HVA DERE GJORDE MED SKJERMENE PÅ SLOTTSFJELL!  Saken har blitt forlikt, uten at vi noengang får høre en sammenligning av låtene. Sleazebag Brenner inviterer Zoey ut på en øl, og blir avvist før du kan si «Bokbad». BRA ZOEY!

Hjemme hos Elea og Erik har Elea drukket en del, og ymter frempå om at de kanskje trenger den Fjord Harwest-kontrakten så mye at hun kanskje bør ligge med adm.dir der borte likevel. Noe overraskende er ikke Erik helt enig. Elea presterer det kunsttykket å bli sur fordi mannen hennes ikke vil at hun skal knulle en annen mann for penger. Vi har påpekt det før, men forholdet deres ser ikke ut til å ha blitt noe særlig sunnere.

YOU CAN’T HANDLE THE TRUTH: At Aber Bergen ikke -akkurat- er A Few Good Men.

Et partnermøte blir avbrutt av en telefon fra en rasende Magnus. Det viser seg at Erik har gått til søksmål mot en av Magnus’ klienter over dødsfallet til den østeuropeiske arbeideren. Samtidig kommer det frem at det virkelig er det onde fiendefirmaet til Eleas far som har fått Fjord Harwest-kontrakten, og at de skal ha signeringsmøte neste morgen. Elea kommer og argumenterer litt mer for at hun burde ligge seg til kontrakten.

Klipp til Elea som står og sminker seg, presumptivt før hun skal ut og ligge seg til en kontrakt. Erik gjør som han alltid gjør, og prøver å spøke vekk en sitausjon han åpenbart hater. Selv om det er enkelt å bli irritert på erik aber er dette faktisk en ganske fin scene, og begge hovedpersonene viser at de er dyktige skuespillere. Nice.

DICKPIC: Hvor er Linnea Claeson når man trenger henne?

Erik prøver å drikke vekk tanken på hva Elea skal gjøre. Det virker tydeligvis ikke, for han prøver å ringe henne, men hun har lagt igjen telefonen på kjøkkenet. Elea er på vei inn på hotellrommet til Harwest-Harald, og en svært beruset Erik braser inn på hotellet etter litt fyllekjøring. Erik lager mildt sagt en scene i lobbyen, og det siste vi får se før vi går i black er at han blir lagt i gulvet av vakta.

Sterk episode! Subplottet med rapperne kunne vært håndtert bedre, men de har virkelig hanka inn noen dødsgode unge skuespillere til å spille Bergens-crewene. Dessuten får både Williamson og Dorrit Petersen vist seg frem ordentlig her. Bra greier, tjommi.

Tips fra virkeligheten:

  • Det finnes ikke østlendinger med så sterk lokalpatriotisme for Bergen.
  • Man blir ikke sparket i offentlig sektor.