Bak fiendens linjer – OP-5 anbefaler spesialstyrkebøker

Fortellingen om en av spesialsoldatene som drepte bin Laden er høstens store bokhype i USA. Det er ikke første gang slike bøker får oppmerksomhet eller vekker raseri blant myndigheter.

Her om dagen skrev vi om No Easy Day. Boken er en fortelling ført i pennen av Matt Bissonnette, en av SEAL Team Six-soldatene som deltok på Operation Geronimo. Dokumentarbøker om spesialstyrker fascinerer. Spesialsoldater er militærets rockestjerner. Her er tre bøker OP-5 anbefaler:

1. Fitzroy MacLean: Eastern Approaches

Har jeg anbefalt den før? Husker ikke i farten, men nøler uansett ikke med å gjøre det igjen. Boka om MacLean har mer eventyr enn de fleste. Han er diplomat i Sovjetunionen under Moskva-prosessene, reiser til Sentral-Asia og Afghanistan rundt 1940, er med å opprette SAS i Nord-Afrika og blir Churchills liaison til Tito i Jugoslavia. Trenger jeg si at Ian Fleming delvis baserte James Bond på denne karen? Varmt anbefalt.

2. Chris Ryan: The One That Got Away

Ryan var den eneste fra den legendariske Bravo Two Zero-patruljen som klarte å stikke av fra Saddam Hussains republikanergarde. Siden jeg har skrevet om patruljefører Andy McNabs bok tidligere, anbefaler jeg denne i dag. Ryan har så vidt jeg vet fremdeles escape-rekorden i SAS. Han gikk flere hundre kilometer gjennom ørkenen, uten mat og uten vann (!). Hvis du lurer på hvordan det er, bør du lese denne. Helt jævla sjukt.

3. Marcus Luttrell: Lone Survivor

Texaneren og Navy SEAL-soldaten Luttrell er så høyrevridd at Paul Ryan og Rick Santorum virker som moderate liberalere, og denne boka er stappfull av utfall mot “the liberal media” som ødelegger USA. Til tross for dette er det en helt fantastisk historie. Luttrell og et par andre marinejegere settes inn i Kunar-provinsen i Øst-Afghanistan. De blir tatt under ild og Luttrell overlever fordi han blir tatt hånd om av en pashtunsk bonde, under æreskodeksen pashtunwali.

Nåvel. Har dere noen spesialstyrkebøker å anbefale?