Italiensk krim: Bastardene fra Pizzofalcone

Dette er The Bastards of Pizzofalcone. Mens vi venter i dirrende spenning på den italienske serien, leser vi bøkene den er basert på.

Det er alltid en rekke TV-serier man venter på, men akkurat nå er det ingen som har like store forventninger knyttet til seg som The Bastards of Pizzofalcone. Krimserien har tatt italienske seere med storm (7 mill seere på det meste), men foreløpig har ingen norske TV-kanaler eller strømmetjenester meldt at de har sikret seg serien. Skandaløst, men vi har håpet i behold.

Så mens vi venter i kriminell spenning, kan vi anbefale de glimrende bøkene serien er basert på, hvorav de tre første er oversatt til engelsk: The Crocodile (2012), The Bastards of Pizzofalcone (2013) og Darkness for the Bastards of Pizzofalcone (også 2013). For noen titler!

Her kjøper du The Bastards of Pizzofalcone til Kindle

Maurizio de Giovannis nye politihelt Ispettore Lojacono hører egentlig hjemme på Sicilia, men da Lojacono nevnes som korrupt av et mafiamedlem, blir han overført til Napoli. Familien har forlatt ham, hans nye sjef vil ikke bruke ham og kollegene er skeptisk siden de tror han er mafiamann. Så Lojacono bruker tiden på å spille kabal på PC-en, ikke snakke med noen på jobb, og spise og drikke på den samme pastarestauranten hver kveld.

Les også: Romanzo Criminale – skjult serieskatt fra Italia

Slik holder han på helt til en seriemorder dukker opp i den infamøse mafiabyen, og Lojacono klarer ikke lenger å holde seg unna etterforskning. Derfra og ut, når Lojacano sten-for-sten bygger opp napoli-politiet fra korrupt og råttent til effektiv og uavhengig, leverer de Giovanni stilsikker noir, nordisk noir-inspirert seriemorderkrim og beskrivelser av Napoli så nære og fargerike at det nesten føles som å se selve serien. Maurizio de Giovannis står akkurat nå som noe av det mest spennende å følge i europeisk krim, og TV-serien kommer til å gi ham et stort internasjonalt gjennombrudd. Det er altså bare å sette krimtegnestiften på Napoli, her bør det leses.

Les også: Vi anbefaler poliziottesco – hard italiensk krim

Maurizio de Giovanni er for øvrig en ivrig krimforfatter. Ikke bare skriver han bøkene om inspektør Lojacono, som det har blitt seks av siden starten i 2012, han holder også oppsyn med manusarbeidet på TV-serien. Dét er likevel ikke hans eneste bokserie, siden 2006 har han pumpet ut ti bøker om kommisar Ricciardi også.

Det skulle bli 16 bøker på et drøyt tiår. På toppen av dette koser han seg med å skrive artikler om sport, samt skrive noveller og redigere antologier. Det er med andre ord gode muligheter for at de Giovanni skulle finne tid til å skrive flere sesonger av The Bastards of Pizzofalcone, og forhåpentligvis holde noen norske oversettere i arbeid i årene som kommer.

Les også: Gomorrah – mafia, drama og en bortskjemt fyr i joggedress