American Vandal: hvem tegnet penisene?

Det måtte komme. Etter Making a Murderer, The Jinx, The Keepers og de andre true crime-suksessene har Netflix laget American Vandal. Still hodet ditt inn på mørke hemmeligheter og penistegninger.

Den amerikansk high school-douchen Dylan Maxwell er mest kjent for å tegne peniser, røyke weed og henge med homeboys-gjengen i Wayback Boys. De lager prankvideoer hvor de promper på babyer og legger ut på YouTube, og livet går sin noenlunde vante gang i California-småbyen Oceanside.

Helt til dagen da noen spraymaler tre dusin peniser på alle bilene på Hanover High Schools parkeringsplass. Skadeverket er nedverdigende og dyrt, og Dylan Maxwell blir fort utpekt som gjerningsmann. Etter en høring på skolen blir han utvist.

Men er sannheten så enkel? To nerder fra skolens mediaprogram lager en dokumentar om Dylan og penistegningen, og resultatet er American Vandal.

Denne Netflix-serien er – om du fremdeles ikke har skjønt det – en parodi på true crime-bølgen som har hjemsøkt vårt land de seneste årene. Det stilles dystre retoriske spørsmål, filmes på avstand med skjelvende linse, musikken er insisterende og mystisk, og absolutt alle har en hemmelighet eller fem.

I sentrum er penistegningene og det tette miljøet på en amerikansk high school full av hormoner, prom queens, nerder, strebere og lærere som egentlig vil være den kuleste eleven. På sitt beste, som når de i episode 2 etterforsker en håndjobb taperen Alex Trimboli påstår å ha fått av rykende heite Sara Pearson, er American Vandal hysterisk morsom, og serien tar både high school-filmer og true crime på kornet.

American Vandal er – som det meste om dagen, med unntak av israelske thrillerserier – for lang, men på finurlig vis klarer American Vandal å holde interessen ig humøret oppe hele veien gjennom åtte episoder. De finner stadig nye, sjokkeeeeeerende intriger som passer i miksen, og mot slutten klarer de jommen også å komme med noen brukbare stikk til true crime-sjangerens grafsing og sensasjonsjag. Kronikkaktig alvor og Scream-aktig parodi i samme episode? Jepp!

Verdt å se? Ja, helt klart! Spisset og lett underholdning i en eller bekmørkt dokuhjørne av strømmetjenestene dine. Og så tenker du deg godt om neste gang du tenker å lyve om at du har fått en håndjobb.