Arkivtips 3: The Shield

Los Angeles mest korrupte politimann var også den beste. Gjennom syv sesonger var The Shield TV-verdens mest eksplosive miks av gatekrim, mafia, korrupsjon og skittent politiarbeid.

I denne serien finner vi fem godbiter fra strømmearkivene, serier som på forskjellig vis har begeistret eller inspirert eller imponert opp gjennom årene.  Les også Arkivtips 1: The Americans
og Arkivtips 2: Band of Brothers.

The Shield
USA
12. mars 2002 – 25. november 2008
7 sesonger, 88 episoder
Med: Michael Chiklis, Walton Goggins, Forest Whitaker, Glenn Close, Catherine Dent
Strømmes på: AMAZON PRIME VIDEODen dokumentarinspirerte politiserien ble definert på 80-tallet med Hill Street Blues, før NYPD Blue tok 90-tallet med storm med sitt rufsete blikk på New York. På 2000-tallet kom Vic Mackey i The Shield, og la borgervern inn i miksen.

I The Shield var ingen kriminell utenfor rekkevidden av et hardt slag, en trussel eller en skitten avtale, og ingen kolleger utenom innsatsgruppen Strike Force kunne stoles på. Alt filmet med tidsriktig håndholdt kamera, enten det er i politstasjonen ombygget fra kirke eller i narkoreir med armenske gangsters.

Gjennom syv sesonger var Vic Mackey og kollegene 2000-tallets svar på N.W.A.s gangstarap, med oppblåste historier fra L.A.s gater og karakterer så tvilsomme at man blir både blendet og skeptisk. Nemesisen Captain Aceveda beskrev Mackey best som «Al Capone with a badge», og den røde tråden er som i gode mafiafilmer vennskap, svik og hvordan en løgn alltid avler løgn.

Til slutt er løgnene så mange og overlappende at veggene faller sammen over Vic Mackey og hans store prosjekt. Som seer er det både vondt og spennende å se på, og den siste sesongen av The Shield står fremdeles som den mest hektiske avslutningen vi har sett på en serie. Pass på at du ikke holder pusten for lenge gjennom de siste episodene.

Visste du at…

The Shield var inspirert av Rampart-skandalen, en av de største korrupsjonssakene i Los Angeles. Over 70 politimenn ble dømt for korrupsjon.

— Walton Goggins – som spiller Vic Mackeys kollega Shane Venddrell – dukket senere opp som hovedskurken Boyd Crowder i Justified.

— Rapperen Sticky Fingaz hadde en av mange gjesteroller i The Shield.

— Vic Mackeys manøvrer ble så mange og intrikate at serien Weeds, som gikk samtidig, hadde et eget uttrykk for vanskelige situasjoner: W.W.V.M.D. – What Would Vic Mackey Do?