Ben MacIntyre: Spionlektyre for sommeren

Briten Ben MacIntyre skriver de beste spionbøkene fra virkeligheten. Vi anbefaler deg tre av hans beste bøker. Perfekt for late sommerdager.

Som leserne våre vet, liker OP-5-redaksjonen både fiksjon og dokumentar, både i film, serie- og bokform. Og for de som deler vår interesse for dokumentarbøker, er det få bøker som er lettere å anbefale enn Ben MacIntyres bøker fra andre verdenskrig.

Han har spesialisert seg på spionkrigen mellom de allierte og Nazi-Tyskland, og har et godt øye for bisarre historiske plott utført av eksentriske spioner. Bøkene er et eksempel på at virkeligheten alltid overgår fiksjonen. Dessuten er de skrevet med typisk britisk vidd. For spionbuffs som ennå ikke har lest, er det bare å komme i gang.

Her er tre anbefalinger:

Operation Mincemeat: The True Spy Story that Changed the Course of World War II (2010)
—For å narre tyskerne i hvor de allierte skulle gjøre landgang i Middelhavet, fikk britisk etterretning en temmelig original idé. Hvorfor ikke finne en død uteligger i London, utstyre ham med uniform og et topphemmelig brev, og la ham drive i land i nazivennlige Spania? Denne utrolige operasjonen er utgangspunktet for MacIntyres mest populære bok. Uimotståelig plott, spennende, absurd og morsomt. Også en dokumentarfilm på BBC:

Double Cross: The True Story of the D-Day Spies (2012)
—MacIntyres siste følger opp tematikken fra forgjengeren. Denne gangen handler det om dobbeltagenter i England under krigen. Tyskerne trodde de jobbet for dem; i virkeligheten var de snudd og spredde løgner om hvor landgangen i Frankrike skulle finne sted. Og for en sakelig gjeng de var! Kanskje litt mindre fokusert enn Mincemeat som bok, men veldig underholdende.

Agent Zigzag: A True Story of Nazi Espionage, Love, and Betrayal (2007)
—MacIntyres gjennombrudd handler om dobbeltagenten Eddie “Agent Zigzag” Chapman, et mildt sagt lurvete type som jobbet for både tyskerne og britene under krigen. Denne boka er særlig god for å forstå en hemmelig agents psyke. Dessuten er det fine passasjer fra Oslo her, Zigzag var masse der og har også forelsket i den norske kvinne Dagmar Lahlum. Litt av en type. Som MI5 skrev om ham: “Chapman loved himself, loved adventure, and loved his country, probably in that order”.

Noen som har lest noen andre bra MacIntyre-bøker eller liknende? Tips oss i kommentarfeltet.