Arkivtips 7: The West Wing

Etter årevis uten et ordentlig hjem, er The West Wing endelig lett tilgjengelig på en norsk strømmetjeneste. Da blir det arkivtips om tidenes kanskje beste serie.

OPPDATERT: The West Wing kommer snart på enda en norsk strømmetjeneste. Les videre.

The West Wing
USA
7 sesong / 156 episoder, 1999 – 2006
Skuespillere: Martin Sheen, John Spencer, Richard Schiff, Bradley Whitford, Allison Jenney, Rob Lowe, Janel Maloney
Strømmes på: Viaplay, og fra 30. desember også på HBO Max.

På 90-tallet hadde den feirede manusforfatteren Aaron Sorkin triumfert seg inn i Hollywood med A Few Good Men, et briljant teaterstykke som var blitt til et hardtslående rettsdrama med Tom Cruise og Jack Nicholson. Hollywood-gigantene fikk størst skrift på filmplakaten, men den store stjernen var Sorkins maskingevær-dialog og evnen til å skrive gåsehud på den mest kyniske kritiker.

Noen år senere skulle Aaron Sorkin i møte med TV-sjefene i NBC, men var så bakpå på grunn av festing og manglende motivasjon at han knapt hadde forberedt seg. I stedet for å finne på noe trendy for TV, foreslo han å skape en ny serie av den delen av manuset til filmen The American President som ble kuttet bort. Det skulle handle om livet i Det hvite hus, men ikke med mye påtatt drama og kjærlighet og sånt. Det skulle være politisk drama, bygget på forhandlinger, krangling om utenrikspolitikk, PR-rådgivere som prøver å smiske med pressen, undersøkende journalister og ivrige interns, men mest av alt skulle det handle om jobbsituasjonen til den amerikanske presidentens nærmeste medarbeidere.

To sesonger senere sto Jed Bartlett i Martin Sheens skikkelse i en katedral i Washington. Tynget av sykdom, familiekrangel og sekretæren Miss Lanninghams dødsfall kastet han en sigarettsneip på gulvet, forbannet Gud og lot Dire Straits-klassikeren «Brothers in Arms» avslutte episoden The Two Cathedrals. Aldri før — eller siden — har en episode av en TV-serie vært fylt av så mye patos, drama, vakker dialog og mening. I 50 minutter var vi alle amerikanske demokrater fra New England.

Avslutningen på sesong 2 av The West Wing markerte også hvor langt NBC-serien var kommet som folkelig, smart politisk drama. Vi hadde blitt servert tabloidvennlige actionplot og kjærlighetsproblemer for tenåringsdatteren Zoe (spilt av Elisabeth Moss, senere kjent fra Mad Men, Top of the Lake og The Handmaid’s Tale), men også kompliserte plotlinjer om intervensjoner, lovforslag, godkjenning av Høyesterettsdommere og problemer med den kristne lobbyen.

Les også: Frp-spindoktor Espen Teigen om West Wing

Aaron Sorkin gjør politikk fengende og spennende. Han bruker karakterer som den kortluntede stabssjefen Leo McGarry og den selvsikre Josh Lyman som fremdrivere for dramaet. Best av alle er likevel pressetalskvinnen C.J. Cregg og taleskriveren Toby Ziegler. C.J. Cregg kommer seilende inn som lam til ulvene som ung, kvinnelig pressesjef, men vokser raskt til å bli en av de mest komplekse kvinnene Sorkin har skapt (kvinnekarakter er ikke hans sterkeste side).

Se også: En gave til Aaron Sorkin-fans

Toby Ziegler murrer rundt som en sur bulldog, tenker og sliter seg gjennom voldsomme intellektuelle oppgaver («There’s about seven people in the world that can do the job I do»), og er på sitt beste når han har oppriktige kvaler med jobben sin. Midt i stormen står en bauta av en president, Martin Sheen som gjør karrierebeste som Jed Bartlett, den Nobelpris-vinnende presidenten som prøver å oppdra et folk såvel som en nasjon av TV-seere.

The West Wing er nå omsider tilgjengelig på Viaplay. Serien har i noen år vært uten et norsk strømmehjem etter perioder på Sumo og Netflix, men er nå samlet hos Viaplay. 30. desember kommer serien også på HBO Max.

Sjekk også våre andre arkivtips:

Arkivtips 1: The Americans
Arkivtips 2: Band of Brothers
Arkivtips 3: The Shield

Arkivtips 4: Boardwalk Empire
Arkivtips 5: VEEP

Arkivtips 6: Quarry