The Last Panthers: Balkans råeste diamanttyver

HBO Nordic har lagt ut første episode av The Last Panthers. Den serien bør du kaste deg over.

Hold på hatten for en seriehøst! Ikke at alt er så sjukt bra, men det er så lang rekke serier man skal følge med på, og så mange nye episoder å pløye gjennom hver uke. Og nå kommer enda en serie som presser seg inn i kalenderen, miniserien The Last Panthers. Her er fem grunner til å trykke på play:

Les også: OP-5 anbefaler 5 ransfilmer

1. Handlingen er hentet fra virkeligheten, om den løst sammensatte tyverigjengen The Pink Panthers. Banden består av 200-220 folk fra de gamle Balkan-statene, og de har gjort hundrevis av spektakulære og effektive ran over hele kloden. Mange av dem lærte seg kriminelt håndverk via smugling etter FN-sanksjonene mot gamle Jugoslavia, og/eller deltakelse i paramilitære grupper som Arkans tigre. Vi snakker altså klassisk ranshistorie, men med Balkan-krigen som et mørkt politisk bakteppe . Denne artikkelen fra 2013 er en grundig og god bakgrunnssak om den spesielle gjengen. Miljøet og karakterene er et meget godt utgangspunkt for TV-serie, og tonen settes i de første scenene. Diamantranet i Marseille, som åpner serien, er kirurgisk presist gjennomført og nervepirrende presentert. Som på film, jo! Det tilsynelatende perfekte ranet går derimot skeis, da en liten jente blir skutt og drept av en av ranerne. Her starter også en av seriens tydelige konflikter, for etter drapet og oppmerksomheten det får vil ingen andre banditter ta i diamantene. Selv om de er verdt 15 millioner euro, er det bare småpenger å få tak i for tyvene.

lastpanthers1

2. De to episodene vi har sett er godt regissert av svenske Johan Renck. Han har tidligere gjort episoder av blant annet Breaking Bad og Bloodline, og laget den fine svenske gangsterminiserien Ettor och Nollor for SVT (les mer om den her). Du kjenner ham kanskje også som popartisten Stakka Bo? Uansett en talentfull/flink type, og han har gitt serieskaper Jack Thornes idé et rufsete, gråtonet og skummelt preg.

2.b) Jeg vil dog legge til et minus til regi/manus, for The Last Panthers byr også på noen foreløpig unødvendige og overtydelige flashbacks. Det virker som de ikke helt stoler på at vi skal fange opp nyanser i karakterene, så hver gang noe blir vanskelig blir det forklarende tilbakeblikk. Få det bort!, sier nå vi.

lastpanthers3

3. Uansett: Samantha Morton som forsikringsdamen Naomi er som en kråkebolle på havets bunn: kald og piggete og et sprekt alternativ på menyen. Naomi skal finne diamantene og få dem tilbake til deres rettmessige eier, koste hva det koste vil. Trikset med å kjøre henne som en slags motstander til den franske politimannen driver serien elegant fremover mens gangsterne styrer på me sitt. Politimannen – den unge jyplingen Khalil, som kan Marseilles underverden fra sin egen oppvekst – spilles for øvrig av Tahar Rahim, kjent fra den franske gangsterklassikeren Profeten.

lastpanthers2

4. Goran Bogdan er en åpenbaring som den mutte, mystiske raneren Milan. Han presenteres med en mild aura, men når vi skjønner at han har kallenavnet Dyret, blir han en straks mer kompleks karakter. Jeg gleder meg til å følge utviklingen hans i de neste episodene.  PS: Ikke begynn å tenke på at han ligner på Jim i amerikanske The Office, da blir du aldri kvitt tanken.

5. Som en leser sa i en melding om The Last Panthers: “Bare i episode 1 er vi innom Marseille, Ungarn og Beograd”, Vi snakker vaskekte dateline-krim, og det kler en serie om sofistikerte, internasjonale banditter.

…ble du nysgjerrig, eller? Vi kan også nevne at John Hurt er knirkende tørr og hard som Naomis sjef, og at David Bowie har tittellåten. Enjoy.