Asbjørn ser Marvel-filmene kronologisk

På Disney+ ligger alle Marvel-filmene kronologisk. Her kommer kjappe anmeldelser av dem alle, film for film.

Hemmelige agenter og politietterforskere har alltid trumfet superhelter når jeg skal prioritere skjermtid. Jeg må innrømme at jeg ikke er godt nok oppdatert på superhelter. Det må gjøres noe med.

Da Disney+ ble lansert, var et av trekkplastrene Marvel-innholdet. Så jeg bestemte meg for å tette dette popkulturelle hull.et Nå ser jeg alle Marvel-filmene i kronologisk rekkefølge (handling, ikke når de ble laget).

Jeg oppdaterer denne artikkelen med korte anmeldelser etter hvert som filmene er sett. Noen er sett fra før, andre skues for første gang. Filmene sees fra en filmentusiasts ståsted, ikke med kritisk tegneserielupe.

Påpek gjerne om jeg overser noe åpenbart, et av målet med denne gjennomgangen er tross alt å forankre grunnkompetanse på Marvel.

Om noen av dere er interessert i å kjøre gjennom filmene selv, ligger de kronologisk organisert litt nede på Marvel-siden på Disney+.

Nok prat, da kjører vi på:

Captain America: The First Avenger
Laget: 2011
Handlinger er fra: 1942-43, andre verdenskrig

Plot: Unge Steve Rogers blir nektet militærtjeneste gang på gang på grunn av skral fysisk form, men klarer til slutt å snakke seg inn i krigen gjennom det amerikanske militæret. Samtidig stjeler en ond nazist den mystiske gjenstanden The Tesseract fra noen nisseluefolk i Tønsberg. Den skal han bruke til å gi seg selv uante krefter. 

Er det gøy? Jada! Steve Rogers har en kul historie hvor han går fra spinkel nerd til å bli Captain America, og naziplottet gir filmen et deilig eventyrfilmvibb ala Indiana Jones, Mumien osv. 

Er det noe vi skal se etter, rent Marvel-messig? Det er gøy at våpenentreprenør Howard Stark dukker opp, altså pappaen til Tony Stark aka Iron Man. 

Kule skuespillere? Chris Evans er fin og glatt som Captain America, men det er de mindre rollene som stjeler showet. Tommy Lee Jones som oberst med pondus, steinansikt og lakoniske kommentarer. Nal McDonough fra Band of Brothers som soldat Dum Dum. Stanley Tucci som ivrig vitenskapsmann Abraham Erskine. Toby Jones som Arnim Zola, filmet samme år som han glitret i Tinker Tailor Soldier Spy. 

Karakter: 5/6

Captain Marvel
Laget: 2019
Handlinger er fra: 1995

Plot: Vers er en Kree-elitesoldat på planete Hala, men heter også Carol Danvers. Eller Captain Marvel, om du vil. Hun er jo utsatt for noe Tesseract-energi, og har fått hissige superkrefter. En gjeng Skrull-agenter kidnapper Vers og dykker ned i minnet hennes. Sporene leder dem til jordkloden. Vers rømmer, og krasjlander gjennom en romportal eller noe på, nettopp, jorden i 1995.

Er det en remake av Star Trek IV: The Voyage Home, hvor de kommer til jorden på 80-tallet og treffer norske fiskere og hippe San Francisco-folk? Neida, men Captain Marvel er litt sånn type film. Der blir det oppgjør med Skrull-agentene, og det får selvsagt Nick Fury og Phil Coulson fra S.H.I.E.L.D. med seg.

Er det gøy? Captain Marvel er overraskende moro selv om beskrivelsen over lett kan skremme bort en hver seer med lett allergi mot superheltbabbel. Ken Loach er dette ikke, for å si det mildt! Filmen begynner veldig fanboy-ete. For en novise som meg virker det i åpningen som om filmen er skrevet for å gi frampek og bakpek og knytte sammen andre historielinjer i dette Marvel-universet.

Etter hvert som den verste referansebonanzaen er unnagjort, utvikler Captain Marvel seg til en riktig så rørende, spennende og morsom film om Vers og og hennes vener og uvenner. De nusselige S.H.I.E.L.D.-agentene gir filmen et kledelig Men in Black-slør, og dette understrekes av den tydelige 1995-vibben filmen byr på. Blockbuster-butikker og Nirvana-soundtrack får like mye plass som superkrefter.

Er det noe vi skal se etter, rent Marvel-messig? Massevis! Her dukkker disse S.H.I.E.L.D.-agentene opp, Tesseract-ens krefter forklares dypere, og filmen byr på haugevis av referanser og ledetråder som peker mot andre filmer.

Kule skuespillere? Jude Law er kul som douchebag Yon-Rogg. Brie Larson jobber frem både sinne, naivitet og massevis av sjarmenerende humor som Vers. Samuel L. Jackson triumferer som en overraskende ung Nick Fury. Ben Mendelssohn er perfekt tegneserieaktig som Skrull-frekkasen Talos. Annette Benning blir både mystisk og jovial som Mar-Vell/Dr. Wendy Lawson. Og så videre. Captain Marvel fungerer bra som ensemblefilm like mye som det er Brie Larsons store fest.

Karakter: 4/6

Iron Man
Laget: 2008
Handlinger er fra: 2010

Plot: Tony Stark er playboy, ingeniørgeni og sønn av våpenprodusent Howard Stark. Altså er han blitt sjef for Stark Industries. På en promotur til Afghanistan for å vise frem sin fryktinngytende (og gøyale, om du er våpenfetisjist) rakett Jericho. Det går fryktelig galt. Han blir kidnappet av onde terrorister og plassert i en hule. Der bygger han en robotdrakt sammen med den snille ingeniøren Ho Yinsen, Tonys co-fange i fjellhulen. Tony rømmer, og annonserer at han skal slutte å ødelegge verden. Eller bare redde verden med Iron Man-rustningen sin. Stark-kollega Obadiah Stane er uenig, og bygger sin egen onde Iron Man-variant. Slikt blir det episk robotdraktkrig av!

Er det gøy? Jajajaja, fra begynnelse til slutt er Iron Man en underholdende actionfilm. Utviklingen av Iron Man som karakterer doseres perfekt utover, men det er Tony Starks ferd gjennom egen forkvaklede, geniale sjel som er det virkelige innholdet.

Med pliktoppfyllende og oppgitte Pepper Potts som alltid tilstedeværende assistent ved sin side, tåler Stark kampen mot Obadiah. Han er på sin side den mest intimiderende sigarrøkende drittsekk du har sett i portrettering av en corporate sjef.

Huset til Tony Stark gjør filmen alene verdt å se, actionscenene er artige og magesugende, og filmen toucher på James Bond-nivå i sin streben etter å bli ultimat miks av moro og spenning og deilig urealistisk thriller. Bond-filmene bruker spionasje til å rømme fra virkeligheten, Iron Man bruker superhelter og lettvekter våpendystopi. Begge treffer blink, og Iron Man gjør det til lyden av AC/DC. Stort.

Er det noe vi skal se etter, rent Marvel-messig? Massevis, uten at det tar for mye plass. Samuel L. Jackson sveiper for eksempel innom som S.H.I.E.L.D.-sjef Nick Fury, og Phil Coulson fra samme byrå har en viktig birolle.

Kule skuespillere? Herre jemini for en cast! Robert Downey Jr kom tilbake fra snøstormen han fant på diverse Hollywood-toalett. Gwyneth Paltrow er herlig frekk og kul som Pepper Potts. Jeff Bridges er ubehagelig brautende og skurkete som Obadiah aka Iron Monger. Clark Gregg er den perfekte grå byråkratmusen som Coulson. Min favoritt Jon Favreau har ikke bare regissert filmen, han kjører seg opp som klein firmamann for Stark. Tom Morello fra Rage Against The Machine jobber for terroristene! Shaun Toub var først Ho Yinsen før han ble Homeland-stjerne. Og så videre. Om ikke filmen var gøy nok i seg selv, er det bare å nyte den perfekte rollelisten.

Karakter 6/6

Iron Man 2
Lansert: 2010
Handlingen er fra: 2010 eller 2011

Plot: Et drøyt halvår etter Tony Stark avslørte for verden at han var Iron Man, vil amerikanske myndigheter ha teknologien hans. Det nekter Tony dem, og det blir mye kongresshøringer og mye styr. Samtidig holder Tony på å dø av energimangel, så han blir voldsomt emo og utagerende. Ting blir ikke lettere av at Ivan Vanko – en russer med hevnmotiv – lager sin egen jernmanndrakt. Våpenkonkurrent Justin Hammer ansetter Vanko for å utkonkurrere Stark Industries. Nick Fury fortsetter byggingen av et superhelt-team, det som skal bli til Avengers.

Er det gøy? Nja, sånn passe. Tony Stark blir mest bare irriterende når han skal leke bajas i fylla, og selv om Sam Rockwell er en kul skuespiller blir han aldri veldig farlig som skurk. Det gøyeste er egentlig Ivan Vanko, som er en herlig tullete russerskurk av den gamle skolen. Angrepet hans på Formel 1-løp er kostelig! Fin oppladning til Drive To Survive sesong 3. Ellers lever filmen veldig i skyggen av Iron Man, som var en parademarsj av moro superheltaction.

Er det noen Marvel-detaljer som er viktige? Som vanlig massevis, men det kuleste er at Scarlett Johansson dukker opp som Rushman aka Natasha Romanoff aka … Black Widow! Hun er kul, frekk og farlig på en James Bond-aktig måte (Xenia Onatopp i GoldenEye må da være en hyllest til Black Widow? Eller omvendt?), og en real energiinnsprøyting i filmen.

Kule skuespillere? Scarlett Johansson stjeler showet sammen med Mickey Rourke som Ivan Vanko. Rourke er corny, voldelig og større-enn-livet slik megaskurker skal være. Don Cheadle overtar som Rhodes, det skal visstnok ha skjedd fordi Terrance Howard forlangte å fortsette avtalen fra film én: at han skulle ha like bra eller bedre betalt enn Robert Downey Jr. Sistnevnte var egentlig uspillbar før Iron Man. Da den overraskende Iron Man-suksessen reddet karrieren og livet hans, ble Downey Jr. selvsagt interessert i ekstremt mye penger for oppfølger. Howard ville være med på galoppen, men ble satt på sidelinjen. Musikknerder kan for øvrig se avdøde DJ AM spinne Daft Punk-plater da Iron Man og Rhodes slåss på fest.

Karakter: 3/6

Thor
Lansert: 2011
Handlingen er fra: 2011

Plot: Den brautende gudesønnen Thor drar Jotunheim for å konfrontere frostkongen Laufey. Med på raid er bror Loki. Pappa Odin blir dritforbannet, og kommer dem til unnsetning. I stedet for husarrest blir Thor fratatt draumen om å få pappas trone, Han blir utvist fra Asgard til jordkloden. Med seg får Thor hammeren Mjølnir. På jorden treffer han Dr. Jane Foster og mentoren Dr. Erik Selvig. De hjelper den fortapte Thor med å finne hammeren sin, og blir viktig bistand da tordenguden må kjempe mot sin egen bror. Loki har nemlig funnet ut at han er Laufeys sønn, ikke Odins! Etter kamp på jorden blir det kamp i Asgard, hvor broen/tidsportalen Bifrost blir midtpunktet. Hvem dreper hvem, og møtes Thor og Jane Foster igjen?

Er det gøy? Jeg så Thor på kino da den kom, og husker jeg syntes den var ganske teit. Nå har jeg muligens fått Stockholm-syndrom av all Marvel-tittingen, for ved gjensyn syntes jeg Thor var riktig så underholdende. Det som kanskje var fet futuristisk design på Asgard i 2011, ser nå ut som kul retro filmdesign. Slåsskampene i Jotunheim i åpningen fenger. Kulturkræsjet da Thor kommer til jorden er kostelig (scenen med kaffekoppen er en stor favoritt). Kjærleikshistorien mellom Thor og Jane er nesten rørende. Jeg koste meg!

Hvor mye Marvel-detaljer får vi servert? Jeg la ikke merke til så mange åpenbare referanser, men sett med dagens briller er det fett at Jeremy Renner dukker opp som sylskarp bueskytter i en ukreditert rolle. Jeg skjønte med en gang at dette betyr noe, de kunne jo brukt en statist i den rollen. Ellers er det alltid gøy å se og høre Phil Coulson fra S.H.I.E.L.D. spre litt folkelig visdom.

Kule skuespillere? Tom Hiddleston er herlig ynkelig og ond som Loki. Mest stas er det likevel å se blodseriøse Natalie Portman i en gøyal rolle som Dr. Jane Foster. I samspill med Stellan Skarsgård som Erik Selvig skinner hun, og jeg tok meg opptil flere ganger i å tro på romansen mellom henne og Chris Hemsworth som Thor. Og Idris Elba som Heimdall? Alle dørvakters far!

Karakter: 4/6

… neste film ut er Avengers (2012) …