ARKIVTIPS 6: QUARRY

Thrillerserien Quarry fra 2016 fikk bare en sesong, men er likevel en serie som fans av serier som Banshee og The Americans bør sjekke ut.

Quarry
USA
2016
1 sesong / 8 episoder
Skuespillere: Logan Marshall-Green, Peter Mullan, Jodi Balfour, Damon Herriman, Edoardo Ballerini
Hvor strømmes serien: HBO Nordic


Utstøtt soldat og leiemordere på 70-tallet. Basert på bøkene med samme navn fra Max Allan Collins, handler Quarry om den amerikanske marinesoldaten Mac Conway (Logan Marshall-Green, The Invitation), som returnerer til Memphis fra Vietnamkrigen i 1972.

Mac sliter med traumer fra hva han opplevde og blir samtidig dratt inn i et nettverk av leiemordere og andre kriminelle, hvor han har fanget spesielt oppmerksomheten til den mektige, listige og mystiske gangstersjefen «The Broker» (Petter Mullan, Top of The Lake og Ozark).

https://www.youtube.com/watch?v=-lAJ472PEds
 
Quarry tok soldatlivet etter krig på alvor på en solid måte. Seriens kombinasjon av action, karakterdrama, posttraumatiske stresslidelser og krim gjorde den til en original serie. Man kan nesten beskrive den som en slags krysning mellom en komplisert thrillerserie som The Americans og en actionserie som Banshee.
 
Solid fokus på posttraumatiske stresslidelser er noe Quarry burde fått mer ros for i sin tid, da vi får se hvor ødeleggende denne sykdommen er, når til og med den som lider av den ikke forstår hva som skjer, med all frustrasjon og desperasjon dette medbringer på toppen av de andre vanskelige følelsene. Serien får også vist fram problemene den skapte for også eksempelvis ektefeller, ikke bare soldaten selv, i en tidsperiode hvor slike mentale problemer ikke var forstått eller sett på som alvorlig på samme måte som i dag.
 
Karaktergalleriet til serien har flere høydepunkt, spesielt i form av mennene i nettverket til «The Broker», som den bråkjekke Karl (Edoardo Ballerini, The Sopranos) og den lojale hjelperen Buddy (Damon Herriman, Justified), men ene og alene overgår ingen Mac og spesielt nevnte «The Broker». Mullan er perfekt som sistnevnte, en slags sjarmerende kombinasjon av en snill sørstatsmann og djevelen selv.
 
Quarry fikk som sagt en kort levetid på én sesong, men i sin sesongfinale (og seriefinale) leverte serien en fenomenal episode som gav den en passende nok avslutning likevel. Og en god bonus er at vi også i finalen får en lang actionsekvens som alle burde få med seg.
 
I denne serien finner vi fem godbiter fra strømmearkivene, serier som på forskjellig vis har begeistret eller inspirert eller imponert opp gjennom årene.  Les også:
Arkivtips 1: The Americans

Arkivtips 2: Band of Brothers
Arkivtips 3: The Shield

Arkivtips 4: Boardwalk Empire
Arkivtips 5: VEEP