Aber Bergen S02E04: Sex, Gud og sosialrealisme

Wow, nå er det ALVOR i Bergen. Etter den lettbeinte episoden forrige uke dykker OP-5s husjurister ned i den skitneste episoden av Aber Bergen til dags dato.

Aber Bergen S02E01: Kåte fiskeoppdrettere, trekant-jokes og en taus skotte
Aber Bergen S02E02: Tjallende tjommier, sint fyllekjøring og en frekk danske
Aber Bergen S02E03: I Gode og Onde Aber

Før kjenningsmelodien åpner vi på nok et blaff av Erik Aber som graver i skauen. Det viser seg at det var en drøm denne gangen også. Håper dette blir  viktig en dag, for nå er det mye graving og lite payoff etterhvert. Litt som å skrive recaps av Aber Bergen.

Erik er i avhør etter å ha fått smake knokejern i forrige episode. Han er kjip mot politiet også, men de gir ham likevel tilbake mobiltelefonen han hadde mista. Veldig snu-det-andre-kinnet til. Erik reagerer på sitt sedvanlige, voksne og modne vis:

FUCK DA POLICE: Straight outta Kolbotn

Han kommer nesten ut av parkeringshuset før han kommer på at han jo satte på lydopptak på nevnte telefon før han ble knocka. Han sjekker, og der hører han jammen seg selv bli slått ned, etterfulgt av noen som snakker østeuropeisk. Hvis noen i Aber Bergen-prodden leser dette vil vi gjerne ha lyden av knokejern som møter advokatskalle som ringetone. Ta kontakt!

Tilbake på kontoret er det tydelig at Erik og Elea ikke har tatt vårt råd om å snakke sammen som voksne folk. Diana ankommer, og informerer om at «kontrakten» (den med Fjord HarWest) er satt i fare av opptrinnet til Erik på hotellet. Dermed lærer Elea at han prøvde å stoppe hennes lille rendezvous med Harwest-Harald. Hun beholder dog pokerfjeset.

«Du er og blir det dummeste mennesket jeg har møtt noensinne», sier Elea til Erik. Elea hadde vært flink til å recappe Aber Bergen. Elea lar sin dårlige samvittighet komme ut i form av sinne, og foreslår fusjon med Wessel-Aber (hennes fars firma). Diana snapper, og skjeller ut begge to. De brainstormer muligheten for å kvitte seg med Nicolay, den nyansatte dansken, men han har selvsagt sneket inn en klausul i ansettelseskontrakten som gjør at han ikke kan sparkes det første året. Så snakker de om å sparke Unn.

Greit at hun ikke er en veldig god advokat (ennå), men Zooey er faktisk den eneste i firmaet som ikke er sprøyte gærn akkurat nå, så det virker ikke som en veldig god plan. Diana foreslår at de snakker med Harald, og Elea benytter anledningen til å minne Erik på at hun har doinket Harald. Subtilt, Elea.

Zooey entrer kontoret til Nicolay, som er i telefonen. Hun har en hastesak som skal i retten om en uke, og Nicolay skal assistere selv om han ikke kan noe om strafferett. Det går fint Nicolay, hvis du ikke kan noe kommer du til å gli rett inn i Aber Bergen. Saken handler om en frikirke som har lurt til seg penger ved å fuske med medlemstallene. Eviggrønn problemstilling det der.

Erik møter tolken de har benyttet før og lar henne høre på opptaket. De er bosniere, og det er tydelig at det ikke akkurat er blind vold Erik har blitt utsatt for. Så drar de til mekling om Eriks avdøde, bosniske klient. Erik mener at det var dårlig HMS på jobben og at Romano kunne vært i live om byggeplassen var sikrere. Magnus kontrer med at Romano kunne vært i live om han ikke var dritings på jobben. Begge gode poenger.

GET MONEY: get paid.

Tilbake hos Aber Bergen stormer den spillegale svindellegen fra forrige episode inn med en bag full av sedler som han helt sikkert har skaffet seg på lovlig vis. Han er i perlehumør, og stormer inn på kontoret til Elea med en historie om at han endelig har vunnet. Han er rimelig manisk, og forteller at han endelig kan betale alt tilbake. Lykken varer i ca fire sekunder, før politiet dukker opp og arrester ham for fire kioskran med svartmalt vannpistol. Elea prøver å stotre frem et forsvar, men det går sånn passe.

Den bortkomne bosniergutten Bobby finnes ikke i timelistene. Vet ikke om det sier noe særlig, for vi pleier ihvertfall ikke å føre papirarbeid på våre menneskesmuglede barnearbeidere. Erik ber om en erstatning på halvannen million og det er tydelig at tolken tenner på arbeidsrettssaker, for hun gir Erik det mest megetsigende blikket vi har sett.

Erik truer med menneskehandelsak om bergensentreprenøren ikke leverer. Hvilket de overraskende nok gjør, nesten umiddelbart. Slår oss ikke som noe Magnus ville rådet til med mindre de var helt mongoskyldige i menneskehandel, så det er jo kjekt å vite.

Dianas bortkomne skuespillerdatter er tilbake. Hun snurrer Blofeld-ete i stolen til Diana og får en ganske lang rant fra Diana om hvor lite ønsket hun var. That’s cold. Hun hevner seg ved å gi Diana en billett til teateroppsetningen sin, så de er ca skuls. Så får vi typ sju minutter med Diana som sitter og ser ubekvem ut.

Zooey og Nicolay er på besøk hos Bergens Jan Hanevold. Han har et veldig punchable face og en veldig rar dialekt. Han forsvarer seg med at Gud ikke liker økonomisk fusk, og dessuten har Bente gått gjennom regnskapet. Så da er vel den saken lukket og grei. Nico drar en spøk, og så får han kjeft av Zooey for å ha dratt en spøk. Vi syns det var litt unødvendig av Zooey, men så kontrer Nico med at hun er «søt når hun er sint» så fuck ham.

Elea får besøk av en lurvete statsadvokat, som konfronterer henne med hennes klients tvillingswap. (Se recap av forrige episode). Han tilbyr seg å henlegge etterforskningen mot henne på grunnlag av mangel på kapasitet, som om hun var en annen Trude Drevland. Så stjeler han pennen hennes og går.

Erik drar for å ta en face-to-face med sin buksvoger hos Fjord HarWest. Som vanlig er han like taktfull som et knokejern mot tinningen. Noe han fortjener mer av. «Hun tok like mye initiativ til det som meg», sier Harald. Ja, jo, ETTER at du hadde sagt hun bare fikk kontrakten hvis hun lå med deg da, din creepy jævel. Uansett. Harald syns ikke det er noe stas at advokaten hans er så uintelligent, og Erik serverer en god del løgn om at de er «best» på dette. Hallo, dere måtte ansette en ny fullmektig dere ikke engang har råd til for å i det hele tatt få kontrakten.  Erik forlater rommet og har en blodig dagdrøm om å slå ihjel Harald med en glasslaks. Du veit, som vanlige folk jo har. Men han gjør det ikke da, han bare går slukøret hjem. Lol, beta cuck.

Erik sitter alene hos parterapauten og syter over at Elea «har vært utro». Det er nesten som om han IKKE SKULLE HA SAGT HAN SYNS DET VAR GREIT, DA. Psykologen hans er forresten helt rå. Hun sier at Erik liver av «krenka grandios sjølrepresentasjon» og at det ikke er utroskap når man er enige om at hun skal gjøre det. Psykologen hadde også vært god på å recappe Aber Bergen. Erik har et lite øyeblikk av selvsinnsikt. Vi spår at dette ikke varer lenge. Det har vi jammen rett i. «Vi er to narsissistiske, egoistiske pyskopater», reflekterer han. NEI ERIK! DU ER DET. Elea er bare litt fucka i huet. Antageligvis av hennes stadige nærvær til deg.

Nico og Zooey sitter og ler litt av religionen til klientene sine. Relatable. Nicolay nevner at den Norske Kirke jo får masse medlemmer og dermed penger uten at noen trenger å melde seg inn. A little on the nose, Nico, men det er jo helt sant. Så stiller han Zooey noen upassende spørsmål om kjiket hennes. Dansker azz, de er mad creepy.

Diana drar på teater, og som alle andre jurister lener hun seg på brun sprit for å komme gjennom en vanskelig situasjon. Fint og realistisk. Dessverre drikker hun ikke nok, for hun rømmer fra salen før teppet går opp.

Så er vi hjemme hos Erik og Elea. «Vi må få det ut», sier Erik, og det virker en liten stund som om han faktisk skal være fornuftig og voksen. Det går selvsagt over fortere enn du kan si paranoid sjalusi. Han presser Elea på hvordan det var å ligge med HarWest-Harald, for det er jo det viktige her. Elea hjelper ikke noe særlig på situasjonen. De har en temmelig stygg krangel. Dette vil sikkert sjokkere våre trofaste lesere, men Erik går for langt og….

HOLY CRAP. Elea slår Erik. Og vi snakker ikke om flat hånd her. Erik svarer med et grundig kvelertak som ville gjort selv polititjenestemennene på Østbyen Servicekontor stolte. Så hatknuller de, før Erik erklærer at han skal flytte ut. Fy faen i svarte helvete, dette var mørkt. Forrige episode var såpeopera, dette er mørk finsk samtidsrealisme.

VOLD OG SODOMI: Men den virkelige synden her er vel Kählervasen.

«Det var et veddemål», peser Elea (tror vi). Så klipper vi til et hotellrom hvor Erik ligger på badegulvet. Han får besøk av den nordlanske bosnisktolken. De begynner selvsagt å kline, og så går vi i black med en gråtende Erik på skulderen hennes. Holy crap. Du var enklere å forholde deg til da du bare var teit, Aber Bergen!