Familiethriller? Ja. Ny Gone Girl? Tja.

Bokbransjen roper varsko. Kan Renee Knights Avslørt være en ny Gone Girl?

Etter at Gillian Flynn tok et sulteforet thrillerpublikum med storm i 2011, og solgte 8 millioner kopier og Hollywood-rettigheter av sin tredje bok, har bokbransjen letet etter “den neste Gone Girl“.

Vi som skriver om krim har også sniffet som ivrige blodhunder etter en bok som kan matche spenningen og overraskelsen som gjorde Gone Girl til et fenomen og en millionindustri.

Tidligere i år var det Paula Hawkins’ Piken på toget, nå er det Renee Knights Avslørt. Med originaltittelen Disclaimer (som er en mye bedre tittel enn den grunne norske, du skjønner når du leser) er Knights debutroman en familiefortelling med et perfekt anslag: dokumentarfilmskaper Catherine Ravenscraft oppdager at krimboken hun leser handler om seg selv, nærmere bestemt en dramatisk, ubehagelig og dødelig hendelse tyve år bak i tid. I åpningen av hennes kopi er setningen “alle likheter med virkelige personer er ren tilfeldighet” ironisk understreket med rødt. I vill panikk forsøker Catherine å holde boken unna ektemannen Robert og hennes voksne sønn Nicholas, men den ensomme enkemannen som har skrevet boken har andre planer.

Les også: Gone Girl – en thrillersensasjon

Knight tar leseren med tilbake til hendelsene i 1993, da Catherine og fem år gamle Nicholas var i Syden uten pappa og Robert, samtidig som vi følger Catherines stadig mer desperate forsøk på å forklare familie og omverden hva som skjedde. Livet raser sakte sammen rundt henne, mens boken om det dramatiske døgnet i Spania begynner å dukke opp hos sønnen og mannen, før stabler leveres på kontoret hennes. Det må gå galt, og vi tas med stadig dypere i Catherines følelser, frykt og fantasier, før vendepunktet kommer smygende mot slutten.

Er Avslørt en ny Gone Girl? Tja, selv synes jeg den minner mer om Til Jacobs forsvar, den mørke William Landay-thrilleren som stilte ubehagelige spørsmål om hvor langt man er villig til til å strekke seg for sin egen familie. For Avslørt er først og fremst et medrivende familiedrama, servert på thrillertallerken med noen gode overraskelser på siden. Uansett verdt å lese.