Aber Bergen S02E07: knælding, hestehaler og Aber på tiltalebenken

Erik Aber sitter på på tiltalebenken. Skal den sleipe advokaten endelig få som fortjent? OP-5s juseksperter sitter på tilskuerplass.

Aber Bergen S02E01: Kåte fiskeoppdrettere, trekant-jokes og en taus skotte
Aber Bergen S02E02: Tjallende tjommier, sint fyllekjøring, frekk danske
Aber Bergen S02E03: I Gode og Onde Aber
Aber Bergen S02E04: Sex, Gud og sosialrealisme
Aber Bergen S02E05: Vann, vodka og voksendåp
Aber Bergen S02E06: Sexarbeidere som sexarbeider, fylleskilling og #MeToo

Siden tradisjonen nå har blitt at vi åpner på Erik Aber som har mareritt om skogen, åpner vi på Erik Aber som har mareritt om skogen. Geez, Aber Bergen har jo flere skogscener enn Hobbiten-filmene og Piknik med døden til sammen.

MENNESKEHANDEL? Den virkelige forbrytelsen her er det Moods of Norway-slipset

Erik møter den skalla statsadvokaten i en tom rettssal (et helt vanlig sted å møtes, ikke still noen spørsmål ved det). Erik forteller om menneskehandel, sexarbeid og annet gøy han har funnet ut om. Og at det er Hr Milde han mistenker at står bak hele greia. De nevner så smått at bakmenn i menneskehandelsaker aldri blir dømt, hvilket forsåvidt ikke er så langt fra sannheten.

Statsadvokaten gidder ikke å ta i saken. Han mener det er for tynt, og vil heller gå og fengsle blottere. Han har misforstått. Riktig fremgangsmåte for ordensmakta i Bergen er å ta imot saken og så henlegge den etter 20 sekunder.

Magnus og Erik møter i retten for å prøve å få Erik frikjent i en sak der han åpenbart er skyldig. Erik konfronteres av en journalist fra BT. Han gir noen bullshitsvar om at det er dårlig bruk av skattebetalernes penger å påtale fyllekjøringa hans (Det er det ikke. Det er topp bruk av skattebetalernes penger å påtale fyllekjørere.)

Journalisten har faktisk litt tål og stiller et oppfølgingsspørsmål: «Hvordan ville DU prioritert å bruke skattebetalernes penger da, hvis du er så jævla smart? Din kølle.» Det er hvertfall det hun mener.

SKYLDIG? Jeg nei!

Aktor åpner showet. Hun er ung og kvinnelig, så vi kan rimelig gå ut fra at Erik kommer til å behandle henne som dritt. Hun har regnet ut at Eriks promille var 0,55 da han kjørte. Hun er ikke så smud, og Erik gjør selvsagt akkurat det vi ventet og avbryter henne jevnlig. Les rommet da, for faen.

Så er vi på Aber Bergen-kontoret, hvor Nico prøver å gjenopta den gode tonen han hadde med Zooey i forrige episode. Zooey avviser ham kontant, og går ut på venterommet hvor kjiket hennes sitter. Etter at hun har gått skryter Nico til sekretæren om det møtet han og Zooey hadde dagen før. Det er sjukt dårlig stil, men hun tror ham ikke. Lol, det skjønner vi godt, ingen vil ligge med dansker. Ikke engang bergensere. Og bergensere er Norges dansker.

SMART og dummere

I retten prøver Magnus iherdig å overbevise om at Erik bare hadde drukket et halvt glass vin til middagen. Dette er jo vanlig mengde å ha i blodet når man crasher bilen sin og lager en scene på offentlig sted. Magnus er flink, selvsagt, og gjør mye godt ut av lite info. Retten kaller inn sitt første vitne.

LOL! Det er Vaktmester Hestehale fra hotellet Erik trasha. Han som Erik skjelte ut og trua med å knekke fingern på for et par uker siden, vet dere. Han har sikkert mye fint å si!

I mellomtiden får vi se Diana si unnskyld til sekretæren for at hun har vært sånn en bitch. Sekretæren (vi må virkelig lære oss hva hun heter snart) takker ved å fortelle Diana at Zooey og Nico har «knældet på hennes office desk». Not cool, sekretær! Hvorfor er det ingen som bare kan være litt kule mot Zooey? Hva skjedde med «Venus before penis»!?

I retten har Erik plutselig skogsdrøm i våken tilstand, men Gorgon Vaktmester forteller en dramatisk (men korrekt) versjon av Eriks oppførsel. «Full som faren min på julaften!» Bra touch!

DRAMATISK PEKING: Bergens nasjonalsport

Under pausen prøver Erik å forsone seg med Magnus, og Magnus er i grunn snillere med ham enn han fortjener. Men det er kanskje urettferdig. Erik grubler mye på menneskehandelsaken sin, stakkar, og selv om han konstant oppfører seg som verdens største kødd så har han jo en slags god intensjon gjemt bort et sted.

Magnus prøver å diskreditere vaktmesterens forklaring, men som takk for strevet får han bare en blinde-burn fra rettens administrator! DAMN! Dette er reineste Skeez-TV! Så buster Magnus ut trumfkortet sitt: Han skylder på Eriks munnvann, som praktisk nok lukter sprit. Erik er som vanlig en god vinner. Neida. Han velger å slenge litt mer dritt til den unge, kvinnelige aktoren. Det er faktisk helt sjukt hvor bra Williamson har blitt på å spille drittstøvel. Har ikke vært så sur på noen siden Ed Nortons karakter i Rounders.

ORDFØRER: Dra på korrupsjonscruise. Nei vent.

Nico tar ikke nei for et nei, og sniker seg innpå Zooey for litt totalt workplace inappropriate flørting. Han smører ganske tjukt på, og Zooey ser faktisk ut som hun er på glid. Før hun merker at han er litt småfull. Ikke forhast deg, Zooey! Kanskje han bare har brukt munnskyllevann! Zooey får mange poeng hos oss får skjenneprekenen hun gir Nico, men så kaller hun Aber Bergen «Et av byens beste advokatfirmaer» og plutselig er hun i minus igjen. Nico skrur på sjarmen igjen, og presterer å bruke setningen «Tror du første gang vi møttes var første gang jeg så deg?»

NEI! STOPP! ZOOEY! CREEP-ALERT! Dette har gått fra Aber Bergen til de første minuttene av en episode Criminal Minds. ABORT! ABORT!

BERGEN: We get it.

Erik går for å be Sammy om å vitne, og lover henne vitnebeskyttelse og ny identitet. Det høres ut som ljug, og hun tror ikke på ham hun heller.

I mellomtiden er Elea og Magnus ute og spiser. Magnus avslører at han vet nesten alt om hva som har foregått mellom Erik og Elea. Magnus ber Elea om å lyve i retten for å hjelpe Erik. Og seg selv. Og Jørgen. Kaldt, Magnus. Det funker ikke så bra, så Magnus bytter tema og sier det alle tenker: Erik trenger hjelp.

Erik er hos Statsadvokaten og tilbyr Sammys vitnemål. Samtalen går rett vest ganske fort, og vi mistenker at Erik ikke er mange timene unna totalt brudd. Og siden neste scene er hans egen rettssak kan det hende det skjør enda tidligere enn vi tror.

Elea er i retten for å vitne – for aktoratet. Nå er det spennende her! Tromsøtolken er tilogmed tilskuer! Elea lyver svært overbevisende om Eriks alkoholinntak, i det minste til hun også drar inn Diana.

ZOOEY: Nå er det lenge siden vi har sett noe Hello Kitty-effekter

Zooey er hos creepmeister Nico og legger noen grunnleggende regler for hvordan de skal oppføre seg mot hverandre. Til tross for at han er sjukt creepy har hun bestemt seg for at de skal date, men ikke si noe til noen. Det er jo kanskje ikke det sunneste utgangspunkt for et forhold, men de kan i det minste knælde litt, så Nico er fornøyd.

Magnus overbeviser Erik om å dra til legen og få sovepiller. Erik letter sitt hjerte ved å forteller hele sin teori om leiemordere, politikorrupsjon og menneskehandel til legen. Hele greia høres HELT sjuk ut når han sier det sammenhengende, så det ligger jo litt i kortene at dette ender med at Erik har helt rett.

Legen er ikke like overbevist. Hun diagnostiserer både paranoia og vrangforestillinger, og antyder at hun vil få ham tvangsinnlagt.

TIDEN GÅR: Hvis vi må lære det på denne måten må dere det også

Elea besøker Erik på det som ser ut som en bergensversjon av Gjøkeredet. Han later som om det har rabla helt for ham, og vi kjøper det glatt vi. Dette oppholdet har definitivt gjort ham godt, men Elea kunne kanskje trengt et lite spaopphold på tvungent psykisk helsevern hun og, men de har hvertfall et veldig fint øyeblikk sammen.

På vei fra Sanatoriumet møter Elea på Tolketøsen fra Tromsø, og truer henne til å dra igjen uten å få hilse på Erik.

Det siste vi får høre er statsadvokaten fortelle at Erik faktisk har vunnet på alle punkter. Ikke bare kommer han relativt billig ut av fyllekjøresaken, men det blir tatt ut tiltale mot Hermann Milde i menneskehandelsaken, og Sammy får vitnebeskyttelse! Woo!

Dette har vært gøy! Det er selvsagt topp å kunne skjelle ut en stadig mer raknende Erik Aber, men tipper serien vil tjene på at han får litt mer orden i sysakene. Det føles som om vi går mot en spennende avslutning i de siste episodene!

TIPS FRA VIRKELIGHETEN

  • §224 regulerte bare menneskehandel i den gamle straffeloven. Den ble opphevet i 2015.
  • Aktor i en fyllekjøringssak spør ikke om når sist tiltalte doinket var.
  • Det er ingen skam å be om hjelp hvis du har psykiske plager.