Apokalypse Dudes – bøker om ISIS

Hollywood elsker armageddon. Det samme gjør ISIS. Vi anbefaler bøker om terroristene.

Tidligere i år bestemte Asbjørn og jeg oss for å vie en time på krimfestivalen til å snakke med eksperter om terrorstaten IS. Reaksjonene fra det krimlesende publikumet var temmelig forskrekket: Hvordan våget vi å forstyrre dem med verdens elendighet som IS? Ellers konsumerte de krimfortellinger om barnedrap, rituelle seriemordere og annen moro. IS? Det ble for drøyt.

Men IS er krim. Om noe kvalifiserer til betegnelsen true crime er det vel en hakkanes sprø dødskult som tar jenter som slaver, hugger hodet av journalister og kaster homofile utfor høye bygninger?

Som med tilfellet Al-Qaida kommer det nok til å gå noen år før krimforfattere og Hollywood klarer å lage de virkelig gode IS-fortellingene. Det er fortsatt for nytt, for uforståelig, for uavklart. Tross alt kom Zero Dark Thirty,Homeland og American Sniper først et tiår etter 11.september.

Den internasjonale ISIS-litteraturen blir stadig mer avansert. Beste hittil er The ISIS Apocalypse, skrevet av den amerikanske eksperten William McCants. Hans hovedanliggende er å beskrive dommedagsprofetiene som preger IS.

Al-Qaida var lite opptatt av dommedag, noe som forklares med ledernes klassebakgrunn. Bin Laden og Zawahiri mente apokalypsen var overtro for massene.

I IS står troen på profetens rettmessige etterfølger Mahdi sterkt. Med ham kommer dommens dag. McCants forteller levende om hvor viktig den støvete syriske landsbyen Dabiq var for terrorkalifatet. Der skal det endelige slaget mellom kristne korsfarere og Mekkas armeer stå.

Selv om Hollywood for IS representerer vestlig dekadanse, har de mer til felles enn man skulle tro. Begge elsker fortellinger om dommedag.

Tre bøker om Syria og ISIS:

Jonathan Littel: Syrian Notebooks (2015)
— Den sterke og tragiske fortellingen om opprøret – før regimets bombing, før massakrene, før ISIS.

William McCants: The ISIS Apocalypse (2015)
— Hva tenker egentlig folkene i ISIS? Ingen bøker har gitt et like godt svar som denne.

Joby Warrick: Black Flags (2015)
— Forfatteren har tidligere skrevet godt om Al-Qaida, dette er den beste innsideberetningen om etterretningsspillet rundt ISIS.

Har dere andre tips, enten det er artikkellenker, bøker eller annen info? Fyll opp kommentarfeltet.