Bare meg som digger The Town?


I dag ble jeg sittende å se på Ben Afflecks Boston-krim The Town. Makan til flott film.

Søndagen var planlagt maks utnyttet til lesing, serier og utvalgte filmer, men det tok ikke lang tid etter frokost før hvileposisjon med fjernkontrollen inntraff. Plutselig dukket The Town opp på Canal Plus, og selv om jeg har sett den to ganger før og skulle sette på noe annet, ble jeg sittende å se gjennom hele filmen. For The Town er nemlig en fantastisk god film.

Om du ikke har sett den, here we go: Ben Affleck regisserer og spiller hovedrollen som Doug MacRay, en bankraner fra Boston. Sammen med noen ranskompiser gjennomfører de en rekke bil- og bankran. På et tidspunkt får FBI (anført av Jon Hamm), han fra Mad Men) snusen i dem, samtidig som Doug blir forelsket i bankdamen Claire som han og gjengen tidligere har hatt som gissel. Og siden Claire kan kjenne dem igjen, er det uenig om hun skal få leve og ligge med Doug eller bli dumpet i elven. Trøbbel i horisonten, altså.

Her er hvorfor jeg liker The Town:

— Ben Affleck er fabelaktig. Etter han fucket opp som Jack Ryan i The Sum Of All Fears i 2002, og kompisen Matt Damon briljerte i Jason Bourne-filmene, har Affleck hatt noe litt taperaktig over seg. Med regidebuten Gone Baby Gone overrasket Affleck kritikere og filmfans i registolen, med The Town briljerer han. Han er sterk, sår, smart, instinktiv og handlekraftig samtidig, og meisler rollen som Doug MacRay perfekt.

— Historien fortelles akkurat slik jeg liker det. Effektive ran ala undervurderte Inside Man eller åpningen på Dark Knight, satt opp mot traust arbeiderklasse, harde kår og beinharde vilkår for å kjempe seg inn i fremtiden. Intenst og kjapt, men også lavmælt og subtilt.

— Og enda bedre enn Affleck er kanskje Jeremy Renner som James Coughlin, raner, fengselsfugl og broren til MacRays eks. Het i hodet og en irriterende løs kanon. Perfekt motvekt til stødige Doug. Renner ble fortjent nominert til Oscar for rollen.

— Boston er en veldig kul by på film, det så vi i Gone Baby Gone, men også i filmatiseringen av Dennis Lehanes Mystic River og The Departed. Og regissør-Affleck er åpenbart veldig glad i sin hjemby. Byen blir ikke bare et postkort i bakgrunnen, Affleck bruker hver krok og attraksjon i byen på en glup og fin måte, enten det er broene eller hjemmebanen til Red Sox, Fenway Park. Tror jommen jeg må finne noen som kan invitere meg til Boston til sommeren for å sjekke stemningen.

— Blake Lively kommer fra cheesy drama-TV (Gossip Girl), men viser repertoaret sitt som desperate, stakkarslige, halvnarkomane og ganske så hotte Krista Coughlin. Lurer på hvor god hun er og hvor god regissør-Affleck har gjort henne.

— Pete Posthletwaite! Tenker rett tilbake til første gang jeg så ham i The Usual Suspects. Her nagler han rollen som blomsterhandler/kynisk-rasshøl-av-en-crimeboss.

— Manuset sitter. Det er passe subtilt, men også tydelig med vakre småhistorier som knyttes inn i handlingen. For eksempel sårheten til Doug rundt foreldrene sine.

— Jon Hamm er overraskende god som den usympatiske FBI-agenten Adam Frawley. En av mine favorittscener i filmen er da han får lappen “Go fuck yourself”, gir den videre til en kollega og sier “this one is for you”. Du skjønner det når du ser filmen, classic scene.

Hva synes du om The Town? Elsker eller hater du Ben Affleck? Burde Renner fått den Oscar-statuetten? Legg gjerne igjen en kommentar i feltet under.

Nå skal jeg bestille meg denne boken, Prince Of Thieves, som filmen er basert på.

Traileren til The Town: