Arvtakeren til Serial? Mord i Minnesota

Jacob Wetterling ble kidnappet i 1989. 27 år senere er saken blitt til den ubehagelig aktuelle podcasten In The Dark.

Har du også kjent på behovet for en podcast som gjør det samme som første sesong av Serial? Altså går i dybden på en drapssak, nøster tråder, snakker med involverte, avdekker koblinger og gjør deg både opprørt, trist, nysgjerrig og engasjert.

Høsttips: Serial – en true crime-podcast

Da har amerikanske APM (American Public Media) noe for deg, nemlig podcastserien In The Dark. Jeg skal straks sette i gang med fjerde episode, som ble sluppet tidligere i dag, og kan garantere deg en sterk lytteopplevelse. Hør bare her:

Jacob Wetterling ble kidnappet en varm høstkveld i oktober 1989, under en kilometer fra hjemmet i St. Joseph i Minnesota. 27 år senere, 1. september 2016, ble restene av ham funnet, da gjerningsmannen Danny Heinrich førte FBI til liket.

Her er lenke til In The Dark hos iTunes

Reporter Madeleine Baran hadde jobbet i ni måneder med In The Dark da nyheten om funnet kom. Med planlagt premiere 13. september måtte hun kaste seg rundt, spille inn de to første episodene på nytt, og fremskynde premieren så mye som mulig.

Resultatet er en sjokkerende aktuell og ubehagelig grundig gjennomgang av en av USAs mest kjente kriminalsaker, og en podcast helt oppe med den moderne klassikeren Serial.

De første episodene av In The Dark tar lytteren tilbake til 1989, da 11 år gamle Jacob ble bortført mens han han ruslet hjemover fra den lokale videobutikken med en kamerat. Baran intervjuer venner og foreldre, klipper det sammen med nyhetsklipp fra sakens tidlige dager, men viktigst: hun får et spredt utvalg politifolk i tale. For samtidig som politiet på sitt stille vis triumferer med at de har løst saken, retter Baran lyset på det politiet ikke vil innrømme: det er gjort en fryktelig dårlig etterforskningsjobb, og drapsmannen burde sannsynligvis vært funnet lenge før 2016.

Les også: Uløst – hvem drepte Birgitte Tengs?

I motsetning til Serial, som tar for seg en dømt gjerningsmann og rettssaken mot ham, tar In The Dark for seg alle ledetråder og potensielle spor politiet har oversett. Tidligere overgrep og bortføringer i området, naboer av Jacob som aldri ble intervjuet av politiet – rekken over slurv, unøyaktigheter og overraskelser sender tankene like mye mot TV-dokumentarene Making a Murderer og The Staircase som Serial. Det er rett og slett høstens obligatoriske lytting om man er interessert i true crime, podcast-mediet eller god historiefortelling.

Flere tips: Kriminelle podcaster

PS: Om du synes saken høres kjent ut, er det fordi Wetterling-kidnappingen ikke bare har vært en av de mest profilerte kidnappingssakene i USA, saken har også fått store juridiske og samfunnsmessige konsekvenser. Etter omfattende leteaksjoner og støtteaksjoner ble også Jacob Wetterling Crimes Against Children and Sexually Violent Offender Registration Act vedtatt. The Wetterling Act er en føderal lov som gjør amerikanske stater pliktig til å føre register over seksualforbrytere. Den ble senere utvidet med Megan’s Law,som gjør at FBI må offentliggjøre informasjon de tror er av offentlig interesse om seksualforbrytere i nærområder. I 2006 ble loven videre utvidet med Pam Lyncher Act til å omfatte et nasjonalt register over seksualforbrytere i regi av FBI, blant annet for å gjøre det lettere å registrere dømte seksualforbrytere når de flytter mellom delstater.