Abu Nazir fra Homeland: En utdatert terrorist?

Homeland er fremdeles best på hjemmebane. I portrettet av terroristen Abu Nazir avslører skaperne både uvitenhet, fordommer og et utdatert syn på USAs fiender. NB: én liten spoiler her.

Homeland lenker folk fast foran tv-skjermen, også redaksjonen i OP-5. Asbjørn har gjennom hele sesongen oppsummert hver episode (les hans presise oppsummering av episode 10, Broken Hearts). Vi er likevel ganske kritiske, både til den billige 24-aktige spenningsoppbyggingen i det siste og ikke minst portrettet av Midtøsten og muslimer.

Les vår kritikk av Beirut og Midtøsten-portrettet her

I siste episode var det en megetsigende dialog mellom Abu Nazir og en fastlenket Carrie. Den var naturligvis velspilt, men akk så kunstig og lite original. Carrie snakket om hvor grusomme selvmordsbombere kunne være, mens Nazir beskyldte USA for å være “the real terrorists”. Deretter havnet de i en diskusjon om hvem som kommer til å vinne krigen. Nazir brukte en variant av det mange vestlige tror er jihadisters favorittargument: Vi har troen, dere er overfladiske materialister. Dere elsker livet, vi elsker døden (ok, han sa det ikke så tydelig)

Jeg tror Abu Nazir er modellert etter den egyptiske islamisten Sayyid Qutb, som ble hengt i et egyptisk fengsel i 1966. Qutb var riktignok mer av en intellektuell enn voldelig terrorist, men hans ideer har vært sentral i jihadistkretser de siste tiråene. Han begynte angivelig å hate Vestens materialisme etter et studieopphold i USA på 1940-tallet.

Hva har det med Abu Nazir å gjøre? I biografien hans på Wiki (ok, vi skal ikke ta det for alvorlig, men moro likevel) kan vi lese:

1955 – Born in Pakistan, the youngest of four brothers.
1957 – Family moves to Kuwait. Nazir’s father, an engineer in the oil business, becomes an Imam in Ahmadi.
1963–1970 – Nazir goes to a secondary school for foreign workers where he is taught by Palestinians. During a political protest, he burns a Kuwati flag.
1977–1979 – Nazir goes to university and visits America to eat a hot dog.
1979 April – Nazir is suspected of using fire ants to infest the Pi Alpha Sigma fraternity.
1979 October – Nazir burns an American flag in Isla Vista, Santa Barbara
1979 December – Nazir returns to the Middle East and makes contact with jihadists when the Ayatola assumes power.
1980 spring – Nazir goes to Afghanistan to fight the Soviet Union, and becomes a follower of Abdullah Azzam
1988 November – Nazir is an important part of the Peshawar Summit.

Hele profilen finner du her

Hele jihadistløypa her, altså. Desillusjon med Amerika, radikalisering i tråd med den iranske revolusjonen, kamp mot Sovjet i Afghanistan, deltaker på Al-Qaidas stiftelsesmøte. Senere kjemper han mot amerikanerne (sannsynligvis i Irak).

Likevel synes jeg Abu Nazir er en etterlevning fra de første årene i “krigen mot terror”. På den tiden var Al-Qaida fremdeles viktige, framfor alt i Irak, og debattene om terrorismens årsaker handlet ofte om at “de hater vår frihet”.

Men tidene har forandret seg. Al-Qaida er bare av marginal interesse, frykten for storslåtte terrorangrep er erstattet av frykt for soloterrorister. Den arabiske våren (uansett hva den ender opp som på kort sikt) viste vel at de muslimske massene var akkurat like sugne på frihet som alle andre. Dette endrete landskapet synes jeg ikke Homeland tar godt nok inn over seg.

Men dette er tv, de må jo ha en fiende, spør du kanskje. Og løsningen er enkel: Det finnes faktisk en skruppelløs organisasjon som har trening, resursser og potensiell vilje til å lamme USA med et angrep, spesielt hvis deres eget land ble angrepet først. Det er den iranske revolusjonsgarden. Og jeg minner om at Israel bombet Iran i starten av sesong 2.

Jeg har skrevet mye om revolusjonsgarden, og er overrasket over at ikke flere forfattere og film/serieskapere har gjort det samme. I stedet for å være Bond-skurker på jakt etter verdensherredømme, er dette kyniske og intelligente operatører som har spredt den islamske revolusjonen med alle midler. Statsterrorisme i Europa, opprettelsen av Hizbollah, all mulig faenskap i hele Midtøsten. Ja, de stod også bak et spektakulært plott der de skulle bruke mexicanske narkokarteller til å drepe den saudiarabiske ambassadøren i Washington DC. Høres DET ut som Homeland, eller?

Her er en artikkel om den vanvittige saken