Aber Bergen S02E03: I Gode og onde Aber

Er alle leger like, eller har vi med tvillingforviklingar å gjøre? OP-5s juridiske team oppsummerer Aber Bergens tredje episode

Aber Bergen S02E01: Kåte fiskeoppdrettere, trekant-jokes og en taus skotte
Aber Bergen S02E02: Tjallende tjommier, sint fyllekjøring og en frekk danske

Vi åpner på Erik Aber som er har hallisser om å være ute og grave i skogen (se recap av ep01 denne sesongen). Det viser seg at han ligger på glattcelle. Det er veldig mange av disse episodene som begynner med at du ligger på glatta, Erik. Du burde kanskje tenke litt på livet ditt.

Nikolay kommer for å baile ut Erik. Denne episoden, i motsetning til forrige, ser deres ydmyke recappere uten teksting, så bare legg til grunn at vi ikke presist gjengir vår nye danske favoritt.

Closeup på Elea. Hun ser mildt sagt ikke fornøyd ut, og vi blir umiddelbart nysgjerrige på om det er fordi hun har ligget med Harwest-Harald eller fordi hun ikke har ligget med Harwest-Harald. Diana braser inn og har helt åpenbart noe viktig å fortelle, men Elea bare bitcher henne i trynet. Ikke ta ut dine egne greier på kollegaer, Elea! Diana forteller oss at de har fått Fjord Harwest-kontrakten, så da kan vi jo gjette oss frem til hva som skjedde på hotellet i forrige episode.

Elea skifter tema og begynner å fortelle om ukens rettssak. En lege har svindlet en haug med gamle damer for en haug med gamle penger, men Elea er distrahert og klarer ikke helt å gjøre rede for seg. Diana går for å fortelle Erik at de har fått kontrakten, og blir naturlig nok overrasket over at han ikke er megapsyched. Greit at dere er misfornøyde altså, men dere tok dette valget selv og må begynne å leve med det snart.

Nikolay leser om lojalitetsplikt i Harwest-kontrakten og Erik, den infantile kødden, benytter anledningen til å shame Elea for at hun tok en kule for firmaet SOM DE BEGGE VAR ENIGE OM AT HUN SKULLE TA.

TINGRETTSDOMMERE: En del av ordensmakten, og får derfor ikke lyspærer.

Vi klipper til tingrettsdommer i Bergen tingrett, som administrerer telefonmøte mellom Erik og Magnus. Det er dårlig stemning. Så hopper vi videre til retten, hvor Elea skal forsvare svindellegen. Forsvaret er basert på at legen er spilleavhengig, og derfor måtte stjele fra gamle damer. Aktor, som forøvrig er ny for oss, Bergen må ha innsett at å bare ha en politiadvokat var litt snaut, vil ikke ha any of that shit og leverer sterkt. Bra, ny aktor!

Svindellegen får forresten hilse på sin… bror? Vi går ut fra bror? Er det rasistisk? De er jo helt like!

Zoey braser inn på Eriks kontor og kjefter på at den nye, danske advokaten får mer ansvar enn henne. Erik parerer med at han jo tross alt var ansatt pga Harwest-kontrakten, og Zoey avslører at hun er den eneste i hele Bergen som ikke veit at de har fått kontrakten. Så blir de avbrutt av en telefon fra Magnus. Han og Zoey deler et fint øyeblikk over høyttaler. Vi savner deg og panneluggen til Zoey også, Magnus!

JEG HAR SØLT KAFFE PÅ MAURSLUKEREN: Denne “kunsten” vil ikke Magnus hatt på kontoret om han ikke var blind.

Erik kjefter på Zoey, helt uten grunn, fordi han er en psykopat som tar ut sine personlige problemer på firmaet han er totalt uskikket til å drive. Som vanlig.

Elea og svindellegen diskuterer videre forsvar i saken, som i grunn ser ganske mørk ut. Elea får selvsagt alt til å handle om seg selv og hennes for-profit-utroskap. Parallellen er dypsindig seff, men ikke akkurat hjelpsom for klient…

SCANDIC: Bo på Scandic! (Kan vi få pengene våre nå?)

Erik og Elea deler et litt fint øyeblikk og prøver å bli venner igjen. Det ser ut til å gå bra en stund, men Erik avbryter kosen og blir umiddelbart anklagende. Geez. DERE MÅ SNAKKE SAMMEN SOM VOKSNE MENNESKER. Glad scenen kutter, for nå holder vi på å klikke her.

Elea holder avslutningsprosedyre, og mens retten tar pause får hun trøst av svindellegen. Så får hun noen idiotiske kommentarer om spillavhengighet fra rettsbetjenten. Hold kjeft a, snutefaen!

Diana har besøk av en ung skuespillerinne som skal spille forretningsadvokat i et teaterstykke, og vil studere henne for inspirasjon. Vi velger å ikke kommentere metaperspektivene her. Diana er unødvendig krass mot denne skuespilleren, og sier at hun ikke må si «notere», hun må si «anføre». Vi veit ikke om Diana kødder med henne eller om Aber Bergen ikke har gjort research. Venter i spenning på svaret. Men de -har- nailet det at jurister har sitt eget stammespråk, men det har jo alle andre fagområder også!

Erik får hilse på sin nye bosniske tolk, en nordlending, og endelig skal sesongens hovedstory gå litt fremover. De har utspørring av den østeuropeiske arbeideren som gjemte seg i Eriks baksete i forrige episode. Vi kan ganske trygt si at det er enkelte brudd på arbeidsmiljøloven der han har jobba!

Han kan fortelle oss at den avdøde ikke vanligvis ville vært så uforsiktig, men han gir oss ikke så mye informasjon om avdødes sønn, som «ikke er registrert noe sted». Dette følger naturlig av måten Bobby (sønnen) kom til landet på, han er nemlig menneskesmuglet. Spennende! Erik vil ha mer informasjon om hvordan bosniske arbeidere smugles inn i landet, men da går vitnet. Det er nesten som om folk som driver med menneskesmugling kan være farlige.

I tingretten får den svindeltiltalte legen lese sine avsluttende bemerkninger. Han angrer. Og sammenligner spilleavhengighet med å bo i Bergen og tenke at “det kan jo ikke regne hver eneste dag, før eller senere blir det sol”. Sneeeeeeeeeeedig.

Erik flørter litt med den nordlandske bosnisktolken og krangler litt med Zoey. Så sender han henne ut for å finne informasjon om Bobby, sønnen til den avdøde bosniske arbeideren.

Tilbake i retten. Elea konfronterer svindellegen med at han ikke er svindellegen, men tvillingbroren. At de har byttet plasser for at broren skal kunne gi den tåredryppende forsvarstalen. Alle brune tvillingbrødre er ikke helt like, Elea. Rasist.

Ikke bare har legen stukket av og latt broren ta plassen sin, men han har STUKKET AV TIL VEGAS! For å «vinne tilbake alt». Ja, dette kommer til å gå storartet. Idiotsikker plan. Elea lar rettsbetjenten føre tvillingbroren tilbake til varetekt.

Magnus besøker Aber Bergen for å legge frem et forslag til forlik i dødsfallet til den bosniske arbeideren. Erik tar voksent og modent imot forslaget. Neida, han bitcher og skriker og sutrer som vanlig. Så drar Magnus en liiiiiten referanse til at det kanskje ikke står så bra til hjemme hos Elea og Erik, og så går det som det må gå. Zoey geleider Magnus ut før Erik gjør noe dummere.

Etter pausen får Erik besøk av en fyr hvis tujahekk han tydeligvis har kjørt ned. Dette husker vi ikke helt, men fyren vil bare ha en unnskyldning. Som jo er like rimelig som det er usannsynlig. Erik sier ikke unnskyld, han sier at han skal dytte en skrutrekker opp i ræva til fyren. Veldig konstruktivt. Ok. Vi må faktisk snakke litt om dette her. Writerne til Aber Bergen bruker Erik-er-dust som Michael Bay bruker eksplosjoner. Det mister litt av effekten sin at han skal være ekstra dust fordi han er stressa og lei seg nå, fordi han ER JO SÅ DUST HELE TIDEN.

Zoey har funnet litt informasjon om Bobby, som kanskje har gjort litt barnearbeid for en entrepenør som har gjort oppdrag for noe som heter Kyststuene AS. Erik sier ikke takk.

Elea møter sin far ved en tilfeldighet, men han har ikke med seg sin 32-årige crossfitinstruktørkjæreste. Hun forlater ham raskt for å heller henge med Magnus og spørre ham litt om moralske problemstillinger rundt tvillingbrødre. Magnus er enig med oss om hvor teit dette foreldrefelleopplegget er, men råder henne til å late som ingenting, som vi egentlig ikke tror er så lurt. Jaja, selv Magnus gjør feil. Er sikkert derfor han ble blind.

Diana henger med skuespilleren som vil lære hvordan man later som man er advokat. Skuespilleren sier at man må være flink til å lyve. Kunne i grunn kutta scenen der, men de vil heller snakke om hvorfor Diana ikke har barn, og så…

STOPP PRESSEN! HER KOMMER DET SÅPEOPERATWIST!

HEMMELIG DATTER: Akkurat det vi trengte nå.

Skuespilleren er Dianas datter. Vi trodde det bare var menn som fikk barn uten å vite om det. Hun har visstnok brukt 20 år på å ta mot til seg for å oppsøke moren. Hva faen er det som skjer nå? Diana benytter det kjente og kjære Aber Bergen-trikset «forlate konflikten brått», og datteren kommenterer det. Datteren kunne vært Aber Bergen-recapper!

Mens Diana rømmer fra sine dårlige valg er Erik på Bryggen, presumptivt for å oppsøke noen nye dårlige valg. Han er på Kyststuen, hvor han møter en gammel venn, hvis sønn vil bli advokat fordi han syns «Harvey Specter i Suits ruler». De advokatspirene der har vi faktisk nok av. Kast ham på sjøen og begynn på nytt. Den gamle vennen gratulerer Erik med hovedoppslag i BT.

KARMA: It’s instant

Erik spør sin gamle kompis om Bobby, men går av en eller annen grunn med en gang kompisen begynner å stille spørsmål. På vei hjem blir Erik stoppet av politiet, men vi skjønner fort at denne «politimannen» kanskje ikke har helt rent mel i posen.

BEVÆPNING AV POLITIET: Nå har det faktisk gått for langt.

Episoden slutter med at Erik skrur på opptak på telefonen for å dokumentere det han selv tror er et helt vanlig trafikkstopp, så får han seg en på tygga.

Uff. I dag skjedde det mye rart. Må decompresse dette her litt. Vi fikk faktisk både tvillingforviklingar og ukjente barn fra fortiden. I løpet av et kvarter. Vi mangler faktisk bare hukommelsestap for å få såpeoperabingo, men siden Erik nettopp har fått et knokejern i skolten skal du ikke se bort fra at det kan skje ganske snart. Stay tuned.

Tips fra virkeligheten:

  • Du trenger ikke avtalefeste en preseptorisk regel.
  • Si unnskyld.