Bare meg som digger Enemy Of The State?

Her om dagen kom jeg til å tenke på at Will Smith er en ganske kul skuespiller, og at Enemy Of The State er en film jeg liker veldig godt. Enig?

Jeg er generelt veldig glad i paranoiathrillere, men Enemy Of The State kommer virkelig høyt opp. Historien om advokaten som blir en stakkars brikke i et stort, ondskapsfullt politisk spill fordi han kommer over skumle beviser som kan felle store folk, sitter som et skudd midt i blinken. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg begynte å tenke på Enemy Of The State i går, men her er i hvert fall noen tanker som har rast gjennom knollen min om filmen:

— Will Smith briljerer i hovedrollen som den munnrappe Robert Clayton Dean som ender i tidenes klister. Smith er på en måte en omvendt Matt Damon. Der Damon i Bourne-filmene spiller på de små blikkene, de perfekte pausene og den gnagende stillheten, er Smith overalt, med kjappe kommentarerer, overdreven mimikk og nesten gladkristen energi. Likevel har han en gatesmarthet som gir han ekstra register, vi skjønner at bak kjekkasfasaden skjuler det seg en handlekraftig fyr som kan redde både verden og familien sin.
Enemy Of The State er det perfekte krysningspunkt mellom noiathrillerne fra 70-tallet (Three Days Of The Condor, Parallax View og sånne) og big concept-filmene Hollywood/Bruckheimer laget på 80- og 90-tallet, for eksempel Bad Boys og Top Gun. Smart, slick, underholdende og spennende.
— Lisa Bonet. Highfive! Hun er altfor sjelden med i filmer jeg ser.
— Bruken av overvåkingsteknologi ser forbløffende lite datert ut, sammenlignet med andre filmer fra 90-tallet. Joda, det er litt Googlemaps 1.0 over det, men poenget er at teknologien her ikke brukes som form og innhold, den er mer tilstede for å hjelpe handlingen fremover.
— Manuset er supertight, drivende og akkurat nok snappy til at man kan spise popcorn i store mengder.
— Gene Hackman, Jon Voight, Scott Caan og så videre, gode thrillerskuespillere i alle ledd.
— Jada, jeg er svak for Jerry Bruckheimer som produsent. jeg mener: han har laget Black Hawk Down, CSI, Con Air og The Rock i tillegg til nevnte Top Gun og Bad Boys. Til sammen blir det mange plusstegn i min bok.

Men er det bare meg, eller er Enemy Of The State en litt glemt/undervurdert perle? kjør debatt i kommentarfeltet.

Les også: Er det bare meg som digger The Town?

DVDHuset selger filmen for 89 kroner, billigst i Norge i følge Kelkoo