Arkivtips 2: Band of Brothers

Før Damian Lewis ble Brody i Homeland, var han ordentlig krigshelt i Band of Brothers. Det er på tide å ta et gjensyn med den klassiske HBO-serien.

I denne serien finner vi fem godbiter fra strømmearkivene, serier som på forskjellig vis har begeistret eller inspirert eller imponert opp gjennom årene.  Les også Arkivtips 1: The Americans

Band of Brothers
USA
9. september 2001 – 4. november 4 2001
1 sesong, 10 episoder
Skuespillere: Damian Lewis, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Matthew Settle, Scott Grimes
Strømmes på: HBO NORDIC

En av grunnene til at den britiske skuespilleren Damian Lewis fungerer så godt i rollen som den hjemvendte krigshelten Brody i Homeland, er at han før dette bare var kjent som Richard Winters, hovedpersonen i Band of Brothers. Winters er definisjonen på en krigshelt. Vi tror godt om ham. 

At denne Tom Hanks-produserte fortellingen fra andre verdenskrig er et helteepos, er det liten tvil om. Basert på en historiebok av Stephen Ambrose følger serien guttene i Easy Company gjennom 10 episoder – fra trening i USA, landgang i Normandie og hele veien til Nazi-Tyskland. Ikke uten grunn er nest siste episode kalt Why We Fight

Akkurat dét er et spørsmål med mange svar. Tittelen Band of Brothers kommer fra et Shakespare-sitat i stykket Henry V, og serien gir en helt enestående realistisk og spennende skildring av det allierte felttoget mot Tyskland. Vi blir med våre gutter i skyttergraver og under artilleriangrep.

Men som enhver soldat vet: Du kjemper ikke først og fremst mot fienden, uansett hvem det er. Du kjemper ikke først og fremst for fedrelandet. Du kjemper for makkeren din.