Aber Bergen S02E05: Vann, vodka og voksendåp

Nå skjer det så mye i Aber Bergen at vi trenger hjelp. OP-5s juridiske team utvides for anledningen.

Endelig tirsdag! OP-5s legal team ble så sjokkert over forrige episode av Aber Bergen at de så seg nødt til å hente inn forsterkninger. I dag får de recap-selskap av Steinar Aarsland. Steinar har bakgrunn både fra Vestfolds frikirkemiljøer og Oslos juridiske fakultet, så han er perfekt for oppgaven!

Aber Bergen S02E01: Kåte fiskeoppdrettere, trekant-jokes og en taus skotte
Aber Bergen S02E02: Tjallende tjommier, sint fyllekjøring og en frekk danske
Aber Bergen S02E03: I Gode og Onde Aber
Aber Bergen S02E04: Sex, Gud og sosialrealisme

Sopp. Vi åpner på sopp. Og Jørgen Aber Bergen som kommer hjem til et hus han presumptivt ikke vet er et re-broken home. Han finner sin blodige mor sovende på sofaen. Han reagerer såpass lite at han neppe kan være særlig overrasket.

TOUGH LOVE: You should see the other guy

På et hotellrom, antageligvis et Scandic-rom, får Erik Aber servert frokost på sengen av en tøsete tolk fra Tromsø. Hun er veldig blid til å ha våknet ved siden av en idiot som gråt på et badegulv for under et halvt døgn siden. Hun vil flørte, men Erik vil heller snakke om en død bosnier. Han har utarbeidet en teori om at den avdøde klienten ble drept av en leiemorder. Dette synes tydeligvis tolken er veldig sexy, men de blir avbrutt av en telefon fra statsadvokat Stolt-Nielsen.

Nicolay og Zooey er på befaring i Syvende Dags Adventistkirken. (Det tror vi forøvrige ikke de som lager Aber Bergen har vært.) De er mer karismatiske enn vi tror de egentlig er på ordentlig, og minner mer om en afroamerikansk baptistmenighet. Dette er jo i grunn den kuleste form for menighet, så vi får la det gå. Vi registrerer også at kirken deres er innredet ganske likt som advokatkontoret til Aber Bergen, og tenker det kanskje er tid for at TV3 skrur opp driftsbudsjettet litt.

CONSIDER THE LILIES: For billig! Gi meg solsikker!

Pastoren åpner med setningen «Dersom deres bedrift ikke har brukt opp kvoten for skattefrie bidrag…», og det er jo alltid et tegn på en dypt troende og overhodet ikke slangeoljeselgende spirituell leder. James, heter pastoren, uten at det gjør at vi kommer noe nærmere å skjønne hvor den sprø aksenten hans er fra. Nicolay legger ikke fingra imellom, og forteller pastor James at han kanskje kan sitere litt mindre fra bibelen i retten, så han ikke virker koko. Godt råd, Nico. Endelig drar du vekta di rundt her.

Aber er i møte med statsadvokaten. Erik har skjønt det vi påpekte i forrige recap, og prøver å tipse Stolt-Nielsen om Bergensentreprenørens lefling med menneskehandel. Stolt-Nielsen, som viser seg som en skikkelig Sherlock, vil heller spørre om de lange, sorte hårene på dressen til Erik. Ouch!

Diana prøver å få Elea med i møte med Fjord Harwest, men Elea har fått nok av den gjengen der. Ikke et veldig godt tegn, med tanke på at firmaet ditt trenger den klienten for å overleve, Elea. Så prøver Diana å bonde. Det er omtrent like mislykket.

Jørgen konfronterer sin far med hva han så da han kom hjem, og han har naturlig nok noen spørsmål. Jørgen kjenner sin familie ganske godt, og veit at hvis noen har fucka opp dette ekteskapet, så er det far hass. Men han får ikke noe særlig info. Det viser seg at bestefaren har betalt for billetten hans hjem, fordi han skal innkalle til «en viktig familiemiddag». Erik har ingen spørsmål til at hans erkenemesis/svigerfar innkaller til viktig familiemiddag, som man jo kanskje ville hatt på ordentlig.

Isteden går han ut og drikker shots og prater tulledansk med Nicolay. De får raskt selskap av to kvinner som åpenbart har trening i å spotte menn med penger på bar, og Erik, som tydeligvis har glemt ALT som skjedde i sesong 1, blir med den ene hjem. Dette til tross for at hun har en aksent som fort vekk kan være bosnisk (er det rasistisk å si?). Eriks nye venn vil kline, men Erik vil heller drikke seg dritings. Hun anklager ham for å være en lurekuk. Vi foretrekker ordet «lokkestokk», men venter ikke god smak fra en som tar med Erik Aber hjem. Morgenen etter stabber Erik ut på gata og spyr litt på en varebil.

PRODUKTPLASSERING: Billigere enn Google Ads

Så er vi i retten, hvor aktor mener å kunne bevise at adventistene ikke bare har registrert avdøde mennesker som medlemmer, men at pastorfruen som er lærer, har byttet gode karakterer mot medlemskap i trossamfunnet. Vi syns ikke dette høres så fjernt ut. Slik som karakterpresset er på jussen for tida ville vi meldt oss inn i IS for et par A-er. Zooey holder et flammende, om enn veldig amerikanifisert innledningsforedrag. Det er veldig engasjerende, men også bare tjue sekunder langt og inneholder ingen faktum. Vi spår nok et nederlag i retten. Neida. Det ville vært for realistisk.

I mellomtiden prøver Trine-Lise, sekretæren hos Aber Bergen, å bli venn med Diana. Det går bare sånn passe.

Det viser seg i retten at nesten alle som abonnerer på «Fysioterapibladet Spenningen» er medlemmer i kirken. Pastoren forsvarer dette med at de har mange medlemmer som er fysioterapeuter, så dette er helt naturlig. I hans forsvar er det ikke så mye rarere enn at alle som har polsk eller spansk etternavn skal være katolikker… Dette er faktisk forsvaret til Nicolay også, men det er jo, som aktoratet påpeker, noe den katolske kirken ble dømt for. På ordentlig er det faktisk ikke så vanlig å prøve å forsvare sin klient med at noen andre ble dømt for å gjøre nøyaktig det samme.

PRAISE THE LAWD: and pass the ammunition

Elea har fått blomster levert på kontoret, og reagerer som kvinner flest, ved å ringe Harwest-Harald og skjelle ham ut etter noter. Så innkaller hun Diana til et alkoholmøte. Woo! Sprit på kontoret! Elea forteller Diana sannheten, at hun har ligget med Harald for å få Harwest-kontrakten. Dianas første reaksjon er «Nå får jeg faktisk litt respekt for Harald.» Altså hæh? Vanlige folk hører ikke at noen har presset advokaten sin til sex i bytte mot en kontrakt og tenker at dette er jammen noe å respektere. Så er hun mest interessert i hvordan sexen var. Er det -ingen- på dette forpulte (no pun intended) kontoret som kan reagere som vanlige mennesker? Eller i det minste problematisere at de ikke faktisk har fått kontrakten ennå? Så prøver Diana å lette sitt eget hjerte, men Elea, den selvopptatte hurpa, vil heller gå ut og danse.

En sørpings Elea blir konfrontert av Jørgen når hun kommer hjem. Hun avvæpner situasjonen elegant ved å fortelle sin 19 år gamle sønn at grunnen til at hun kommer hjem dritings er at hun har ligget med en annen mann. Åja. NÅ velger vi åpenhet, ja.

Erik leker fortsatt hus med tolken sin på hotellrommet. De avdekker et nytt ord på det bosniske opptaket Erik har på telefonen. Det er snakk om en italienskregistrert båt som heter «Damico», og som har gått mye til Bergen. Sikkert helt uten å smugle mennesker.

BOATS AND HOES: Bosnisk mafia har boats and hoes.

Samtidig driver aktor med utspørring av adventistkirkens revisor. Det viser seg at ekteparet Pastor har bygd svømmebasseng i hagen og utgiftsført det på kirken. De skulle sikkert bare prøve å gå på vannet.

Elea sitter på venterommet til parterapeuten. Så går hun derfra. End of scene.

Erik er på containerhavna. Containerhavn er alltid et godt tegn i TV-serier. Tenk bare The Wire, de triumferte jo på containerhavnen gjennom en hel sesong. Der ser han en bil som er påfallende lik den han kastet opp på utenfor leiligheten til one night standen sin.

I retten jobber Nicolay på spreng for å forklare svømmebassenget. Det er i grunn ganske enkelt, siden adventistkirken praktiserer voksendåp. Nicolay hevder også at det er forbudt med voksendåp i offentlige basseng. Dette finner vi ikke noe hjemmel for, så vi får stole på at Aber Bergen har jussen riktig.

Erik banker på hos jenta han ble med hjem. Der er hun ikke, men det er en annen trivelig prostituert kvinne som sier han kan komme tilbake om en time. Utenfor venter det et par politimenn (ekte, denne gangen) som forteller Erik at de ikke har sett noe til Bobby, men begynner å lure på om han finnes. Det har vi lurt på siden forrige episode, så vi er glade det blir tatt opp!

Tips fra virkeligheten:

  • Det finnes et blad for folk som jobber med fysioterapi for eldre. Det heter Geriatrix.
  • Det stemmer kanskje at «Guds veier er uransakelige», men det er ikke et veldig godt rettslig argument.
  • Det stemmer ikke at det er vanskelig å melde seg ut av den norske kirke. En av oss har faktisk gjort det to ganger!