Aiaiai, Paul Greengrass lager piratdrama!

Favorittregissøren bak The Bourne Ultimatum og The Bourne Supremacy har fått med seg Tom Hanks, og sammen lager de piratdrama fra virkeligheten. Se den første traileren her.


Det er få moderne regissører som vekker mer begeistring i OP-5-redaksjonen enn Paul Greengrass. Mest på grunn av hans innsats bak kamera på to Jason Bourne-filmer, men også for hans sjokkerende gode – og oversette – 9/11-film United 93.

Nå er første trailer fra neste Greengrass-film på plass, og i likhet med United 93 er Captain Phillips basert på en sann historie. Manusforfatter er Billy Ray, som rykket opp til eliteserien med manuset til den lavmælte spionfilmen Breach.

Captain Phillips tar for seg gisseldramaet som oppsto utenfor kysten av Somalia i 2009, da lokale pirater kapret MV Maersk Alabama, hvor kaptein Richard Philips var sjef. I løpet av noen hektiske dager ble først skipet kapret, besetningen rekapret en av kaprerne, forhandlingene mellom besetningen og kaprerne gikk galt, kaprerne stakk av med kapteinen, og til slutt endte det i et episk sluttoppgjør mellom somaliske pirater og amerikanske elitesoldater. Alt sammen med Richard Phillips i sentrum for dramaet, og han ble hyllet av President Obama og fikk folkeheltstatus i USA etter han kom trygt hjem til barn og kone i Vermont. På toppen av det hele skal han nå spilles av selveste Tom Hanks, snakk om stas.

Dersom du har sett Zero Dark Thirty, er det verdt å nevne at denne Somalia-operasjonen også nevnes i No Easy Day (mer om den her), boken som ble skrevet av en av Seal Team Six-soldatene som var med på Osama Bin Laden-raidet. Eller United States Naval Special Warfare Development Group (DEVGRU), som spesialenhetene egentlig heter.

Les også: intens dansk kapringsdrama, med Kasper fra Borgen

(SPOILERALERT) Faktisk regnes denne operasjonene som en av de mest vellykkede av de offisielle operasjonene de amerikanske spesialenhetene har vært med på. Avslutningen på kaoset var nemlig at tre skarpskyttere som hadde blitt brakt ombord på USS Bainbridge i nattens mulm og mørke tok ut tre pirater med tre skudd, alle presist plassert midt i hodet på de tre, akkurat da de viste litt for mye av overkroppen gjennom vinduene i livbåten de hadde Richard Phillips fanget i.

For mer info, sjekk denne Wired-historien om operasjonen. Engelske The Guardian har også en kul sak om dramaet, og Wikipedia-artikkelen oppsummerer hendelsesforløpet oversiktlig. Du kan også kjøpe boken som filmen er basert på, A Captain’s Duty.

Her har du traileren til Captain Phillips, som kommer på kino i oktober: