ARKIVTIPS 1: The Americans

Sovjetiske spioner ble plantet dypt nede i det amerikanske samfunnet. The Americans er spionthriller, dyptpløyende familiedrama og lekker retroserie fra 80-tallet.

I denne serien finner vi fem godbiter fra strømmearkivene, serier som på forskjellig vis har begeistret eller inspirert eller imponert opp gjennom årene. Først ut: en av de beste seriene 2010-tallet ga oss.


The Americans

USA
2013 – 2018
6 sesonger/ 75 episoder
Skuespillere: Keri Russell, Matthew Rhys, Noah Emmerich
Hvor strømmes serien: NETFLIX

https://www.youtube.com/watch?v=y4D96fPl_hI

The Americans begynner i 1981, da Reagan aktivt prøvde å overbevise Kreml om at han var utilregnelig. Resultatet var at Sovjet-toppene oppriktig trodde at den amerikanske presidenten kunne komme til å trykke på den røde atomknappen. Reagan signerte også Executive Order 2579, som intensiverte jakten på såkalte Illegals, utenlandske/sovjetiske spioner i amerikansk byråkrati og offentlighet.

Dét scenarioet er bakgrunnen for ekteparet Elizabeth og Philip, i en forstad utenfor Washington med to barn, et rimelig fint hus og en velfrisert hage. Verken barna eller naboene vet at de er sovjetiske spioner som ble plantet i USA på midten av 60-tallet.

Slik blir The Americans både heseblesende spionthriller, dyptpløyende familiedrama og lekker retroserie fra 80-tallet. Serien faller dog aldri for fristelsen til å dyrke 80-tallsklisjeene. Her får vi diskret bakgrunnsmusikk fra Fleetwood Mac i stedet for utspilte Madonna-låter, og mote og frisyrer sender subtile heller enn glorete referanser tilbake til første halvdel av 80-tallet. Alt dette mens den beste spionhistorien laget for TV – med dobbeltagenter, honeytraps og atomfrykt – brettes ut på skjermen foran deg.

Visste du at…

The Americans er delvis inspirert av Operation Ghost Stories, en FBI-etterforskning som endte med at ti russere som spionerte under dekke av å være amerikanske borgere ble utvist fra USA.

— Siden serien er skapt av en eks-CIA-agent, Joe Weisberg, må manus til alle episoder godkjennes av CIA.

— På Rotten Tomatoes, som samler anmeldelser fra TV-kritikere, har The Americans en sjeldent god rating på 100% positive anmeldelser.